Костянтин Хохлов

Фотографія Костянтин Хохлов (photo Konstantin Hohlov)

Konstantin Hohlov

  • День народження: 01.11.1885 року
  • Вік: 70 років
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Дата смерті: 01.01.1956 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист СРСР (1944).

Народився 20 жовтня (1 листопада) 1885 р. в Москві. Закінчив Московське театральне училище (1908, навчався в А. П. Ленського). Був актором МХТ і його 1-й і 2-й Студій. З 1921 р. у Великому драматичному театрі (Петроград); здійснив свою першу режисерську роботу — «Юлій Цезар» Шекспіра (1922, грав Марка Антонія), був головним режисером цього театру. У 1925-30 роках режисер Ленінградського академічного театру драми ім. А. С. Пушкіна. Поставив: «Цар Едіп» Софокла (1924), «Пугачовщина» Треньова (1926, спільно з К. С. Вивьеном і Н. Ст. Петровим) та ін. У 1931-38 рр. режисер московського Малого театру. Вистави: «Вороги» Горького (1933), «Вовки та вівці» Островського (1935), «На березі Неви» Треньова (1937) і ін

У 1938-54 рр. художній керівник і головний режисер Київського російського драматичного театру ім. Лесі Українки, де створив лучшиесвои роботи: «Камінний господар» Лесі Українки (1939, 1946), «Зыковы» (1940) і «Вороги» (1951) Горького, «Фельдмаршал Кутузов» Соловйова (1940), «Навала» Леонова (1944), «Директор» Альошина (1950), «Місяць у селі» Тургенєва (1954) та ін В 1954 р. повернувся в ленінградський Великий драматичний театр ім. М. Горького, де поставив «Половчанские сади» Леонова (1954) і «Перед заходом сонця» Гауптмана (1955).

В кіно — з 1916 р. Викладав з 1922 р. (з 1946 р. професор). Нагороджений орденом Леніна, трьома іншими орденами, а також медалями.

Помер 1 січня 1956 р. в Ленінграді.

Фільмографія:

1. Мовчи, смуток… мовчи… — 1918

2. Степан Халтурин — 1925

3. Кастусь Калиновський — 1927

4. С. В. Д. (Союз Великої Справи) — 1927

5. Ася — 1928

6. Горизонт — 1932

7. Великий утішник — 1933

8. Подорож в Арзрум — 1936

9. Суд честі — 1948