Павло Свєтлов

Фотографія Павло Свєтлов (photo Pavel Svetlov)

Pavel Svetlov

  • Рік народження: 1861
  • Вік: 80 років
  • Рік смерті: 1941
  • Громадянство: Росія

Біографія

Свєтлов Павло Якович (1[13].12.1861—?), богослов. Син священика. У 1886 закінчив Московську Духовну академію. Викладав богословські науки у Тифліській Духовній семінарії (1887).

З 1889 — законоучитель в Ніжинському історико-філологічному інституті при ньому. Священик при церкві Ніжинського історико-філологічного інституту (1889). З 1897 — професор богослов’я Київського університету.

Свою відому книгу «Значення хреста у справі Христове» (1892) Свєтлов починає уважним переглядом і аналізом святоотцівських текстів та свідоцтв. Західної «юридичної» теорії він хоче протиставити саме вчення отців. Але це батьківське вчення він застосовує з характерною однобічністю. У Свєтлова відсутня вчення про людину. Замість вчення про людину — моральна психологія, вчення про гріх і відродження. Тут все більше відчувається психологічний вплив протестантизму і відхід від патристики. Богослов’я потрібно розробляти емпіричним методом, як областьфактов. Тут немає місця для метафізики. Свєтлов весь час зайнятий психологічним аналізом. До Христа чоловік не міг повірити в добро, любов і прощення і не було у нього довіри до самого себе. І ось у Христі відкрилося, що людина краще, ніж можна було думати до того, — «через Нього ми полюбили людини, повірили в нього, знайшли сенс життя». Христос показує в собі істину людини. «Євангеліє врятувало нашу повагу до людини, віру в його здатність до добра». Христос своїм вченням збуджує в людях любов до Себе, і ця любов веде до «симпатическому наслідування». Але Христос не тільки вчитель істини. Він ще й «Страждалець за істину і добро»; адже і в цьому світі саме добро є страждання, «добро є хрест». До Христа страждання опудало людини, як покарання і знак гніву, але через Христа воно стає радісним, як жертва. «Християнська релігія є релігія Хреста, тобто страждань добра для перемоги над злом». І Хрест не можна зрозуміти поза ідеї жертви. Для Свєтлова саме поняття жертви є ключ до догмату Спокутування. Вища жертва є любов, і в цій любові — сила жертви Христової. «Задоволення» приноситься Богу Кохання, і принесеної є сама любов. «Христос у Своєму святому співчуття до людства переживає на Самому Собі суд над людиною, всю долю, визначену гріхом, і в цьому співчуття до людства, зливаючи Себе з ним, висловлює з усією повнотою і любов до людства, і любов до Бога Отця. Христос страждає за людей, а не окремо від людей, а разом з ними. Його страждання було зі стражданням, і Сам Він не тільки Страждалець але і З-страждалець». Це соучастиев жертві Христовій дається нам у Найсвятішій Євхаристії, як жертві і таїнстві, «без якого хресне жертвоприношення не було закінчено». Свєтлов підкреслює спокутна значення зішестя в пекло, воскресіння і вознесіння. І завершується наше спасіння в основі Церкви.

У книзі «Релігія і наука» Свєтлов доводить, що релігія не ворожа науці. Він писав: «Релігія взагалі і християнська релігія зокрема з вірою в особистого і живого Бога Творця і Промыслителя, одкровення, диво, в Божественність Ісуса Христа, Його Воскресіння, в Святу Трійцю та ін. наукою не спростовувалися і ніколи не можуть бути спростовані нею, бо серед природничих наук немає жодної науки, яка могла б займатися цим. Ворожа вірі не наука, а погана філософія, помилково прикривають ім’ям науки».