Сергій Ценин

Фотографія Сергій Ценин (photo Sergey Cenin)

Sergey Cenin

  • День народження: 18.09.1884 року
  • Вік: 79 років
  • Місце народження: Рязань, Росія
  • Дата смерті: 13.06.1964 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужений артист РРФСР (1935).

Народився 18 (30) вересня 1884 р. В 1909 р. закінчив драматичні курси Малого театру і був прийнятий до трупи цього театру. Незабаром виїхав у провінцію, грав у театрах, керованих Н.Н.Синельниковим і Н.І.Соболыциковым-Самариным (Ростов-на-Дону, Одеса, Харків та ін). В 1914-16 і 1919-50 рр. — актор Московського Державного Камерного театру. У 1950-60 рр. працював у Театрі ім. Пушкіна.

Ценин був одним з провідних акторів

Камерного театру, його сценічні образи були скульптурно-виразні, колоритні. Виконання комедійних ролей зазначено м’яким гумором. Ролі: принц Бульйонський («Адрієнн Лекуврер» Скріба і Легуве), Янк («Волохата мавпа» о’ніла), Креспино («Віяло» Гольдоні), Креон («Антігона» Газенклевера), Браун («Опера жебраків» Брехта та Вейля), Джон («Машиналь» Тредуелл), Берланг («Він прийшов» Прістлі), Ватажок («Оптимістична трагедія» Вс.Вишневського), Несвятипасха («Дума про Британку» Яновського), Генерал («Гравець» по Достоєвському).

Сергій Ценин грав в оперетах, які ставилися в Камерному театрі; ролі: Сергій Ценин і Плександр Хвиля у фільмі «П’ятнадцятирічний капітан»Музрук, Калабас («Жірофле-Жірофля», «День і ніч» Лекока), Рислер («Сироко» Половинкіна).

Знімався у фільмах «Партійний квиток», «Ювілей», «П’ятнадцятирічний капітан», «Мічурін», «Зустріч на Ельбі» та ін.

Помер 13 червня 1964 р. у Москві.

Фільмографія:

1. Партійний квиток — 1936

2. Боротьба триває («Троянський кінь») — 1938

3. Ескадрилья №5 — 1939

4. Ювілей — 1944 — Генерал

5. П’ятнадцятирічний капітан — 1945 — Ворби

6. Крейсер «Варяг» — 1946

7. Світло над Росією — 1947

8. Мічурін — 1948 — Берд

9. Зустріч на Ельбі — 1949 — сенатор Вуд

10. Пржевальський — 1951

11. Пісня табунщика — 1956