Віктор Чекмарьов

Фотографія Віктор Чекмарьов (photo Viktor Chekmarev)

Viktor Chekmarev

  • День народження: 30.01.1911 року
  • Вік: 76 років
  • Місце народження: Астрахань, Росія
  • Дата смерті: 22.08.1987 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужений артист РРФСР (1951).

Народився 30 січня 1911 р. в місті Астрахані, у невеликому дерев’яному будиночку на колишньої Вірменської вулиці, поблизу від проїзного Вірменського мосту. Театром захопився з дитинства. У домашніх виставах, влаштовуються дітьми (крім Віктора, у сім’ї було ще дві дівчинки – Раю і Маша), одночасно виступав у ролі актора і режисера. Відвідуючи школу, брав участь в дитячих ранках, де у нього і «зміцнилася любов до мистецтва, як виявилося, на все життя».

У 16 років у шкільному драматичному гуртку в його репертуарі були і Чацький і Засланні. В юності в махачкалінському Театрі робітничої молоді під керівництвом А. Н. Шушкина «став незамінним виконавцем героїв-коханців». Одночасно навчався в Індустріальному землевпорядному технікумі. Отримані знання в галузі техніки згодом дуже придалися моряку-любителю. Повернувшись в Астрахань, працював землеміром і брав участь у драмгуртку клубу ім. Томського.

В 1933 р. із благословення батьків, Віктор Чекмарьов поїхав до Москви, де незабаром був прийнятий в Реалістичний театр Охлопкова. Сам актор був дуже щасливий – збулася його давня мрія – працювати в театрі! В 1936-37 рр. – артист Камерного театру. У 1939 р. режисер Н. Уралов запрошує молодого талановитого актора в Благовєщенськ. У важкі роки Великої Вітчизняної війни Віктор Чекмарьов, грає на сценах Пересувного театру Дорпрофсожа Амурс

кої залізниці. З 1953 р. – актор Свердловського театру Драми, з 1954 – Пермського (Молотовского) Драматичного театру. За 28 років роботи в різних театрах країни В. К. Чекмарьовим було зіграно більше ста п’ятдесяти ролей. Скільки було концертів, творчих вечорів та виступів перед трудящими і військовими – не підрахувати.Віктор Чекмарьов

У 1955 р. яскравий, незабутній артист був запрошений студією «Ленфільм» на проби у фільмі «Справа Румянцева», де його затвердили на роль рецидивіста Шмыгло. Спочатку розриваючись між зйомками і роботою в Молотовському театрі, Віктор Чекмарьов приймає рішення залишитися в Ленінграді, де грає, виступає на вечорах. В останні роки серйозно захоплюється малюванням.

З 1957 р. – актор кіностудії Ленфільм.

Віктор Чекмарьов прийшов у кіно вже визнаним театральним актором. І все ж глядачам він запам’ятався в першу чергу як артист кіно. Це і не дивно. Актор знявся більш ніж у шістдесяти фільмах. На плівці, яка демонструвала Віктора Чекмарьова в різних ролях, з задоволенням спостерігаєш за його майстерною грою. Варто згадати яскравий дебют – роль Шмыгло у фільмі «Справа Румянцева». «Сценічна характерність» артиста і послужила причиною того, що в кінематографі він, як правило, грав негативних персонажів, зате вже як грав! Його герої різні і несхожі. У кожну свою роль, велику чи маленьку

він вкладав високу майстерність і талант.

Помер 22 серпня 1987 р. в Ленінграді.

Фільмографія:

1. Справа Румянцева — 1955 — Шмыгло

2. Шукачі — 1956 — Долгін

3. Степан Кольчугин — 1956 — Андрій Андрійович

4. Під влади золота — 1957 — Засипкін

5. Андрійко — 1958 — доктор

6. Добровольці — 1958 — Оглотков

7. Коловращение життя — 1958 — суддя Бенаджа

8. Наш кореспондент — 1958 — Нікітін

9. В твоїх руках життя — 1958 — Полковник

10. Одна рядок — 1958 — інженер Чуркін

11. Токтогул — 1959 — доктор

12. Піднята цілина — 1959 — Яків Островнов

13. Не май сто рублів — 1959 — архіваріус

14. Чудотворець — 1960 — Журден

15. Два життя — 1960 — комендант Таврійського палацу

16. Людина не здається — 1960 — диверсант

17. Кар’єра Діми Горіна — 1961 — епізод

18. 12 супутників — 1961 — Барберян

19. Артист із Коханівки — 1961 — Пивохлеб

20. Грішниця — 1962 — брат Василь

21. Суд — 1962 — бухгалтер

22. Ранкові поїзди — 1963 — отець Андрій

23. Василь Докучаєв — 1963 — міністр землеробства

24. Новели красного дому — 1963 — Стоколос

25. Понеділок — день важкий — 1963 — Яків Підборів

26. Доки людина жива — 1963 — Іван Данилович

27. Негасимое полум’я — 1963 — Придорогин

28. Поїзд милосердя — 1964 — Кравцов

29. Як я прийшов (Угорщина) — 1964 — російська єфрейтор

30. Товариш Арсеній — 1964 — справник Лавров

31. Гіперболоїд ін

женера Гаріна — 1964 — Чотирипалий

32. Хочу вірити — 1964 — зав. архівом

33. Робочий селище — 1965 — Мошкін

34. Опікун — 1965 — генерал Шмыгалов

35. Два роки над прірвою — 1966 — Тарас Семенович

36. Маленький утікач — 1966 — відрядження

37. Війна під дахами — 1967 — Пуговицын

38. Пошук — 1967 — Ігор Михайлович

39. Далеко від Москви — 1968 — адмін. Ліліпутів

40. Угрюм-ріка — 1969 — Петро Громов

41. Серце Бонівура — 1969 — сектант

42. Чекай мене, Анна — 1969 — епізод

43. Оповіді гірничого Уралу — 1969 — Барашев

44. Потрійна перевірка — 1969 — майор Штіллер

45. Білий флюгер — 1969 — Бугасов

46. Злочин і покарання — 1969 — міщанин — помічник Порфирія

47. Ніч перед світанком — 1970 — суддя

48. Крутизна — 1970 — Мош-Тема

49. Хліб і сіль — 1970 — епізод

50. Людина в прохідному дворі — 1971 — Генріх Осипович Буш

51. Червоний дипломат — 1971 — слідчий Панов

52. Знайди мене, Льоня! — 1971 — Гордій

53. Довга дорога в короткий день — 1972 — бухгалтер

54. Приваловские мільйони — 1972 — Лепьошкін

55. Бронзовий птах — 1973 — садівник

56. Сержант міліції — 1974 — Пєтухов

57. Дні Турбіних — 1976 — Лисович

58. Спокута чужих гріхів — 1977 — епізод

59. Степанова пам’ятка — 1977 — Турчанінов

60. Інженер Графтио — 1979 — Захар’їн

61. День на роздуми — 1980 — епізод

62. Таємне голосування — 1980 — Назаров