Шалва Гамбашидзе

Фотографія Шалва Гамбашидзе (photo Shalva Gambashidze)

Shalva Gambashidze

  • День народження: 01.08.1899 року
  • Вік: 55 років
  • Місце народження: Зестафоні Грузія
  • Дата смерті: 15.05.1955 року
  • Громадянство: Грузія

Біографія

Грузинський радянський актор театру і кіно, народний артист Грузинської РСР.

Шалва Гамбашидзе народився 20 липня (1 серпня) 1899 року в місті Зестафоні в родині священика.

Навчався в реальному училищі в Кутаїсі

У 1920 закінчив драматичну студію Р. Джабадари в Тбілісі. Артист театру Батумського

з 1921— Театру імені Шота Руставелі (Тбілісі)

з 1928 — Кутаїського театру(згодом Театр імені Марджанішвілі в Тбілісі).

у 1937-1947 — директор, художній керівник і режисер цього театру. Знімався в кіно.

Признание і нагороди

Народний артист Грузинської РСР (1939).

Творчість

Ролі в театрі

1922 — «Овечий джерело» Лопе де Вега — Эстеван

Постановки в театрі

1944 — «Приборкання норовливої» Шекспіра

Фільмографія

1927 — Мачуха Саманишвили

1928 — Жінка з ярмарку

1938 — Велике зарево

1942 — Георгій Саакадзе — князь Андукапар

1945 — Давид Гурамішвілі

1945 — Норовливі сусіди

1948 — Кето і Коте — Макар

1949 — Щаслива зустріч

1954 — Бабка