Сергій Жолобов

Фотографія Сергій Жолобов (photo Sergey Jolobov)

Sergey Jolobov

  • День народження: 25.02.1959 року
  • Вік: 57 років
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Радянський і російський актор театру і кіно.

Сергій Жолобов народився 25 лютого 1959 року в Москві. Старший брат — актор В’ячеслав Жолобов. В дитинстві хлопчик багато читав і часто відвідував драмгуртки своєї школи. Театральна діяльність відразу відклалася в серце хлопчика, тому відразу після закінчення школи Сергій подав документи в Щепкінське училище. Успішно пройшовши всі іспити, його взяли й поклали величезні надії. У 1982 році закінчив Вище театральне училище імені М. С. Щепкіна (курс М. І. Царьова).

Театр

В трупу Малого театру йому потрапити не вдалося. За порадою знайомого він відправився на перегляд в Московський театр комедії (нині – Російський державний театр на Покровці), і там молодому акторові посміхнулася удача. Спочатку його прийняли за договором, а незабаром він став повноцінним артистом трупи. Сцені Московського театру комедії Сергій Жолобов прослужив до 1989 року. Потім він перейшов в Театр-студії під керівництвом Е. Радомысленского, проте пропрацював там лише рік.

Відхід з професії

В 1990 році в країні вибухнула найтяжку економічну кризу. Одні закривалися театри, інші тягнули жалюгідне існування. Зарплати в театрах були просто мізерні, і акторам стало просто не на що жити. Хтось намагався підробляти у вільний час, а хтось віддав перевагу піти з професії – в їх числі опинився і Сергій Жолобов, якому належало навчитися виживати в нових умовах. Чим він тільки не займався – продажем сигарет, медичних препаратів. Один час був директором продюсерської фірми, що організовує прокат вистав. Словом йому довелося пройти серйозну школу життя і навчитися не просто получатьзарплату, а заробляти її. Були у Сергія Жолобова варіанти виїхати з країни, проте він вважав за краще залишитися. Чому? Нехай це звучить пафосно, але йому не хотілося покидати Батьківщину.

Кіно

На початку 2000-х в російському кінематографі намітилося позитивне зрушення – стали зніматися фільми, серіали. Актори знову почали ставати затребуваними. Однокурсник Сергія Жолобова Дмитро Харатьян порекомендував йому звернутися в акторське агентство. Жолобов відніс свої дані без особливої надії, проте вже незабаром з’явилися перші пропозиції від кінорежисерів.

Треба зазначити, що Сергій Жолобов був поза акторської професії 12 років. Та й минулий досвід був лише театральний, кіно ж йому зніматися взагалі не доводилося (тільки в крихітному епізоді у фільмі 1990 року «Скажений автобус»). Тому кінематограф став для нього абсолютно новим полем діяльності, де належало всьому вчитися.

Починав Сергій Жолобов з невеликих ролей – Носов, глава концерну «Ітекс» серіал «Марш Турецького», американський консул Редкліф в серіалі «Вільна жінка-2», Протуберанців в серіалі «Сищики-3». У 2005 році актор взяв участь у популярному молодіжному серіалі «Студенти», зігравши Китайгородова, а в 2006-му – знявся в епізодичній ролі у восьмому сезоні серіалу «Солдати».

Знайомство з режисером серіалу «Солдати» Сергієм Арлановым співслужило Сергію Жолобову хорошу службу. У тому ж 2006 році він був затверджений на роль майора Вадима Ротмистрова в серіал «Кадетство». Ця роль стала для актора по-справжньому зоряною. Сергій Жолобов створив образ брутального і зарозумілого офіцера, якого терпетьне можуть кадети. Однак було б вкрай поверхово вважати Ротмистрова абсолютно негативним персонажем. Жолобов зіграв набагато тонше і глибше. Так, він грубий з колишньою дружиною, але при цьому безумно любить дружину і щойно народжену доньку. З сином у нього непрості відносини, але і тут за зовнішньою грубістю ховається справжня любов і турбота. Словом, вийшов дуже непроста людина зі своїм сприйняттям життя (яке не всім до вподоби), зі своїми проблемами. Саме ця багатогранність і зробила персонаж Ротмистрова дуже життєвим (до речі, продюсер серіалу стверджував, що його прототипом став справжній офіцер). Це відзначили і численні шанувальники серіалу, серед яких знайшлося чимало і тих, які співчували Ротмистрову.

У 2007 році Сергій Жолобов знявся у другому і третьому сезонах «Кадетства», а в 2009-2010 року – у продовження цього серіалу – «Кремлівські курсанти».

Паралельно Сергій Жолобов знімався і в інших проектах. Так в серіалі «Моя Прєчістєнка» (2007-2008) він зіграв генерала Криницина, у драмі «Капкан» (2007) — прокурора Миколи Кузьмича, в серіалі «Принцеса цирку» (2007-2008) — Петра Аркадійовича, у детективі «Атракціон» (2008) — бізнесмена Любомудрова, у кримінальній мелодрамі «Учитель у законі. Продовження» (2010) — бізнесмена Юрія Максимовича Акулова, в серіалі «Новини» (2011) – юриста телекомпанії Родіона.

Фільмографія

1990 — Скажений автобус

2002 — Марш Турецького — Носов, глава концерну «Ітекс»

2002 — Даша Васильєва. Любителька приватного розшуку-2, епізод «Ця гірка солодка помста»

2003 — Вільна жінка 2 — Редкліф, американський консул в Росії

2003 — Смугасте літо — Будівельник

2003 — Моя Прєчістєнка — Криницын, генерал

2003 — невідкладна допомога — Експерт МНС Шабалов

2004 — Сищики-3 — Протуберанців

2004 — Сліпий — Аналітик

2004 — Звіздар

2005 — Приватний детектив — Гладилін

2005 — Загибель імперії — Анархіст

2005 — Отаман — Данилов

2005-2006 — Студенти — 1, 2 — Китайгородов Ернст Валентинович, декан факультету фінансів

2005 — невідкладна допомога-2 — Експерт МНС Шабалов

2006 — Ненормальна — Представник голландської делегації

2006 — Інфант (Україна) — Вадим

2006 — Охоронець — Кілер

2006 — Солдати (7-8 сезони)

2006 — Кодекс честі-3 — Полковник Черкаський

2006-2007 — Кадетство — Вадим Юрійович Ротмістров, майор/підполковник, офіцер-вихователь, батько Олексія Сырникова

2007 — Слуга Государів — Шведський генерал

2007 — Любов-морква — суддя

2007 — Агентство алібі

2007 — Капкан — Микола Кузьмич, прокурор

2007 — Олександрівський сад-2 — Головний редактор

2008 — Принцеса цирку — Петро Аркадійович

2008 — Атракціон Захоплення — Любомудров

2009-2010 — Кремлівські курсанти — Вадим Юрійович Ротмістров, підполковник, батько Олексія Сырникова

2009 — Вищий пілотаж — Прошин

2009 — Бомжиха-2 — Роман

2010 — Будинок зразкового утримання — Гриневський

2010 — Вчитель в законі. Продовження — Юрій Максимович Акулов

2011 — Поєдинки: Вибір агента Блейка — Британський консул в Південній Кореї Холт

2011 — Новини — Родіон

2011 — Манна небесна — Полковник ФСБ

Участь у ток-шоу

Сергій Жолобов неодноразово ставав гостем телепрограми «Нехай говорять (ток-шоу)», «Час покаже», «За і проти» і т. д.