Гаутама Будда

Фотографія Гаутама Будда (photo Gautama Buddha)

Gautama Buddha

  • Рік народження: 0563
  • Вік: 80 років
  • Рік смерті: 0483
  • Громадянство: Індія Сторінки:
  • Оригінальне ім’я: Шак’ямуні

Біографія

Гаутама Будда, чи Будда Шак’ямуні (Śākyamuni), що отримав при народженні ім’я Сиддхаттха Готама (Siddhārtha Gautama), що означає ‘нащадок Готами, успішний у досягненні цілей’, пізніше став відомий просто під ім’ям Будда або Верховний будда (Sammāsambuddha).

Сіддхартха Гаутама – ключова фігура в буддизмі, чиє життя, мудрі вислови, бесіди з його послідовниками і монастирські заповіти стали основою повного зводу священних текстів буддизму, ‘Типитаки’. Крім цього, Будда – герой численних дхармічний релігій, включаючи пізній бон і індуїзм, і персонаж, включений в число аватар Вішну (Vishnu) замість Баларамы (Balarāma), однієї з форм Бога в індуїзмі.

Гаутама Будда народився близько 563 р. до н. е. або 623 р. до н. е.., однак достовірної інформації про його життя настільки мало, що традиційно життєпис ґрунтується на ряді буддійських текстів, включаючи ‘Лалитавистара’ (‘Lalitavistara Sūtra’). Але навіть перші тексти, пов’язані з ім’ям Будди, з’явилися через 400 років після його смерті і пройшли через гіперболізацію, схвалену ченцями.

Будда Шак’ямуні почав свій шлях до просвітління за сотні життів до виходу з нестерпного ‘колеса чергування життів і смертей, зі зустрічі вченого брамина Сумедха з буддою Дипанкара. Вражений безтурботністю будди, Сумедха захотів такого стану, і після його смерті сила цього бажання впливала на наступні його втілення в людських та звірячих тілах, а самого Сумедху стали називати ‘бодхисатвою’. Проживаючи цикл і вдосконалюючись, бодхисатва в передостанній раз з’явився серед богів, де отримав можливість вибрати місце для заключного народження на землі. І він остановилвыбор на сім’ї царя шакьев, щоб люди проявили більшу повагу і довіру до майбутніх проповідей Будди.

Традиційна біографія свідчить, що раджа Шуддходана (Suddhodana), найімовірніше, член правлячого зборів кшатріїв, став батьком Будди, а матір’ю – цариця Маха Майя (Maha Maya), принцеса з царства колиев. В ніч зачаття майбутнього засновника буддизму, Маха побачила уві сні слона з шістьма білими іклами, який увійшов у її правий бік.

Віддаючи данину традиції шакьев, Маха Майя прийшла в дім батьків, де повинні були відбутися пологи, але дитина з’явилася на світ раніше – по дорозі, під деревом ашока, в гаю Лумбіні (Lumbini). Новонароджений тут же встав на ноги, заявивши, що є істотою, що перевершують богів і людей. Майже всі джерела запевняють, що Маха Майя померла через кілька днів після народження диво-сина. Відлюдник-провидець Асіта (Asita) нарахував на тілі немовляти 32 ознаки його величі і благословив його, пообіцявши, що хлопчик стане чакравартином або великим святим. На п’ятий день народження дитини назвали Сиддхартха (‘той, хто домігся своєї мети’), запросили вісім брахманів і з їх допомогою підтвердили його подвійне майбутнє.

Сіддхартха виховала Маха Паджапати (Maha Pajapati), сестра Маха Майї, у той час як його батько усіма силами захищав сина від релігійних вчень і знань про тлінність буття. Хлопчик жив у трьох палацах, обганяв однолітків як у фізичному, так і розумовому розвитку, і мав схильність до роздумів. У 16 років він одружився на кузині, принцесі Яшодхаре (Yaśodharā), яка через кілька років народила йому сина Рахулу (Rahula). Довгі роки Сіддхартха був принцом Капилавасту (Kapilavastu), але всередині себе він відчував, що матеріальний достаток аж ніяк не фінальна мета його існування.

Коли Сіддхартха зазначив 29 день народження, йому вдалося разом з колесничим Чанны (Channa) вийти за межі палацу, де безтурботний принц побачив ‘чотири видовища’. Він усвідомив всі реалії суворого життя, коли натрапив на жебрака людини, хворого, відлюдника і смердючий труп, і зрозумів: єдиний шлях осягнути всі людські страждання – це шлях самопізнання. Після цього Сіддхартха таємно залишив будинок, сім’ю і свої багатства, щоб в довгих мандрах знайти шляхи позбавлення від страждань.

Одягнувшись як простолюдин, Сіддхартха став аскетом, просив милостиню, навчався йогической медитації, засвоїв вчення Алары Каламы (Alara Kalama) і став учнем Удаки Рамапуты (Udaka Ramaputta). Вийшовши на вищий рівень медитативного зосередження, Сіддхартха разом з п’ятьма супутниками опинився в південно-східній Індії, де практикував сувору аскезу і умертвіння плоті, але через шість років – на порозі життя і смерті – прийшов до висновку, що аскетизм не дає більшого розуміння, а лише затуманює розум і виснажує тіло.

Супутники покинули Сіддхартха, який поодинці досяг стану джханы і після 49 днів медитації в повню місяця вайшакха перейшов в стан ‘Найвищого Пробудження’, ніббана або нірвана, і знайшов знання ‘Чотирьох Благородних Істин’. Після цього Сіддхартха і став Буддою або ‘Прокинувся’. Вміє глибоко співчувати будь божим створінням, Будда прийняв рішення стати вчителем і поділитися істинної Дхармою з іншими людьми.

45 років він мандрував по долині річки Ганг (Gang), без упередженості ділячись знаннями і здійснюючи дива. Однак не всі радісно відгукувалися на його звістку, і опозиційні релігійні групи неодноразово намагалися вбити Будду.

У 80-річному віці Гаутама Будда заявив, що зовсім скоро досягне кінцевої стадії безсмертя, Парінірвани, і позбудеться від земного тіла. Легенда свідчить, що перед смертю Будда сказав учням: ‘Прагнете до власного вивільненню з особливою ретельністю’. Після спеціальної кремації його мощі поділили на вісім частин і поклали на підставі ступ. Вважається, що в місці Далада Малігава на Шрі-Ланці (Dalada Maligawa, Sri Lanka) зберігається священна реліквія, ‘Зуб Будди’.

Інтерпретацій історії життя Будди предостатньо. І, якщо рання західна наука охоче приймала біографію духовного учителя з древньої Індії, то сьогодні вчені не поспішають ділитися непідтвердженими відомостями про історичні факти, так або інакше пов’язаних з Буддою.