Світлана Нєкіпєлова

Фотографія Світлана Нєкіпєлова (photo Svetlana Nekipelova)

Svetlana Nekipelova

  • День народження: 01.02.1944 року
  • Вік: 73 року
  • Місце народження: Бузулук, Оренбурзька, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Вперше на кіноекрані Світлана Нєкіпєлова з’явилася ще в 70-ті роки. Режисер Віталій Четвериков спочатку довірив актрисі роль Ольги в телесеріалі «Руїни стріляють», поставленому за документальної повісті Івана Новикова «Руїни стріляють в упор» і присвяченому героям Мінського підпілля в роки Великої Вітчизняної війни. А він запросив її на роль виховательки Тоні у воєнній стрічці «Полум’я».

Театр

Світлана Нєкіпєлова закінчила в 1965 році акторський факультет Білоруського театрально-художнього інституту (курс народного артиста УРСР Д. А. Орлова). Два роки молода актриса відпрацювала у Вітебському драматичному театрі ім. Я. Коласа, а в 1967 році перейшла в трупу Білоруського театру ім. Я. Купали. Цьому театру Світлана Олексіївна віддала все своє життя. У різні роки вона брала участь у виставах: «Золота карета» (Раечка), «Робін Гуд» (Сесіль), «Старий Новий Рік» (Ліза), «Пам’ять серця» (Наташа), «Білосніжка і сім гномів» (Білосніжка), «Ешелон» (Люся), «Трибунал» (Зіна), «Таблетку під язик» (Світлана), «Царівна-жаба» (Баба Яга), «Дядечків сон» (Параска Ільківна) та інших. Довгий час Світлана Нєкіпєлова грала Герду в «Сніговій Королеві», а її партнером по виставі був актор Юрій Лісовий.

Кіно

Вперше на кіноекрані Світлана Нєкіпєлова з’явилася ще в 70-ті роки. Режисер Віталій Четвериков спочатку довірив актрисі роль Ольги в телесеріалі «Руїни стріляють», поставленому за документальної повісті Івана Новикова «Руїни стріляють в упор» і присвяченому героям Мінського підпілля в роки Великої Вітчизняної війни. А він запросив її на роль виховательки Тоні у воєнній стрічці «Полум’я».

У наступні три з половиною десятка років Світлана Нєкіпєлова практично не знімалася в кіно. Актрисі було вже далеко за шістдесят, коли її стали запрошувати то в одну, то в іншу кінокартину. Світлана Олексіївна зіграла невеликі ролі в таких відомих фільмах, як: «Зворотна сторона Місяця» (Жукова), «П’ять наречених» (бабуся Каті і Асі), «Навігатор» (Клавдія Михайлівна). Однією з кращих робіт цього періоду стала роль Алевтини Іванівни в мелодрамі Віри Глаголєвої «Випадкові знайомі». Актриса зуміла донести до глядача щемливе почуття материнської любові, ставши справжньою окрасою цієї картини.

Фільмографія:

1970-72 Руїни стріляють… — серіал

1973 Великий трамплін

1974 Полум’я

1980 Атланти і каріатиди

1981 Трибунал — фільм-спектакль

1999 Експрес допомогу 1 (Білорусь, Росія) — серіал

1999 Каменська-1 — серіал

2002 Закон

2007 Я сищик

2010 Псевдонім «Албанець» – 3

2010 Любов Надії

2010 Катіна щастя

2010 Журов-2 — серіал

2011 Сімейний детектив

2011 П’ять наречених

2011 На роздоріжжі (Білорусь)

2011 Навігатор

2011 За тобою

2012 Зворотна сторона Місяця — серіал

2012 Зоннентау

2012 Випадкові знайомі