Світлана Орлова

Фотографія Світлана Орлова (photo Svetlana Orlova)

Svetlana Orlova

  • День народження: 08.04.1956 року
  • Вік: 60 років
  • Місце народження: Калінінград, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Вперше на кіноекрані Світлана Орлова з’явилася в 1970 році в ролі Маринки в дитячому фільмі режисера Бориса Бунеева «Хуторок в степу», знятому за однойменним романом Ст. Катаєва.

Балетне минуле

Дитинство майбутньої актриси Світлани Орлової пройшло в Алма-Аті. У дівчинки ще в ранньому віці проявилися творчі здібності: вона займалася балетом у студії Палацу Культури Алма-Ати. Після школи Світлана продовжила освіту в хореографічному училищі при Великому Театрі, яке закінчила в 1974 році. Два роки Світлана відпрацювала артисткою балетного ансамблю «Естрадні візерунки», після чого перейшла на виступи за контрактами. Втім, вже тоді в її життя міцно і надовго увійшов кінематограф…

Чарівна акторка

Вперше на кіноекрані Світлана Орлова з’явилася в 1970 році в ролі Маринки в дитячому фільмі режисера Бориса Бунеева «Хуторок в степу», знятому за однойменним романом Ст. Катаєва. Потім послідували роботи в драматичних стрічках: «Вчора, сьогодні і завжди» (Анюта) і «Остання зустріч» (Аня Задорожна).

Актриса підкуповувала глядачів своєю юнацькою красою, щирістю, чарівливістю і надзвичайно виразними очима. Вона наче була створена для дитячого кіно та казок. І такі ролі не забарились. У 1975 році вона знялася у фільмі-казці режисера Геннадія Васильєва «Фініст — Ясний сокіл», у якому виконала роль Оленки. А потім її «розгледів» наш знаменитий киносказочник режисер Борис Рыцарев. У його фільмі «Принцеса на горошині», поставленому за мотивами творів Ганса Християна Андерсена актрисі дісталася одна з головних ролей – Принцеси. Її героїня зітхала і ойкала від усього тонкого, піднесеного, а потім преклонялась перед грубою тваринною силою заїжджого лицаря. Світлана Орлова стала однією з улюблених актрис цього режисера, взявши участь ще в низці його картин: «Подарунок чорного чаклуна» (Дівиця), «Крижана онука» (Люба), «Учень лікаря» (статс-дама), «Візьми мене з собою» (Олена).

Світлана Орлова багато знімалася в 70-е – 80-е роки (з 1979 року вона була актрисою кіностудії ім. Горького). Однак, на превеликий жаль, їй частіше діставалися ролі другого плану або епізоди, і це при тому, чтос роками краса її розквітла новими фарбами. Одна з рідкісних головних ролей актриси: солістка балету на льоду Алла Касьянова в музичному фільмі Миколи Субботіна «Літні гастролі». Відома актриса і ролі Лидочки Юр’євої у фільмі-виставі «Провінційна історія». Серед інших її робіт: Ніна детективі «Убитий при виконанні», Майка в мелодрамі «Перехідний вік», Снігова Королева в дитячому фільмі «Дивовижні пригоди Дениса Корабльова», сестра милосердя Анастасія у військовій комедії «Дивися в оба», Світлана в ліричній комедії «Одружений холостяк».

З розвалом Радянського Союзу Світлана Орлова (як і багато інші вітчизняні актори) виявилася незатребуваною кінематографом. Знову на екрані вона з’явилася лише через десятиліття, знявшись в епізодичній ролі в драмі режисера Олексія Мурадова «Правда про щелпах».

Фільмографія:

1970 Хуторок в степу

1971 Вчора, сьогодні і завжди

1974 Птахи над містом

1974 Остання зустріч

1975 Фініст — Ясний сокол975 Дожити до світанку

1976 Сонце, знову сонце

1976 Принцеса на горошині

1976 Ніхто замість тебе

1976 Легенда про Тіля

1977 Убитий при виконанні

1977 Провінційна історія — фільм-спектакль

1978 Тільки краплю душі

1978 Подарунок чорного чаклуна

1978 Ліс, в який ти ніколи не ввійдеш

1979 Дивовижні пригоди Дениса Корабльова

1979 Літні гастролі

1979 І прийде день…

1979 Візьми мене з собою

1980 Крижана онука

1981 Дивись в обидва

1981 Перехідний вік

1981 Любов моя – революція

1981 34-й швидкий

1982 Вогненні дороги

1982 Захоплення

1982 Одружений холостяк

1983 Учень лікаря

1984 Дуже важлива персона

1985 Не ходіть, дівки, заміж

1985 Корабель прибульців

1986 Добре сидимо!

1987 Християни

1987 Сильніше всіх інших велінь

1987 Клініка — кіноальманах

1987 Один

1988 Ялинки-палиці

1991 Одкровення Іоанна Першодрукаря

1992 Танець диявола — фільм-балет

1993 Хочу в Америку (Білорусь)

2003 Правда про щелпах