Тоні Люн Чу Вай

Фотографія Тоні Люн Чу Вай (photo Tony Leung Chiu Wai)

Tony Leung Chiu Wai

  • День народження: 27.06.1962 року
  • Вік: 54 роки
  • Місце народження: Гонконг, США
  • Громадянство: Гонконг

Біографія

Тоні Люн Чу Вай (єр. 梁朝偉, англ. Tony Leung Chiu Wai, кант. Льон Чхиу Ваї?, пут. Лян Чаовэй?), рід. 27 червня 1962 — гонконгський актор (його не слід плутати з іншим гонконгським актором на ім’я Тоні Люн Ка-Фай, відомим роллю у фільмі «Коханець» Жана-Жака Анно).

Тоні Люн народився і виріс у Гонконгу в неповній сім’ї. Його батько пішов з дому, коли він був ще дитиною. Після закінчення в 1982 році акторських курсів на телеканалі TVB, Тоні Люн став актором, досить швидко набув популярність завдяки комедійним ролям на телебаченні і в кіно.

Багато хто вважає, що проривом для Тоні Люна стала роль у фільмі Джона Ву «Круто зварені», де він знявся разом з Чоу Юн-Фатом. Хоча вперше Люн привернув увагу за межами Гонконгу у фільмі Хоу Сяосяня «Місто скорботи», який отримав головну премію на Венеціанському кінофестивалі.

Однак, найбільш Тоні Люн відомий і шанований завдяки спільним роботам з режисером Вонгом Карваєм. До найбільш примітним його ролями у фільмах Карвая відносяться такі персонажі, як самотній поліцейський у фільмі «Чункингский експрес» (1994), гомосексуальний китайський емігрант, що живе в Аргентині, у фільмі «Щасливі разом» (1997) і жертва подружньої зради у фільмі «Любовний настрій» (2000) — роль, за яку Тоні Люн отримав премію кращому акторові в Каннах.

До іншим примітним фільмів за участю Тоні Люна відносяться «Куля в голові» (1990) Джона Ву, «Love Unto Waste» (1986) Стенлі Квана, «Lunatics» (1986) Дерека Йі, «Китайська історія привидів 3» (1991) Чин Сю-Туна «Велорикша» (1995) Тран Ан-Хунга, «Найдовша ніч» (1998) Патріка Яу, «Квіти Шанхая» (1998) Хоу Сяосяня, «Подвійна рокіровка» (2002) Ендрю Лау і Алана Маку і «Жадання» (2007) Енга Лі.

На додаток до його акторській кар’єрі, Тоні Люн — дуже популярний співак. Хоча він ретельно вибирає серйозні ролі, він продовжує з’являтися в фарсах і фільмах категорії Б, що робить його найбільш складним актором у Гонконгу для будь-якої класифікації.

Нагороди та номінації

* Каннський кінофестиваль

* 2000 переміг у категорії «Кращий актор» (Любовний настрій)

* Golden Horse Film Festival

* 2007 переміг у категорії «Кращий актор» (Жадання)

* 2003 переміг у категорії «Кращий актор» (Подвійна рокіровка)

* 2000 номінований у категорії «Кращий актор» (Любовний настрій)

* 1994 переміг у категорії «Кращий актор» (Чункингский експрес)

* Hong Kong Film Awards

* 2005 переміг у категорії «Кращий актор» (2046)

* 2003 переміг у категорії «Кращий актор» (Подвійна рокіровка)

* 2001 переміг у категорії «Кращий актор» (Любовний настрій)

* 1999 номінований у категорії «Кращий актор» (Найдовша ніч)

* 1998 переміг у категорії «Кращий актор» (Щасливі разом)

* 1995 переміг у категорії «Кращий актор» (Чункингский експрес)

* 1993 номінований у категорії «Кращий актор другого плану» (Круто зварені)

* 1990 переміг у категорії «Кращий актор другого плану» (Назавжди в моєму серці)

* 1988 переміг у категорії «Кращий актор другого плану» (Просто герой)

* 1987 номінований у категорії «Кращий актор» (Love Unto Waste)

Фільмографія

* 2007 — Жадання

* 2007 — Битва при Червоних Кручах

* 2006 — Визнання болю

* 2005 — Сеульський розклад

* 2004 — 2046

* 2003 — Sound of Colors

* 2003 — Подвійна рокіровка 3

* 2003 — Моя щаслива зірка

* 2002 — Герой

* 2002 — Подвійна рокіровка

* 2002 — Китайська одіссея 2002

* 2001 — Люби мене, люби мої гроші

* 2001 — Борючись за любов

* 2000 — Зцілюють серця

* 2000 — Любовний настрій

* 2000 — Токійський розклад

* 1999 — Чудовий

* 1998 — До тебе чи до мене?

* 1998 — Квіти Шанхаю

* 1998 — Timeless Romance

* 1998 — Найдовша ніч

* 1997 — Chinese Midnight Express

* 1997 — Божевільна місія’97

* 1997 — Щасливі разом

* 1996 — Війни мафії

* 1996 — Сліпа любов

* 1995 — Велорикша

* 1995 — Небеса не чекають

* 1995 — Доктор Мак

* 1994 — Прах часів

* 1994 — Чункингский експрес

* 1994 — The Returning

* 1994 — Always Be the Winners

* 1993 — Він не важкий — це ж мій батько!

* 1993 — Том, Дік і Хэйри

* 1993 — Чарівний журавель

* 1993 — Двоє в своєму роді

* 1993 — Hero — Beyond The Boundary Of Time

* 1993 — Три літа

* 1993 — Кінець шляху

* 1993 — Метелик і меч

* 1993 — Стріляють по орлам герої

* 1992 — Дні тупості (пародія на Дикі дні)

* 1992 — Come Fly the Dragon

* 1992 — Lucky Encounter

* 1992 — Круто зварені

* 1991 — Банкет

* 1991 — Китайська історія привидів 3

* 1991 — The Tigers

* 1991 — don’t Fool Me

* 1991 — Дикі дні

* 1991 — Великі облудники

* 1991 — Казкова любов

* 1990 — Куля в голові

* 1990 — The Royal Scoundrel

* 1989 — Місто скорботи

* 1989 — Сім воїнів

* 1989 — Назавжди в моєму серці

* 1988 — Я люблю Марію

* 1987 — Просто герой

* 1987 — Happy Go Lucky

* 1986 — You Will I Will

* 1986 — Love Unto Waste

* 1986 — The Lunatics

* 1985 — Young Cops

* 1985 — Fascinating Affairs

* 1983 — Mad Mad 83