Сойменкул Чокморов

Фотографія Сойменкул Чокморов (photo Soymenkul Chokmorov)

Soymenkul Chokmorov

  • Рік народження: 1939
  • Вік: 76 років
  • Громадянство: Росія

Біографія

Суйменкул Чокморов (9 листопада 1939, Чон-Таш, Киргизька РСР — 26 вересня 1992) — радянський актор.

Суйменкул Чокморов народився в селі Чон-Таш біля Фрунзе. У родині, крім нього, було ще три сини та три дочки. У дитинстві він тяжко хворів. Щоб подолати хворобу, зайнявся спортом, грав у волейбол, пізніше виступав за збірну Киргизії і збірну Ленінграда. Тоді ж Чокморов захопився живописом, після школи поступив в Ленінградську академію мистецтв, яку закінчив у 1964 році. Після закінчення академії викладав у Фрунзенському художньому училищі, у 1967 році став членом Спілки художників СРСР.

У кіно Чокморов прийшов в 1969 році, першою і відразу головною роллю стала роль у фільмі «Постріл на перевалі Караш». Актор грав як в історичних і пригодницьких фільмах («Сьома куля», «Дерсу Узала»), так і в драмах на сучасні теми («Червоне яблуко»). Багато знімався в екранізації творів киргизького письменника Чингіза Айтматова. У 1981 році Чокморов був удостоєний звання народний артист СРСР.

Фільмографія

1969 — Постріл на перевалі Караш — Бахтыгул

1969 — Джаміля — Даніяр

1970 — Надзвичайний комісар — Низаметдин Ходжаєв

1971 — Поклонись вогню — Утур

1972 — Червоні маки Іссик-Куля — Карабалта

1972 — Сьома куля — Максумов

1972— Я — Тянь-Шань

1973 — Лютий — Ахангул

1975 — Дерзу Узала — Чжан Бао

1975 — Червоне яблуко — Темір

1976 — Життя і смерть Фердинанда Люса — Лао

1976 — Зіниця ока

1977 — Улан — Азат Байрамов

1977 — Канибек — Джолой

1979 — Ранні журавлі

1981 — Чоловіки без жінок — Касим

1983 — Вовча яма — Турабаев

1984 — Недільні прогулянки

1984 — Перший

1985 — Хвилі вмирають на березі