Валерій Баринов

Фотографія Валерій Баринов (photo Valery Barinov)

Valery Barinov

  • День народження: 27.11.1945 року
  • Вік: 71 рік
  • Місце народження: с. Жилино, Володарський р-н, Орловська обл, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

У 1968 році Баринов закінчив Вище театральне училище ім. М. С. Щепкіна при Малому театрі (курс Ст. Коршунова), і в тому ж році почав сценічну діяльність у Театрі ім. А. С. Пушкіна в Ленінграді (нині — Олександринський театр).

Дитинство. Вибір професії

Валерій Баринов народився в селянській родині. Про своє прізвище Валерій Олександрович розповідає: «За сімейною легендою, у графа Куракіна був рідкісний гусевод Єфрем. Залавливал хвацько диких гусей. А потім пан програв усе село в карти, а собі залишив тільки Єфрема гусевода і хутір, яких так і прозвали — «бариновы». Ось звідси моє коріння».

По закінченні школи Валерій Баринов вирішив вступати в театральне училище. Батьки, як каже актор «не відмовляли, хоча, напевно, не дуже розуміли мій вибір. А адже це мама мимоволі привела мене в артисти. Тоді, в повоєнні роки, в моді були огляди художньої самодіяльності та сільськогосподарські виставки. Обласні, районні, колгоспні. І потрібно було, щоб дитина зі сцени читав вірші про світ. Хтось і вказав на мене: «Он у Бариновых хлопчисько бойовий!» А мені шість років було. Мати знайшла в календарі вірш: «Ще не всі війни запаханы окопи…» Стояв на сцені сільського, читав сильно, на весь голос, рукою ще показував».

Театр

У 1968 році Баринов закінчив Вище театральне училище ім. М. С. Щепкіна при Малому театрі (курс Ст. Коршунова), і в тому ж році почав сценічну діяльність у Театрі ім. А. С. Пушкіна в Ленінграді (нині — Олександринський театр).

З 1968 по 1974 грав на ленінградській сцені. Кращі роботи цього періоду — Петя Трофимов («Вишневий сад» А. П. Чехова), Бєлкін («Болдинська осінь» А. Свірін), Вісник («Антігона» Софокла).

Баринов працював з режисером Р. Горяевым, разом з ним поїхав до Москви, і з 1974 по 1988 працював у трупі Центрального Театру Радянської Армії (нині — Театр Російської Армії), який в ті роки очолював Р. Горяев. Тут Баріновим створені такі образи, як Шишлов («Чутка» А. Д. Салынского), Вепрев («Стаття» Р. Солнцева) і ряд інших.

З приходом в Театр Армії головного режисера Ю. І. Єрьоміна творчість Валерія Баринова отримує дещо інше напрям — величезний діапазон його репертуару приваблює до артиста увагу критики і глядачів. Роль Рогожина («Ідіот» за Ф. М. Достоєвському), засвідчуючи про великих творчих можливостях, стає в репертуарі Баринова в како

м сенсі знаковою.

У 1988 Баринов разом з Єрьоміним залишає Театр Армії і переходить в Театр ім. А. С. Пушкіна в Москві. Тут Баринов служить до 1991, граючи такі значні ролі, як Рабачев («Світить, та не гріє» А. Н.Островського та Н.Я.Соловйова), Шатов («Біси» Камю А. за Ф. М. Достоєвському), Троєкуров («Дубровський» А. С. Пушкіна).

У 1992 Валерій Баринов приходить в трупу Малого театру, де з великим успіхом грає ролі Никодима («Цар Юдейський» К. Р.), Ваніна («Бенкет переможців» А. В. Солженіцина), Кучумова («Скажені гроші» А. Н. Островського), Корпелова («Трудовий хліб» А. Н.Островського), Президента («Підступність і кохання» Ф. Шіллера). У прем’єрній виставі «Корсиканка» В. Губача блискуче зіграв роль Наполеона.

Актор також працює на радіо, читає прозу В. Шмельова, прозу і вірші І. Буніна.

Кіно

Валерій Олександрович багато працює в кіно, отримавши широке визнання публіки. Дебютував він у 1973 році в історико-біографічному фільмі часів Громадянської війни «Дотик».

Сам актор вважає, що склався як актор у фільмі Леоніда Сажки «Вишневий вир» (1980), де він знявся в ролі Михайла Харламова: «Саме на «Вишневому болоті» я закохався в кіно. Це був справжній роман! Картина не без недоліків, але вона хороша, вона справжня. І роль свою я любив. Часто згадую з вдячністю гримера Любу Максимович. Адже У мене був там складний грим, спочатку моєму героєві двадцять два роки, а до кінця фільму сімдесят вісім».

Серед інших кіноробіт Баринова — Подвойський («Червоні дзвони»), Влас Строгов («Строгови»), Дронов («Джерело»).

Дуже вдалою роботою актора стала роль у фільмі «Агапе», де Баринов зіграв маленького чоловіка, який став жертвою зухвалого «господаря» нинішньої життя..

Але справжня популярність прийшла до Баринову лише після телесеріалу «Петербурзькі таємниці» (1998), де він постав у ролі затятого мерзотника Хлебонасущенского, купив невинну дівчину.

До речі, на запитання, чи не прикро, що так пізно прийшла популярність, Валерій Олександрович відповідає: «Образи немає. Ніколи за хороше мистецтво не отримував великих грошей, а популярність — як великі гроші. У молодості, коли був робітником сцени в Орловському драматичному театрі, і пізніше, в театральному училищі, звичайно, мріяв про популярності. Але дивився на себе в дзеркало і розумів, що з такою зовнішністю вона мені не загрожує. Ніколи не вважав це самоціллю, але знав твердо, що дуже люблю театр і буду в ньому працювати. Ну а з кіно — як пощастить! А тепер прийшла, як ви кажете, популярність. Ну, прийшла і прийшла. За цю роль мені не соромно! Коли режисер Леонід Пчолкін запропонував мені роль Хлебонасущенского, то чесно попередив, що роль досить нудна. Прочитав я кілька сторінок — таким Достоєвським на мене війнуло… ні, я розумію, Крестовський — інша література, але для мене раптом зійшлися і Лужін і Свидригайлов. І пристрасть! Любов-то яка до Маші! Я Хлебонасушенскому відразу все пробачив. Як би мого героя не зневажали після цієї картини, я відчуваю у глядачів співчуття».

До речі різного роду мерзотників і негідників Баринову доводилося грати в кіно не раз. «Я переграв стільки всяких негідників і негідників! Позитивних героїв у мене теж не так вже й мало, але вони не настільки яскраві. Тому що негативні, як правило, драматургами виписуються яскравіше. Чому я спеціалізуюся в цьому амплуа? Режисери звикли до мене в цій іпостасі. Один раз зіграв добре — і поїхало!», — говорить актор.

Ролі останніх років

В останні роки Валерій Олександрович багато знімається в телесеріалах — «Імперія під ударом», «Слід перевертня», «Третього не дано», «Кадетство», так і в фільмах — «Будинок для багатих», «Класик», «Водій для Віри», «Російське».

У фільмі «Будинок для багатих» (2000) — Валерій Баринов створив неоднозначний характер реформатора, який хоче, як краще, але виходить, природно, як завжди.

У серіалі «Слід перевертня» (2001) Баринов зіграв слідчого Акінфієва. Сюжет замішаний на дивному вбивство і самогубство, порушили спокій обласного міста. За цю справу беруться слідчий Акінфієв і його помічник опер Рибалок, паралельно розплутуючи складний клубок злочинів, скоєних угрупуванням, до складу якої входять представники ділових кіл та правоохоронних органів.

Особисте життя

За характером ВалерийБаринов — людина спокійна, позитивний, і в теж час — енергійний і сильний.

Валерій Олександрович був одружений.

Від першого шлюбу — син Єгор (1975 р.). Хлопчик виріс за лаштунками, на сцену вийшов у шість років. В даний час він — актор малого театру, грав разом з батьком у виставах «Безодня», «Цар Петро і Олексій», «Скажені гроші». Знімався у фільмах «Наутілус» і «Потерпілий» (1990), «Агапе» (1996), «Розв’язка Петербурзьких таємниць» (1998), «101-й кілометр» і «Паризький антиквар» (2001).

Друга дружина — Олена — молодший Валерія Баринова на п’ятнадцять років. До театру та кіно вона не має ніякого відношення.

Від другого шлюбу у Валерія Олександровича дочка Саша.

Фільмографія:

1973 Дотик

1975-76 Строгови

1978 Скляні намиста

1980-85 Вишневий вир

1981 Два рядки дрібним шрифтом

1981 Джерело

1982 Червоні дзвони («Я бачив народження нового світу», фільм другий)

1983 Господиня дитячого будинку

1984 Хто сильніше його

1985 П’ять хвилин страху

1986 Замах на ГОЕЛРО

1987 У Криму не завжди літо

1987 Везуча

1987 Ми — Ваші діти

1987 Замах

1988 Абориген

1988 В однієї знайомої вулиці

1988 Прости нас, сад…

1989 Напередодні

1989 Князь Удача Андрійович

1990 В смузі прибою

1990 Наутілус

1990 Уроки в кінці весни

1991 Вовкодав

1991 Гра на мільйони

1991 Клан

1992 Рай під тінню шабель (перший фільм серіалу «Шаміль»)

1992 Божевільна любов

1992 Тиша

1993 Роман імператора (Палацова хроніка)

1994 Квиток туди і назад

1994 Будинок на камені

1996 Агапе

1996 Принциповий і жалісливий погляд

1997 Біснуваті

1998 На ножах — серіал

1998 Розв’язка Петербурзьких таємниць

1998 Сибірський спас

1998 Цар Іван Грозний

1998 Класік

1999 Д. Д. Д. Досьє детектива Дубровського

1999 Прості істини — 1 — серіал

2000 Будинок для багатих

2000 Імперія під ударом. Авель і Каїн

2000 Імперія під ударом. Велика княгиня

2000 Марш Турецького. Синдикат кілерів

2000 Третього не дано — серіал

2001 Слід перевертня — серіал

2001 Чоловіча робота

2003 краще місто землі — серіал

2004 Російське

2004 Водій для Віри

2005 Потрібна няня

2006 Андерсен. Життя без любові

2006 Кадетство — серіал