Віктор Кольцов

Фотографія Віктор Кольцов (photo Viktor Kolcov)

Viktor Kolcov

  • День народження: 23.11.1898 року
  • Вік: 79 років
  • Дата смерті: 25.01.1978 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист РРФСР (1955). Лауреат Сталінської премії (1952 — за театральну роботу).

Народився 11 (23) листопада 1898 р. У 1928 р. закінчив Театральне училище при Театрі імені Вахтангова (згодом — училище імені Б. В. Щукіна. З 1924 р. — артист Театру імені Вахтангова. Актор переважно комедійний, Кольцов створив образи, зазначені чарівністю, м’яким гумором, тонко знайденої характерністю. Ролі в театрі: Трубач («Єгор Буличов та інші», Сталінська премія, 1952), Кисіль («Багато шуму

з нічого» Шекспіра), Крістіан («Сірано де Бержерак» Ростана), артист Сумний («Фронт» Корнійчука), Слива («Кухарка» Софронова) та ін. В Щукінському училищі вів педагогічну Віктор Кольцов у фільмі «Білий пудель» роботу. Знімався в кіно. Одна з найвідоміших ролей — Азаров у фільмі Ельдара Рязанова «Гусарська балада».

Помер 25 січня 1978 р. в Москві. Похований на Даниловському кладовищі.

Фільмографія:

1. Рідні поля — 1945

2. Глінка — 1946

3. Незабутній 1919-й — 1951 — Ллойд Джордж

4. Князівна Мері — 1955

5. Білий пудель — 1955

6. Сорока-злодійка — 1958

7. У тихої пристані — 1958

8. Дощі — 1958

9. Золотий ешелон — 1959

10. Сонце світить всім — 1959

11. Світ входить — 1961 — епізод

12. Людина нізвідки — 1961

13. Гусарська балада — 1962 — Азаров

14. Молодо-зелено — 1962

15. Суд — 1962

16. Перший сніг — 1964

17. Пригоди зубного лікаря — 1965

18. Час, вперед! — 1965

19. Денні зірки — 1966

20. Операція «Трест» — 1967

21. Нічний дзвінок — 1969

22. У блакитною степу — 1970

Використані матеріали:

Енциклопедія кіно Кирила і Мефодія

Театральна енциклопедія

Фотографії надані Двамалом (сайт «Московський некрополь») та з архіву автора.