Тамара Яндиева

Фотографія Тамара Яндиева (photo Tamara Jandieva)

Tamara Jandieva

  • День народження: 23.07.1955 року
  • Вік: 61 рік
  • Місце народження: Караганда, Казахська РСР, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужена артистка Чечено-Інгушетії, Північної Осетії і Абхазії.

Лауреат вищої громадської нагороди Кавказу «Золотий Пегас» (2008).

Інгушська красуня

Інгушська актриса Тамара Яндиева народилася 23 липня 1955 року в місті Караганді Казахської РСР. Закінчила ВДІК, вона поїхала в Грозний. Разом з іншими акторами вона стояла біля витоків створення драматичного інгушського театру.

Як кіноактриса Тамара Яндиева багато знімалася на різних студіях країни: «Казахфильме», «Азербайджанфильме», «Таджикфильме», «Узбекфильме», «Мосфільмі». Її героїні не могли не запам’ятатися: Шахназ, дочка бека в драмі «Я ще повернуся», Парвін в історичній стрічці «Бабек», Маимхан в картині

«Рік Дракона», Камачич в історико-революційної стрічці «Дзвін священної кузні», студентка Мадіна у фільмі «Про дивацтва любові», вчителька музики Гульнора Рахимовна в шкільній стрічці «Здрастуйте, Гульнора Рахимовна!». Але найбільше глядачам актриса запам’яталася трилогії про Шахерезаду. У першій картині «І ще одна ніч Шахерезади…» Тамара Яндиева з’явилася в образі Аноры, дочки купця Карабая. А в двох наступних («Нові казки Шахерезади» і «Остання ніч Шахерезади») вже грала дочка каліфа Эсмэгюль.

Продовжує життя

Політичні події початку 90-х років відсунули в Чечні театральне життя на задній план. Актрисі довелося переїхати з родиною до Москви.

Останні роки Тамара Хаважовна працювала в культурному центрі при представництві Інгушетії в Москві. Крім того, вона відома, як чудова виконавиця національних пісень. Її ніжний, чарівний голос не залишає байдужими глядачів. У 2008 році «за великий особистий внесок у збереження народної музичної культури, створення яскравих художніх образів у кіно і телебаченні» артистка була удостоєна вищої громадської нагороди Кавказу «Золотий Пегас»

Фільмографія:

1977-1984 Вогненні

1978 Горська новела

1979 Бабек

1980 Я ще повернуся

1981 Рік дракона

1982 Дзвін священною

1982 Якщо любиш

1983 Про примхи любові

1984 І ще одна ніч Шахерезади…

1985 Довге відлуння в горах

1986 Нові казки Шахерезади

1986 Здрастуйте, Гульнора Рахимовна!

1987 Остання ніч Шахерезади

1989 Бенкети Валтасара, або ніч зі Сталіним

1989 Повернення Ходжі Насреддіна

1989 Чорний Принц Аджуба