Сергій Пускепаліс

Фотографія Сергій Пускепаліс (photo Sergey Puskepalis)

Sergey Puskepalis

  • День народження: 15.04.1966 року
  • Вік: 50 років
  • Місце народження: Курськ, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Радянський і російський актор театру і кіно, театральний режисер, заслужений артист Росії (1999).

Сергій Пускепаліс народився 15 квітня 1966 року в місті Курськ; батько — литовець, мати — болгарка.

Сергій Пуспекалис навчався в Саратові, в Саратовському театральному училищі (курс Ю. П. Кисельова), потім пройшов строкову службу у військово-морському флоті, працював актором в Саратовському Тюгу, навчався у Петра Фоменко в РАТІ, випустився в 2001 році.

Після випуску з РАТІ поставив у Москві п’єсу «Двадцять сім» А. Слаповского і цей спектакль брав участь в одному з фестивалів «Балтійський дім». Потім поставив виставу за п’єсами А. Слаповского «Від червоного щура до зеленої зірки» в омському «П’ятому театрі». Пускепаліс та А. Сла

повский — постійні співавтори, Сергій Вітауто неодноразово ставив спектаклі за його п’єсами.

Працював режисером у Самарському театрі «Понеділок».

З травня 2003 року по 2007 рік Сергій Пускепаліс — головний режисер Магнітогорського театру драми ім. А. С. Пушкіна. З червня 2009 року — головний режисер Російського державного академічного театру драми імені Федора Волкова (Ярославль). Для постановок вистав запрошується найвідомішими драматичними театрами Росії. Родина Сергія Вітауто живе в Желєзноводську.

У кіно знімається з 2003 року. Перша роль була епізодична. З кінорежисером Олексієм Попогребским познайомився на зйомках фільму «Коктебель» в якому знімався син Сергія Вітауто — Гліб. Пізніше Попогребський запросив Сергія на головні ролі у фільмах «Прості речі» і «Як я провів цим літом».

У Магнітогорську вів курс на театральному факультеті Магнітогорській консерваторії.

Фільмографія

2003 — Прогулянка

2007 — Прості речі — Сергій Маслов

2009 — Скоро весна — Павло Миколайович

2010 — Аптекар — Михайло Стрільців

2010 — Як я провів цим літом — Сергій

2010 — Спроба Віри — Сергій

Визнання і нагороди

1999 — Заслужений артист Росії

2007 — Приз за кращу чоловічу роль на кінофестивалі «Кінотавр» за роль у х/ф «Прості речі»

2007 — Премія «Ніка» в номінації «Відкриття року» за роль у х/ф «Прості речі»

2007 — премія кінокритики і кінопреси «Білий слон» в номінації «Краща чоловіча роль» за роль у х/ф «Прості речі»

2007 — премія кінофестивалю «Меридіани Тихого» в номінації «Краща чоловіча роль» за роль у х/ф «Прості речі»

2007 — премія кінофестивалю в Карлових Варах у номінації «Краща чоловіча роль» за роль у х/ф «Прості речі»

2010 — «Срібний ведмідь» за кращу чоловічу роль у фільмі «Як я провів цим літом» (разом з Григорієм Добрыгиным) на Берлінському кінофестивалі.