Світлана Селезньова

Фотографія Світлана Селезньова (photo Svetlana Selezneva)

Svetlana Selezneva

  • День народження: 30.07.1965 року
  • Вік: 51 рік
  • Громадянство: Росія

Біографія

У 1987 році доля звела молоду актрису з режисером Леонідом Нечаєвим. В його картині «Репетитор» Селезньова виконала головну роль Каті Батистових. Як зазначала сама Світлана Анатоліївна : «Роль багатогранна і дуже цікава для роботи».

Кіно. 80-е

У кіно Світлана Селезньова почала зніматися в 80-е роки. Дебютувала вона роллю Люсі Філімонової в мелодрамі Суламбека Мамилова «Дамське танго» (1983). У 1987 році доля звела молоду актрису з режисером Леонідом Нечаєвим. В його картині «Репетитор» Селезньова виконала головну роль Каті Батистових. Як зазначала сама Світлана Анатоліївна : «Роль багатогранна і дуже цікава для роботи».

Слідом за «Репетитором» Нечаєв приступив до зйомок іншої картини – казкової мелодрами «Не покидай». Одну з головних ролей – Марселлу – він довірив Світлані Селезньову. Світлана Анатоліївна згадує: «Працювати на картині «Не покидай» було радісно. Я дуже багато репетирувала танці з чудовим балетмейстером Юрою Троян, але, на жаль, дуже маленька частина увійшла в картину. Довго репетирували, було важко, тому що я танцювала босоніж на бруківці в Таллінні».

Можна з упевненістю сказати, що картина «Не по

кидай» стала подією у вітчизняному кінематографі кінця 80-х. Чудові актори (компанію Світлані Селезньову склали Альберт Філозов, В’ячеслав Невинний, Лідія Федосєєва-Шукшина, Ігор Красавін, Варвара Владимирова), прекрасні пісні («Не залишай», «Подаруй Отаману конячку» та ін) і, безумовно, відмінна режисерська робота самого Нечаєва – все це стало складовими частинами успіху картини.

Варто зауважити, що в обох картинах Нечаєва Світлану Селезньову озвучували інші актриси. Так в «Репетитора» її героїня говорила голосом Любові Германової. А ось озвучкою у фільмі «Не покидай» Світлана Селезньова залишилася незадоволена: «Аж надто лилейный голосок».

Неспокійні 90-ті роки

Фільм «Не покидай» вийшов у світ в 1989 році, а вже через рік пішов розвал Радянського Союзу. Життя в країні кардинально змінилася: криза, відсутність роботи. З Мхату, де працювала Світлана Селезньова, їй довелося піти. Як пояснює сама актриса: «Стало нудно, нових постановок толком не було. Дороніна індивідуальності не любить, їй потрібні слухняні артисти, безликі, а вважаю, що в театрі навпаки все повинно бути яскраво».

Перший час, коли Селезньова пішла з театру, їй часто снилася сцена. Однак не в її характері було опускати руки і сумувати про минуле. По своїй натурі Світлана Анатоліївна завжди була справжнім бійцем. Щоб вижити довелося попрацювати прибиральницею в фірмі «УПСА», потім — в турфірмі. Потреба у творчій роботі Світлана Анатоліївна реалізувала, відкривши дитячу театральну студію, куди запрошувала на творчу зустріч Леоніда Нечаєва…

Повернення. 2000-е

Повернення Світлани Селезньову на кіноекран сталося вже в новому столітті. Актриса нерідко виконує ролі другого плану у кримінальних фільмах і серіалах. Серед її робіт: психолог Алла Дмитрівна в серіалі «Забійна сила-3», Ірина Фоміна в серіалі «Ливарний, 4», директор дитячого будинку Віра Гнатівна у фільмі «Захист Красіна-2», Ірина Олегівна Терьохіна в серіалі «Таємниці слідства-8», ряд ролей в серіалі «Вулиці розбитих ліхтарів».

Фільмографія:

1983 Дамське танго

1986 У сімнадцять хлоп’ячих років

1987 Репетитор

1988 Будні і свята Серафими Глюкіной

1989 Не покидай…

1990 Кат

1992 Білі одягу (Білорусь-Росія)

2001 Вулиці розбитих ліхтарів-3 — серіал

2001 Забійна сила-3 — серіал

2006 Повернення Мухтара-3 — серіал

2007 Прощену неділю (Україна)

2007 Здрастуйте Вам! (Росія-Україна)

2007 Закон зайця

2007 Антиснайпер (Україна)

2007 Антиснайпер-2. Подвійна мотивація (Україна)

2008 Ливарний, 4 (2-й сезон) — серіал

2008 Захист Красіна-2 — серіал

2009 Вулиці розбитих ліхтарів-10 — серіал

2009 Таємниці слідства-8 — серіал

2009 Катерина. Повернення любові

2010 Десант є десант

2010 Гончі – 3 — серіал

2011 Морські дияволи — 5 — серіал

2011 Дорогий мій чоловік