Маму Тхакур

Фотографія Маму Тхакур (photo Mamu Thakur)

Mamu Thakur

  • Рік народження: 1949
  • Вік: 66 років
  • Місце народження: Перм, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Вісім останніх років він прожив у Нью-Йорку, поширюючи ведичну філософію серед російськомовних жителів американського мегаполісу. Рік тому він став харинама — і дикша-учнем Шрі Шримад Бхактиведанты Нараяни Ґосвамі Махараджа. Нині його справжнє ім’я — Муралі Мохан дас.

А. Козлов: Ви одночасно російська людина, брахман, тобто священик, наступний давньоіндійській традиції, та ще ось вісім років прожили в США. Як ці різні речі поєднуються в одному Вас?

Маму Тхакур: У свій час, будучи членом ISKCON (Товариство Свідомість Крішни), і засновником Міжнародного Товариства Свідомості Крішни в СРСР, я був запрошений Джі-Бі-Сі (упраляющий орган ISKCON) для проповіді російськомовному населенню в Америці.

А. Козлов: Що таке Свідомість Крішни? Чим воно відрізняється від тієї культури, яку ми маємо. Що Вам в ньому не вистачає? Демократія! Свобода! Всі погляди допускаються, до будь-якої ідеї є допуск. Але ви говорите: «Ні, тільки Свідомість Крішни.»

Маму-Тхакур: Свідомість Крішни — це просто свідомість Бога або чиста свідомість живої істоти. Спочатку кожна жива істота — невід’ємна частина Верховної Особистості Господа, і воно усвідомлює Крішну, але, перебуваючи в матеріальній атмосфері, за безліч народжень і смертей в матеріальному світі воно втратило це свідомість. Свідомість сплюндровано матеріальною енергією, і кожен у цьому оскверненном стані вважає, що він — матеріальне тіло, тоді як він — вічна духовна душа, і кожен вважає своїм обов’язком задовольняти почуття цього тіла, діючи в хибної концепції «я є це тіло», кожен зайнятий у розвитку науки, технології, економіки, політики виключно заради задоволення почуттів цього тіла. І навіть якщо хтось примикає до якоїсь конфесії чи релігії, він в рамках цієї релігії так чи інакше зайнятий тією ж діяльністю заради почуттєвих насолод. У Калі-югу матеріалістичні тенденції настільки сильні, що вони вводять в оману кожна жива істота, спочатку чисте і трансцендентальне по відношенню до всіх визначень, будь то російський, американець, християнин, індуїст, чоловік, жінка і так далі. Перебуваючи під впливом помилкового его, ототожнюючи себе з цим матеріальним тілом, люди навчилися навіть використовувати релігію, намагаючись експлуатувати Верховну Особу Бога заради своїх якихось матеріальних цінностей. Свідомість Крішни — це просто чиста свідомість. «Ахам брахмасми» — Я є душа, Я не є матеріальне тіло. Це основа нашої діяльності. Будучи невід’ємною частиною Верховного, вся наша діяльність повинна бути присвячена служінню Верховному, Крішні. Мета будь-якої релігії — знайти це чиста свідомість, але оскільки ми живемо в Калі-югу, всі релігії відомі нам, так чи інакше, борються за якісь матеріальні досягнення. Але ніяким кількістю матеріального щастя ніхто не може бути задоволений, будучи духовною істотою за своєю природою. Свідомість Крішни — не є релігія, але є процес бхакті-йоги, відданого любовного служіння Господу. І мета всякої релігії — знайти це чиста свідомість. Коли релігія використовується для політичних та економічних цілей, вона стає непотрібною.

А. Козлов: Успіхи нашої внутрішньої практики не можуть бути перевірені. Духовна практика як-то може проявлятися зовні і впливати на суспільство. Як це відбувається?

Маму-Тхакур: Ми слідуємо ведичної традиції. Веди — це початкове знання, дане Верховної Особистістю Господа, яке прийшло в цей матеріальний світ по ланцюгу учнівської спадкоємності Брахма — Мадхава — Гаудия — сампрадае. Ми є спадкоємцями цього знання. Це та форма освіти, на підставі якого може бути побудовано досконале суспільство з досконалими поглядами, мета якого досягнення звільнення від нескінченного кола старості, смерті, хвороб і народжень.

А. Козлов: Гарна мрія. Вже скільки існує рух Свідомість Крішни у нас і на Заході, але це невелика група, і її вплив на суспільство не велике. Ви так оптимістичні щодо «проекту», які ви описали. Ви впевнені, що це відбудеться. Чому?

Маму-Тхакур: Прямо скажемо, на Заході рух Свідомості Крішни стало відомо зовсім недавно. Шріла Прабгупада приїхав у США наприкінці 1965 року. У 1966 році була зареєстрована ця конгрегація, як Міжнародне Товариство Свідомості Крішни. Насправді хронологічно це сталося зовсім недавно. Але навіть за цей осяжний період часу ми бачимо, наскільки широко рух поширився по всьому світу. У 1971 році Шріла Прабгупада приїхав у Радянський Союз і пробувши всього три дні, він посіяв насіння відданого служіння у цій країні. І тільки один чоловік знав про могутність Святого Імені — мантри Харе Крішна, але пройшло якихось 30 років і ми бачимо наскільки широко це поширилося. Шрі Чайтанья передбачив, що Харе Крішна мантру «Харе Крішна Харе Кріна Крішна Крішна Харе Харе, Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе» будуть оспівувати в кожному місті і селі. Я був одним з тих, хто починав це

рух або ,можна сказати, продовжував. Я бачив своїми очима, як поширювалося це рух. І в даний час тисячі і мільйони людей в колишньому радянському Союзі вже знають про Харе Крішна мантрі. Можливо, не все так щасливі, щоб прийняти це як стиль, як світогляд, спосіб життя, але, тим не менш, цей процес триває. Ми знаємо, що свого часу християнство протягом кількох століть перебувала в інкубаційному стані перш, ніж воно набрало чинності і охопило більшу частину світу. Свідомість Крішни з точки зору хронології на Заході дуже молодо, але воно настільки могутній, що навіть послідовники ортодоксальних релігій: християнства, іудаїзму, — приєдналися до нього. Одні з перших учнів Шрилы Людини були вихідці з ортодоксальних католицьких та іудейських сімей. Тобто вплив цього руху дуже велике. Шріла Прабгупада залишив близько сотні книг з філософії релігії, переведених з санскриту. Ці книги складають основу цього руху і донині. Та їх вплив на уми найбільш інтелігентних людей дуже велика.

Ні для кого не секрет закон Карми, багато змушені погодитися з цим, хоча прямого відображення явища реінкарнації в західних писаннях немає. Крім Свідомості Крішни виникає безліч товариств вегетаріанців. Тому що віддані Харе Крішна слідують чотирьом принципам, один з яких відмова від м’ясоїдіння. У цілому цей рух впливає на розвиток світогляду, культури і релігійної практики. Хтось, може бути, вважає себе християнином, але в дійсності вони також знаходяться під впливом цього руху.

А. Козлов: В чому різниця в тій проповіді, яка була до перебудови, у час перебудови і після перебудови, в Росії, в Америці?

Маму-Тхакур: Шріла Прабгупада вказував, що ми не можемо досягти успіху в проповіді, користуючись якимись шаблонними методами. Ми завжди повинні знаходити якісь нові форми проповіді. Якщо у свій час Бхактисиддханта Сарасваті Махарадж запропонував найкращим способом проповіді друкування книг, то в даний час на загальному тлі, коли так багато книг, у людей навіть може бути немає часу читати, але в даний час є інші можливості масової інформації, такі як телебачення, радіо чи інтернет. Зараз дуже багато інформації йде безпосередньо через інтернет про Свідомість Крішни. Форми змінюються, але проповідь залишається основною метою свідомості Крішни.

До перебудови я зробив невеликий мріданг (барабан) і їздив, і співав Харе Крішна мантру, готував прасад і говорив людям про основи цієї філософії: що я не є це тіло, що я є душа, що треба усвідомити свої вічні відносини з Крішною, що Крішна не відрізняється від Свого імені, що необхідно оспівувати цю Харе Крішна мантру. Це робилося підпільно, Свідомість Крішни переслідувалося, близько 50 чоловік посадили за грати, але я продовжував співати і розповідати про Крішну. Пізніше я намагався на гребені перебудови у відповідності з кооперативним рухом створити якісь кооперативи. Це було досить новаторським. Багато приєдналися і отримали першу інформацію про Крішну через кооперативне об’єднання «Санкіртана», перше вегетаріанське кафе, яке я відкрив в Ленінграді. Потім таке ж кафе я відкрив у Мінську, Душанбе, Свердловську, Челябінську. Потім, коли я опинився в Америці, я знайшов інший спосіб проповіді. Я друкувався в різних російськомовних газетах, і проповідуючи принципи Свідомості Крішни, філософію і спосіб життя, практику. При цьому я завжди за всіх обставин здійснював Харинама-санкиртаны (спільне оспівування Святих Імен Бога), вуличні або в приміщеннях. Це, я вважаю, найбільш ефективний метод, незважаючи на обставини. Оспівування Святого Імені Господа є Ягья (запропоноване жертвоприношення Богу), є півдня-дхарма (досконалий метод духовної реалізації). Тому в Америці я провів ряд програм на телебаченні про Свідомість Крішни. Провів фестиваль Ратха-Ятра на Брайтоні. І крім можливості усно проповідувати, я використав можливість проповідувати друковано, через газети і журнали. В одному з журналів у мене є рубрика «Клас «Бхагават-Гіти», в іншій газеті є постійна рубрика «Ваш доброзичливець Маму-Тхакур дас». Багато читачі мене знають в цій якості. Форми можуть змінюватися, але основний принцип полягає в тому, що оспівування святого Імені Бога — Санкіртана — є півдня-дхарма, метод духовної практики для нашої епохи.

А. Козлов: В Нью-Йорку багато фестивалів, багато конфесій, але ви бачите майбутнє як поширення культури, заснованої на Ведах. Як це відбудеться? Намалюйте. Що це на Ваш погляд буде? Якась давньоіндійська деспотія з кастами?

Маму-Тхакур: Чайтанья Махапрабгу,почавши це Рух Санкиртаны, проповідував санатана-дхарму, вічне діяльність душі. Це не є застаріла система варнашрамы, звиродніла в порочну кастову систему. Більшою чи меншою мірою система варн і ашрамів відображає діяльність нашого матеріального тіла, яке тимчасово, але діяльність душі, яка безпосередньо проявляється в чистому відданому служінні Господу, вона вічна, і ким би людина не була, саньяси-отреченным, домогосподарем, шудрою або брахманом, тобто в якому б тілі не перебувала душа, зберігає свої відносини з Крішною, і ця вічна діяльність заради задоволення Верховного ніколи не припиняється. Тому я не бачу ніяких перешкод до того, щоб це набирало все більші сили. І природним способом філософія Свідомості Крішни, вона дуже висока і вона призначена для дуже розвинених інтелектуально обдарованих людей.

А. Козлов: Існує цікава публіка, але разом з тим існує безліч людей, які вже прийняли те чи інше релігійне світогляд. Яким чином вони можуть стати усвідомлюючими Крішну і наступними цій системі, якщо вони вже є християнами, мусульманами, іудеями?

Маму-Тхакур: Всяка релігія має початок і має кінець в анналах історії Людства. Був иудаизи, Біблія, Старий Завіт, П’ятикнижжя, потім прийшов Христос і на основі цього П’ятикнижжя з’явився Новий Завіт, і зовсім молода релігія, яка йде корінням у цю давню традицію, це іслам. Релігія має початок і кінець, але Свідомість Крішни не має ні початку, ні кінця, так само як душа вічна, так і ця свідомість вічно, і процес, який називається бхакти-йогою, процес усвідомлення своїх вічних стосунків з Господом, очищення свідомості проходить в рамках тієї або іншої релігії, але коли вона досягає свого апогею, ми виходимо за межі тілесних позначень, і в кінцевому рахунку, мета будь-якої релігії привести людину до такого Свідомості Крішни. Один шлях, що веде до Бога — це чисте віддане служіння, але на ньому є різні ступені. У відповідності з рівнем свідомості людей, положенням людей, географічними умовами, етнічними особливостями дається та чи інша форма релігії, але мета її привести до Свідомості Крішни.

Був буддизм, коли люди були дуже материалистичны, і він навіть відкинув авторитет Вед, але встановив принципи ведичної культури — ахимсы (ненасильства), наприклад. Після цього прийшов Шанкарачарья, дав имперсональный аспект Абсолютної Істини. Після цього розквіт християнства, яке вже не просто говорить про теологічній концепції, але говорить про любов до Верховного. Тобто, одна форма релігії піднімає жива істота на більш високу ступінь. В кінцевому результаті ми прийшли до того, що необхідно любити Бога. Але яким чином ми можемо любити Бога? Свідомість Крішни нам дає нам чітке пояснення хто такий Бог, опис Його, і яким чином ми можемо Його любити, і таким чином ми бачимо наочно, що ніщо не стоїть на місці. Жива істота прагне до звільнення, до набуття Любові до Бога і повернутися в духовний світ, і різні релігії сприяють цьому, крок за кроком підводячи на все більш високий рівень свідомості. Зрештою, мета будь-якої релігії зробити людину сознающим Бога. І релігія дається в людському суспільстві, і це відрізняє людське суспільство від стада тварин. На будь-якому рівні є та чи інша форма релігії, але вищий прояв вічної релігії (санатана дхарма) це є Свідомість Крішни. Це є процес бхакті-йоги, чистого відданого служіння Господу, яке вільне від мотивацій гьяны (знання), карми (прагнення до плодів) і йоги (бажання знайти містичні здібності).

А. Козлов: тобто Свідомість Крішни впливає на суспільство і непрямим чином, так що товариство з будь-якого відображає те, що підносять кришнаїти?

Маму-Тхакур: Абсолютно. У свій час ми надрукували маніфест варнашрамы. Зовсім недавно ми обговорювали з єкатеринбурзький філософом С. Н. Некрасовим цей момент, хоча він і не кришнаит. З іншого боку, ми бачимо, що Свідомість Крішни впливає і на інші релігійні конфесії. Вже відбувається міжконфесійно обговорення питання про карму, питання про душі як трансцендентної сутності. У християнства було інше уявлення про душу, але тепер відбувається корекція навіть в їх подачі, і в їх догматах.

А. Козлов: Які, наприклад? Хіба можуть в догматах відбуватися зміни?

Маму-Тхакур: А як же? Свого часу було багато розколів у християнстві: Мартін Лютер, і зараз півмільйона християнських сект. Отже, відбувається зміна їх догматах. Колись християнство було єдиним напрямком, але під впливом тих чи інших факторів ситуація змінилася, і ми зараз бачимо, що дуже багато різних напрямів з різними ухилами. Є ті, які повністю беруть принципи Свідомості Крішни, відмовляються від м’ясоїдства, прийому інтоксикацій, незаконного сексу і так далі. Адвентисти, наприклад, в основному вегетаріанці. Розумієте? Відбувається діалог між різними конфесіями і Свідомістю Крішни.

А. Козлов: І до чого це призводить?

Маму-Тхакур: До того, що вони знаходять якісь спільні точки дотику.

А. Козлов: До чого це призведе?

Маму-Тхакур: До того, що в кінцевому підсумку в нас є та велика філософія, яка переможе, підкорить весь світ. Ні в кого немає такої стрункої філософської концепції, як у Свідомості Крішни. І більшою чи меншою мірою догмат протягом часу переглядається.

А. Козлов: Стільки церков і храмів, стільки священиків. І що з усім цим станеться? У них є свої певні догмати, Біблія, Житія Святих. І що вони тепер будуть робити?

Маму-Тхакур: Свідомість Крішни не є якесь сектантський рух, розумієте. На відміну від християнства, ісламу, іудаїзму. Іудеї тільки для юдеїв, тільки для євреїв. Але Свідомість Крішни знаходить послідовників і серед євреїв, і серед представників ісламу, і серед представників християнства.

А. Козлов: Але це питання про прозелітизмі. Вони пішли, вони вже не є представниками ісламу, якщо вони кришнаїти.

Маму-Тхакур: Зрозуміло. Відбувається адаптація, асиміляція. І хоча є певне протистояння, воно не таке сильне, воно слабшає. Через ці обговорення, дискусію, і через цю боротьбу, протистояння навіть. Припустимо, християнство в цій країні налаштоване проти Свідомості Крішни, але вони слабшають, поступаються, у них немає такої філософії. В основі будь-якої діяльності лежить філософія, а у них немає взагалі філософії. Якщо вони хочуть обмежити свою діяльність якимись етичними нормами, то вони і в цьому не дуже сильні. Якщо в їх писаннях сказано: «Не вбий», то вони не можуть відмовитися їсти м’ясо, якщо сказано: не чини перелюбу, то вони не можуть протистояти своєму вожделению. Вони у всіх відношеннях поступаються і в філософії, і в практиці. Якщо вони починають якийсь диспут, то він виявляється не в їх користь. Інша справа, що в даний час вони, заручившись підтримкою можновладців, правлячих партій, можуть якийсь час домінувати, але ми бачимо, що в кінцевому підсумку, матеріальне не вічно. Але духовний процес, він вічний. Зміни

відбуваються. Очищення свідомості відбувається абсолютно по всьому світу. Дерево Шрі Чайтаньї Махапрабгу, яке посадив Мадхавендра Пурі, воно розростається по всій всесвіту, так чи інакше. Не тільки ця планета охоплена цим рухом, але вся всесвіт. Таких планет як пилу в повітрі в цій Всесвіту.

А. Козлов: чи Не є все сказане наслідком Вашого релігійного догмату? Ісламські фундаменталісти кажуть, що пошириться всюди іслам.

Маму-Тхакур: Вони можуть це говорити, але у нас є «Бхавишья Пурана», пурана, дає прогнози на найближчий час і на більш віддалений термін.

А. Козлов: Та що там передбачено?

Маму-Тхакур: Є деяку перевагу, але після цього настає різкий спад. Але Свідомість Крішни ніколи не відчуває кризи, воно вічне.

А. Козлов: Деяку перевагу чого?

Маму-Тхакур: Деяку перевагу в плані завоювання простору. Зараз іслам бореться за розширення своїх володінь, і може бути, вони до певної міри процвітають, але об’єктивно, якщо подивитися, іслам, як і інша релігія, залишається сектою.

А. Козлов: Що таке секта?

Маму-Тхакур: Секта значить обмежена кількість людей. (правильне визначення терміну «секта» дивіться у примітці наприкінці інтерв’ю — РВН)

А. Козлов: Хіба кришнаїтів більше, ніж мусульман?

Маму-Тхакур: Якщо ми подивимося, що Свідомість Крішни — це первинна потенція душі, то воно закладено і в мусульманинові і християнина.

А. Козлов: Що ж ви поширюєте, якщо це і так вже скрізь закладено?

Маму-Тхакур: Закладено? (сміється) Зараз необхідний процес, відомий як санкіртана, процес спільного оспівування. І Бгактівінода Тгакур передбачив, що коли всі зберуться в місці, де з’явився Шрі Чайтанья Махапрабгу, і взявшись за руки і росіяни, і німці, і все, і будуть співати Харе Крішна.

А. Козлов: тобто, замість Мекки мусульмани повинні будуть поїхати на місце народження Чайтаньї Махапрабгу?

Маму-Тхакур: зрештою, ми вже бачимо великі зміни. У 1989 роки перші прочани колишнього Радянського Союзу відвідали Вриндаван, відвідали Шрі Маяпур Дхаму. І там зібралося дуже багато народу з різних країн, і вони співали Харе Крішна мантру. Якщо іудаїзм тільки для євреїв, православ’я для православних, то Свідомість Крішни для всіх, не обмежена.