Віктор Хохряков

Фотографія Віктор Хохряков (photo Viktor Hohryakov)

Viktor Hohryakov

  • День народження: 26.07.1913 року
  • Вік: 73 року
  • Місце народження: Уфа, Росія
  • Дата смерті: 20.09.1986 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист СРСР (1973). Лауреат Сталінської премії (1949 — за участь у фільмі «Молода гвардія», 1951 — «Велика сила»).

Народився 13 (26) липня 1913 р. в Уфі. В дитинстві Віктор Хохряков особливої схильності до театру не виявляв. І коли в дев’ятирічному віці батько привів його в драмгурток при дитячій лікарні, в якій служив рахівником, Вітя йшов з небажанням. Та й у батька не було далекосяжних планів, просто в молоді роки він сам брав участь в аматорському гуртку і вважав корисним для сина долучити його до художньої самодіяльності.

Хохряков захопився театром, і це захоплення стало справою всього його життя. У шкільній самодіяльності він грає Барона в «На дні» і Бальзамінова у «Святковий сон до обіду», бере участь у постановках колективу «Сіра блуза», створеного при Будинку народної освіти, а в 15 років сам керує шкільним гуртком. А щоб дивитися вистави в професійному театрі кожен вечір, він стає учнем реквизитора, потім робітником сцени, з насолодою бере участь у масовках вистав Башкирського театру драми.

У 1929 р. Хохряков надсилає заяву в Ленінградський технікум сценічного мистецтва і потрапляє в майстерню педагога Миколи Васильовича Петрова. В технікумі, який незабаром був перетворений в інститут, існувала вельми плідна практика: студенти проходили стажування в театрі, спочатку в масовках, потім в епізодичних ролях; так з самого початку вони звикали до професійним вимогам, вчилися «працювати» на сцені.

Н.В.Петров в той час був художнім керівником і директором Ленінградського театру драми імені А. С. Пушкіна, і його учні, в тому числі і Хохряков, стажувалися у цьому прославленому колективі поряд з такими видатними майстрами, як І. Н.Співаків, Ю. М. Юр’єв, Е. П. Корчагіна-Олександрівська, Л. С. Вів’єн.

Майстерню Н.В.Петрова Хохряков закінчив у 1933 р. і відразу, в числі двох щасливців, був прийнятий в Академічний театр імені А. С. Пушкіна. Але почати роботу не встиг, так як в Харкові, тодішній столиці Української республіки, створювався російський театр і художнім керівником туди запросили Н.В.Петрова, режисерами Крамова і Синельникова, акторів взяли з Москви, Ленінграда і частково з периферійних театрів. З Ленінграда, поряд із досвідченими акторами, була направлена група випускників майстерні Петрова; попросився з ними і молодий актор Театру імені А. С. Пушкіна в. І. Хохряков.

За сім років у Харківському театрі він зіграв більше шістдесяти ролей. Все, що йому доручали, грав сумлінно. Але навряд чи хто-небудь міг передбачити, що в Харківському театрі непомітно зріє майбутній великий майстер сцени. Серед найбільш помітних його ролей на цій сцені стали Митрофан («Недоросток» Фонвізіна) і Андрій Прозоров («Три сестри» Чехова). У Харкові Хохряков став відомий і як читець на естраді.

У 1940 р. Віктора Хохрякова запросили до Москви, в Центральний театр транспорту, який за два роки до цього очолив Н.В.Петров. Знову Н.В.Петров, знову вчитель! Але на цей раз в театр запросили не учня, а перспективного молодого актора, талановито зіграв дві складні ролі російського класичного репертуару, Віктор Хохряковсыгравшего, до речі, в той час, коли Н.В.Петров вже не працював у Харкові.

Театр транспорту до цього часу являв собою омолоджений реорганізований колектив. З Московського пересувного він став Центральним, поповнився новими творчими силами і став частіше виступати у себе «на стаціо

нарі». Але, залишившись відомчим театром Міністерства шляхів сполучення, він зберіг і своє особливе значення — обслуговувати численну армію залізничних робітників і службовців. А це означало, що йому все одно доводилося їздити, тільки тепер вже по всій країні.

За два тижні до нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз колектив театру вирушив у чергове залізничне турне, розраховане на два місяці. Війна застала театр в Тюмені і надовго закрила йому зворотний шлях; колектив направили обслуговувати Далекосхідний військовий округ, потім робітників і колгоспників Уралу, Сибіру… Два місяці розтягнулися на два роки.

Жили у вагонах. Вночі їхали, вдень встановлювали декорації, готували сцену, ввечері грали виставу і знову в шлях. Іноді давали по два і три вистави на день. А крім того, примудрялися готувати і нові постановки.

Технічних працівників практично не були. Актори самі виконали обов’язки робітників сцени, гримерів, декораторів, бутафорів — кожен освоїв другу професію. Хохряков завідував бутафорським цехом — стали в нагоді досвід реквизитора і схильність до столярної справи.

До часу поїздки в. І. Хохряков вже увійшов у репертуар, у п’єсі Б. Ромашова «З усяким може трапитися», за відгуками преси, «м’яко і комедійно» грав роль лікаря, у «Марійці» А. Афіногенова був тепло прийнятий глядачами в ролі Леоніда Борисовича. А з приводу його роботи в «Севільському цирульнику» Бомарше в газеті «Известия» критик Р. Бояджієв написав такі слова: «З усіх комічних персонажів вистави виділяється один тільки Бартоло — в. І. Хохряков. У його виконанні хоч і не розкрита жорсткість і лукавство цієї натури, але все ж влюбливий доктор наділяється людськими пристрастями».

У суворому 1942 р., незважаючи на нескінченні переїзди, Центральний театр транспорту поставив нову п’єсу К. Симонова «Російські люди» (режисер Н.В.Петров). Хохряков грав у ній военфельдшера Івана Глобу. Характер героїчний. Подвиг, який він здійснює у п’єсі, мабуть, самий важкий: щоб йому повірили у фашистському штабі, Глобі необхідно переконати своїх товаришів, ніби він — зрадник Батьківщини. У виконанні Хохрякова цей мужній і сміливий чоловік був разом з тим жартівником, веселуном, життєрадісність гумор — невід’ємні його риси. Тому особливо драматично сцени звучали у фашистській катівні, сцена з Валею, яку він не міг підбадьорити Олександр Олександрівський і Віктор Хохряков у фільмі «Помилка Оноре де Бальзака» найважчі хвилини. Глобу не страшила смерть, він йшов на неї. Але помирати, знаючи, що тебе вважають зрадником і не маючи права сказати правду, — для цього треба володіти винятковою мужністю.

Під час поневірянь Театр транспорту своїми виставами мобілізовував людей, вселяв у них бадьорість духу, відгукувався на всі злободенні події часу. Під стукіт коліс актори збиралися в купе Н.В.Петрова, репетирували нові п’єси, складали злободенні програми.

Найстаріший російський колектив в. І. Хохряков прийшов у 1953 р. сорокарічним актором, тільки що отримав звання заслуженого артиста РРФСР. Великий сценічний досвід, загальновизнані успіхи в театрі і кіно (за виконання ролі секретаря обкому Проценко у фільмі «Молода гвардія» він був удостоєний Сталінської премії) були за плечима Хохрякова, коли він переступив поріг Малого театру. Розвитку цього досвіду сприяють оздоровленню

овали атмосфера, традиції Малого театру, та сценічна культура, якої завжди славилася його школа.

Дебютом актора на сцені Малого театру стала роль Потапова в «Московському характер» — виставі, вже давно йшов тут. Роль звичного для Хохрякова плану: Потапов — директор великого заводу. Людина рішучий, твердий, принциповий. Щоправда, за його принципу неухильно виконувати план, відмовляючись від нововведень, як раз і виникає конфлікт.

Дебют всі визнали вдалим. Дебютант, що називається, «пройшов» у театрі. І його стали активно вводити в поточний репертуар: Редозубов («Варвари»), Воротинські («Іван Грозний») та інші.

Перша велика роль, зіграна Хохряковым в новому спектаклі, — генерал Рибалок у п’єсі Ст. Гусєва «Іван Рибаков». Образ глибоко поетичний. Успіху в цій ролі чимало сприяв накопичений професіоналізм і багаторічний навички художнього читання (п’єса була написана білим віршем).

Наступного, 1955 р. актор грає Овчаренко в «Крилах» А. Корнійчука, — далекого від реального життя начетчика, знайшовши для цього характеру гостро гротескні фарби. А поруч епізодична роль Воротаря в «Макбеті» Шекспіра, настільки яскраво зіграна актором, що не помітити, пропустити цю роботу не міг жоден із писали про виставу. Відзначаючи в цьому образі фальстафовские риси, критики говорили, що Воротар — Хохряков — єдина посмішка у виставі, притому посмішка дуже заразительная.

Театр прагнув до самого тісного контакту зі своїми глядачами; для цього використовувався старий прийом: пряма розмова сценічного персонажа з залом. Застрільником тут став в. І. Хохряков. Створений ним образ старого машиніста Очередько у виставі «З усяким може трапитися» став улюбленим героєм. І коли Очередько — Хохряков, виходячи на авансцену, починав довірчу бесіду з залом, критикував за недоліки, хвалив за успіхи, це сприймалося серйозно. Зрозуміло, таке безпосереднє спілкування з аудиторією можливо було лише за умови, що сценічний образ, створений актором, життєво достовірний і поважаємо глядачами. Саме таким і був Очередько в. І. Хохрякова.

Хохрякову взагалі були властиві сценічна достовірність, простота, органіка. Граючи численні ролі директорів і генералів, старих, поважних робітників і начальників залізничних, він став незамінним актором на ролі соціальних героїв.

Однак сама природа його дарування рвалася до розширення діапазону. Він з радістю брався за комедійні ролі і характерні, створивши ряд цікавих образів в класичному і сучасному репертуарі; це Расплюєв у «Весіллі Кречинського», Лопес в «Іспанському священика», Шельменко в «Шельменко-денщик», голова колгоспу Пытлеванный в «Співають жайворонки» К. Кропиви та інші.

Віктор Хохряков Грав він і такі, здавалося б, несподівані для його індивідуальності ролі, як Карандишев в «Безприданниці». Зовні Карандишев у В. І. Хохрякова був болісно самолюбний, внутрішньо напружений до драматизму.

Образ Карандишева, як і інші характерні ролі, допомагали в. І. Хохрякову вдосконалювати майстерність, розширювали творчий діапазон. І в образах сучасних позитивних героїв Хохряков нерідко намагався підкреслити характерні риси, від цього вони ставали яскравішими, рельєфніше. Але прагнення актора до зовнішнього своєрідності способу, до деякої гиперб

олизации рис характеру, інший раз призводило і до творчим витрат.

Шлях розвитку і вдосконалення акторської майстерності Хохрякова не був гладким. Але він привів його до вершини цього періоду, до великого і глибокого людського характеру — до образу Вершиніна у виставі «Бронепоїзд 14-69» Вс. Іванова. Тут актор, здавалося, потрапив в рідну стихію. Народний герой, вождь партизанського руху, стихійного бунтаря він на наших очах виростав у свідомого борця за революцію. Образ романтичний, піднесений, а разом з тим земної і складний. Вершинін Хохрякова багато в чому визначив успіх цієї вистави. Недарма постановник І. Я. Судаков, вітаючи актора з творчою перемогою, написав на фотографії: «Відмінному виконавцю ролі вождя партизан, відмінному тому, що органічно поєднував побутову мужицьку правду з правдою високою, романтичної, соціальної».

Серед інших ролей Віктора Хохрякова на сцені Малого театру: Антон Кряж («Веселка» Зарудного), Яагуп («Браконьєри» Раннета), Єгоров («Перед вечерею» Розова), Орел («Нас десь чекають» Арбузова), Антоніо («Вкрали консула» Мдивани), Митрич («Влада темряви» Толстого), Суниця («Ревізор» Гоголя), Беркутів («Вовки і вівці» Островського), фамусов («розуму» Грибоєдова) та ін.

Працював Хохряков і як режисер. Цим він почав займатися ще в дитячі роки, у драмкружках. А в Театрі транспорту ставив вже професійні вистави (наприклад, «Випадкові зустрічі» Бахнова і Костюковського, 1956). У Малому театрі їм були поставлені вистави «Кам’яне гніздо» Вуолійокі (спільно з М. Н.Гладковим, 1957), «Не все коту масляна» (1973), «Без вини винуваті» (спільно з А. Бурдонским, 1981), обидва — Островського.

У кіно Віктор Хохряков знімався з 1946 р. (перша роль — Петров — у фільмі «В ім’я життя»). Серед фільмів з його участю — «Молода гвардія», «Велика сила», «Євгенія Гранде», «Сім няньок», «Помилка Оноре де Бальзака» та ін.

Помер 20 вересня 1986 р. у Москві. Похований на Ваганьковському кладовищі.

Фільмографія:

1. В ім’я життя — 1946 — Петров

2. Новий будинок — 1947

3. Мічурін — 1948 — Рябов

4. Молода гвардія — 1948 — Проценко

5. Повість про справжню людину — 1948 — Дегтяренко

6. Шлях слави — 1948

7. Сторінки життя — 1948

8. Велика сила — 1949

9. Сталинградскя битва — 1949 — діяч Партії і Радянського держави

10. Донецькі шахтарі — 1950

11. Римський-Корсаков — 1952

12. Два друга — 1954

13. Доля барабанщика — 1955 — «дядя Вася»

14. В добрий час! — 1956 — професор Аверін

15. Виграшний квиток — 1956

16. Крила — 1956

17. У степовій тиші — 1959

18. Незвичайна подорож Ведмедики Стрекачева — 1959

19. Час літніх відпусток — 1960

20. Євгенія Гранде — 1960

21. Чужа біда — 1960

22. А якщо це любов? — 1961 — батько Бориса

23. Брати Комаровы — 1961

24. Зелений патруль — 1961

25. Музика Верді — 1961

26. Наш спільний друг — 1961

27. Суд божевільних — 1961

28. Острів Вільховий — 1962

29. Павлуха — 1962

30. Сім няньок — 1962 — начальник колонії

31. Хід конем — 1962 — дядько Іван

32. Гра без правил — 1965

33. Погоня — 1965

34. Чисті ставки — 1965

35. Помилка Оноре де Бальзака — 1968 — Оноре де Бальзак

36. Посміхнись сусіду — 1968

37. Витоки — 1973

38. Кожен день доктора Калинниковой — 1973

39. Любов земна — 1974 — Олег Максимович

40. Повість про людське серце — 1975