Віра (Веріко) Анджапарідзе

Фотографія Віра (Веріко) Анджапарідзе (photo Vera Andjaparidze)

Vera Andjaparidze

  • День народження: 06.10.1900 року
  • Вік: 86 років
  • Місце народження: Кутаїсі, Грузія
  • Дата смерті: 31.01.1987 року
  • Громадянство: Грузія

Біографія

Актриса яскравої творчої індивідуальності, великий сценічної культури, в її творчості отримали розвиток романтичні традиції грузинського театру.

Народна артистка СРСР (1950)

Лауреат Сталінської премії I ступеня (1943, фільм «Георгій Саакадзе»)

Лауреат Державних премій СРСР (1943, 1946)

Кавалер ордена Трудового Червоного Прапора (1944, за успішну роботу в дні Великої Вітчизняної війни)

Початок шляху

Веріко Анджапарідзе народилася 6 жовтня 1900 року в місті Кутаїсі, в сім’ї нотаріуса. Дівчинка з дитинства виховувалася у творчій атмосфері, що й зумовило її подальший вибір. У 1916 році після закінчення гімназії вона поїхала до Москви і вступила в драматичну студію актора Малого театру С. В. Айдарова. Дівчина провчилася рік, після чого розпочалася революція, і Веріко довелося повернутися в Грузію, в Тифліс.

У Тифлісі Веріко вступила до студії актора паризького театру «Антуан» Р. Джабадари. Тут же зустріла свого майбутнього чоловіка – Михайла Чіаурелі…

Театр

У 1920 році студія Р. Джабадари розпалася, і Веріко Анджапарідзе прийшла в трупу театру ім. Руставелі Ш., керованого тоді Сандро Ахметелі. Пропрацювала там вона до 1927 року. Паралельно у 1926-1927 роках актриса виступала в Батумському театрі під керівництвом Акакія Пагава.

Новим етапом в театральній кар’єрі Веріко Анджапарідзе стала зустріч у 1928 році з основоположником грузинського театру К. А. Марджанішвілі, який приїхав до Грузії зі своїм знаменитим виставою «Фуенте Овехуна» Лопе де Вега. У тому ж році вона стала актрисою його драматичного театру. Незабаром вийшов перший тріумф – блискучі ролі Офелії в «Гамлеті» Шекспіра і Юдіф у «Уріель Акоста» К. Гуцкова.

За довгі роки роботи в театрі Веріко Анджапарідзе створила багато незабутніх образів. Гинатре («Гурія Ниношвили» Дадіані, 1

934), Джавара і Циганка («Вигнанець» Важа-Пшавела, 1945), Клеопатра («Антоній і Клеопатра» Шекспіра, 1951), Маргарита Готьє («Дама з камеліями» Дюма-сина, 1940), Марія Стюарт (однойменна п’єса Шіллера, 1955), Бабуся Эухенья («Дерева помирають стоячи» А. Касони, 1957), Матір («Мати» К. Чапека, 1965).

Веріко Анджапарідзе стала справжнім сподвижником К. А. Марджанішвілі. У його театрі вона виступала не тільки в якості провідної актриси, але і пробувала себе в якості режисера. Закомомерным продовженням стало призначення її в 1957 році художнім керівником театру ім. К. Марджанішвілі. На цій посаді вона працювала до 1960 року.

Займалася Веріко Івліановна та викладацькою діяльністю в Тбіліському театральному інституті імені Шота Руставелі.

Кіно. Разом з чоловіком

У кіно Веріко Анджапарідзе почала зніматися в 20-ті роки. Перша велика робота актриси на екрані (після ряду малозначних) — роль у фільмі її чоловіка Михайла Чіаурелі «Саба» (1929). Веріко зіграла сучасну грузинську жінку-трудівницю Маро. А темою картини стала боротьба за новий побут, за чесного робітника, яку вела сім’я і комсомольська організація трамвайного парку.

Веріко Анджапарідзе принесла в грузинське кіно високу сценічну культуру, реалістичні та романтичні традиції грузинського театру. Вона грала головним чином драматичні ролі, створила образи жінок, наділених великою силою волі, глибиною і пристрасністю почуттів, цілеспрямованістю. Яскравий приклад цьому – роль княгині Русудан, дружини Саакадзе в картині Михайла Чіаурелі «Георгій Саакадзе» (1942-43). Потужний емоційний образ, наповнений справжнім трагізмом, – одна з кращих работактрисы в кіно. Потужну силу материнської любові актриса передала в іншій своїй ролі – Отаровой вдові в однойменній мелодрамі Михайла Чіаурелі , знятої з повісті І. Чавчавадзе.

Довелося Веріко Анджапарідзе знятися і в знаменитому фільмі чоловіка «Падіння Берліна» (1949) — легендарної кіноепопеї, що вийшла на екрани в часи розквіту культу особистості Сталіна. В цій картині, идеализировавшей і возвеличивавшей образ «батька всіх народів», Веріко зіграла роль матері Ганса.

Варто зауважити, що на відміну від чоловіка Веріко не розділяла його симпатій до Сталіна. Багатьох її друзів і колег по театру заарештували під час сталінських репресій. Та й сама Веріко одного разу стала свідком невдалої спроби Берії закрутити роман з однією з її подруг. Був випадок, коли під час поїздки на гастролі в Кутаїсі Анджапарідзе навіть зняли з поїзда і збиралися арештувати. Врятували велику актрису тільки ім’я чоловіка та його наближеність до Сталіна.

Серед інших, більш пізніх спільних робіт Веріко Анджапарідзе і Михайла Чіаурелі можна відзначити: «Повість про одній дівчині» (Марія), «Генерал і маргаритки» (Березня Функ), «Інші нині часи» (княгиня). Втім ці фільми того успіху вже не мали…

Інші роботи в кіно

Чимало цікавих ролей Веріко Анджапарідзе зіграла у фільмах інших режисерів. Це і княгиня в музичній стрічці Шалви Гедеванишвили та Вахтанга Таблиашвили «Кето і Коте», і Дафина у військово-пригодницькій драмі Сергія Юткевича «Великий воїн Албанії Скандербег» (розповідає про визвольної боротьби албанського народу на чолі з Георгієм Кастріотом е проти турецьких завойовників), і Міріам в радянсько-словацької драмі Ніколаса Санишвили і Франтішека Садека «Перервана пісня».

З часом Веріко Анджапарідзе перейшла на вікові ролі: стара ворожка в знаменитій драмі Давида Абашидзе і Сергія Параджанова «Легенда про Сурамську фортецю» (1984), мандрівниця в не менш знаменитій драмі Тенгіза Абуладзе «Покаяння» (1984).

Творчість великої грузинської актриси було високо оцінено у всьому світі. За рішенням редакційної ради енциклопедії «Who is who» (Лондон) в 1992 році Веріко Анджапарідзе була включена в десятку найвидатніших актрис ХХ століття (цієї честі також удостоєні Нонна Мордюкова і Фаїна Раневська).

Дочка

Дочка Веріко Анджапарідзе і Михайла Чіаурелі – Софіко Чіаурелі – стала гідною продовжувачкою династії. Її ім’я широко відоме російському глядачеві за фільмами «Мільйон у шлюбному кошику», «Шукайте жінку» та ін.

Фільмографія:

1925 Кошмари минулого

1926 Ціною тисяч

1926 Діна Дза-дзу

1929 Саба

1929 Трубка комунара

1932 Двадцять шість комісарів

1934 Останній маскарад

1937 Золотиста долина

1937 Арсен

1941 Каджана

1942, 1943 Георгій Саакадзе

1948 Кето і Коте

1949 Щаслива зустріч

1949 Падіння Берліна

1953 Великий воїн Албанії Скандербег

1957 Отарова вдова

1958 Важке щастя

1958 Мамлюк

1960 Перервана пісня

1960 Повість про одній дівчині

1963 Генерал і маргаритки

1965 нині часи Інші

1966 Зустріч з минулим

1969 Не горюй!

1969, 1970 Десниця великого майстра

1970 Чермен

1970 Гойя, або Тяжкий шлях пізнання / Goya — oder Der arge der Weg Erkenntnis (НДР — СРСР-Болгарія-Югославія)

1972 Старі зурначи — документальний

1982 Дім Бернарди Альби

1984 Легенда про Сурамську фортецю

1984 Покаяння

1985 Сім’я — короткометражний