Тетяна Бестаева

Фотографія Тетяна Бестаева (photo Tatiana Bestaeva)

Tatiana Bestaeva

  • День народження: 13.06.1937 року
  • Вік: 79 років
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народна артистка Росії (1990).

Лауреат «Театральної весни» (1985, за роль Капи у виставі «Вдови пароплав»).

Театр

Тетяна Бестаева — дочка відомого актора німого кіно Володимира Бестаева.

У 1961 році Тетяна Бестаева закінчила ВДІК (курс Б. В. Бібікова і О. В. Пижової) і почала працювати в театрі імені Мосради. На сцені театру вона грала з Фаїною Раневської, Любов’ю Орловою, Ростиславом Пляттом. У 1985 році була удостоєна призу на фестивалі «Театральна весна» за роль Капи у виставі «Вдови пароплав».

Актриса працює в театрі імені Моссовета і донині. Серед ролей останніх років: місіс Хардкэстль («Помилки однієї ночі»), Віржіні Вальтер («Милий друг»), Рита («Не будіть мадам»), мати («Чорна наречена»).

Кіно

У кіно дебютувала в 1958 році роллю Олени в музичному фільмі «Матрос з «Комети».

У 60-ті роки Бестаева була однією з найкрасивіших актрис Радянського Союзу. У кіно її завжди запрошували грати іноземок, на вулиці при вигляді її карколомних нарядів обзивали стилягою. Тетяна вела богемний спосіб життя, у неї були натовпи іменитих шанувальників, купа друзів-акторів.

Незвичайну популярність, особливо на Заході, принесла Бестаевой роль Палагни у фільмі Георгія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964). До речі саме в цій картині вона одна з перших радянських актрис знялася оголеною. У цьому фільмі її побачив молодий французький актор Жерар Депардьє і шалено закохався. Кинувши все, він приїхав до Москви і став наполегливо домагатися розташування Тетяни.

Небайдужими до Бестаевой були і популярні актори Андрій Миронов і Володимир Белявський.

З початку 70-х актриса знімалася в кіно рідко. У 1996 році вона знялася в документальному міні-телесеріалі «Бродвей моєї юності», що розповідає про Москві 50-х.

Фільмографія:

1958 Матрос з «Комети»

1960 Міст перейти не можна

1960 Роман і Франческа

1961 Іноземці (новела в к/а «Цілком серйозно»)

1961 Людина йде за Сонцем

1964 Зелений вогник

1964 Тіні забутих предків

1966 На дикому бреге

1968 Крах («Операція проти Савинкова»)

1968 Сім старих і одна дівчина

1976 Денний поїзд

1976 Дні хірурга Мишкіна

1981 Смерть Пазухіна

1984 Я за тебе не відповідаю

1985 Слідство ведуть знавці. Справа N18. Полуденний злодій

1996 Бродвей моєї юності