Іраклій Квірікадзе

Фотографія Іраклій Квірікадзе (photo Irakly Kvirikadze)

Irakly Kvirikadze

  • День народження: 12.07.1939 року
  • Вік: 77 років
  • Місце народження: Батумі, Росія
  • Громадянство: Грузія

Біографія

Закінчив факультет журналістики Тбіліського університету (1964), режисерський факультет Вдіку (1969, майстерня Р. Чухрая), захистив диплом за спеціальністю «режисура ігрового фільму» в 1971 році.

У 1957-1959 — асистент режисера на студії «Грузія-фільм», паралельно працював у редакції газети «Молодь Грузії».

У 1969-1974 -режисер творчого об’єднання «Телефільм» (Тбілісі), де зняв кілька документальних фільмів,

з 1974 — режисер кіностудії «Грузія-фільм».

Автор і співавтор сценаріїв своїх фільмів, а також «Подорож у Сопот» (1980, реж. Нана Джорджадзе, призи МКФ в Оберхаузені), «Робінзонада, або Мій англійський дідусь» («Крістофер Хьюз — мій англійський дідусь», 1986), «Життя і смерть Олександра Грибоєдова» (фільм не поставлено), «Чудовисько або хтось інший», «Синяк» (1988, Приз МКФ в Оберхаузені), «Дон Жуан з рожевими щоками» (1989, фільм не поставлено)

Приз за кращий сценарій у Франції, «Смерть Вільяма Шекспіра» (1993), «Ліміту» (1994, співавтор), «Червоні ангели» (1994, реж. Дж.Робертсон) та ін.

Монтажер фільму «Хрестоносець» (1995). В останні роки живе в Лос-Анджелесі, працює у США, Франції, Німеччини, Грузії та Росії.

Заслужений діяч мистецтв Грузії (1983);

Переможець конкурсу на «Приз Ейзенштейна» (1993 — сценарій «Вбивство Виллиама Шекспіра»)

Фільмографія:

1971 — Глечик (к/м, диплом, Приз журі за кращий комедійний фільм– VIII КФ «ВДІК-71»)

1972 — Вирішальний крок (док.)

1973 — У горах Паміру (док.)

1974 — Заздравная (док.)

1976 — Містечко Анара

1981 — Плавець

1984 — Моя тітка Дуду (новела в тв-альманасі)

1984 — Повернення Ольмеса (тб, совм. з М. Якшимбетовым)

1989 — Сльози Дон Жуана

1991 — Подорож товариша Сталіна в Африку

1994 — Ліміту

1996 — Тисяча і один рецепт закоханого кулінара

1999 — Місячний тато