Сергій Плотніков

Фотографія Сергій Плотніков (photo Sergey Plotnikov)

Sergey Plotnikov

  • День народження: 03.02.1909 року
  • Вік: 81 рік
  • Місце народження: Саратов, Росія
  • Дата смерті: 29.10.1990 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист СРСР (1979).

Народився 21 січня (3 лютого) 1909 р. у Саратові. Свою акторську діяльність розпочав у театрі Червоної Армії Далекосхідного військового округу у 1933 р. Після демобілізації в 1938 р. приїхав в Архангельськ і поступив на роботу в Театр юного глядача. З 1941 р. і до кінця свого життя — на сцені Архангельського драматичного театру ім. М. в. Ломоносова, в якому зіграв понад 200 ролей.

Багато знімався в кіно і на телебаченні. Перша роль — єпископ у фільмі «Михайло Ломоносов» (режисер А. Іванов, 1955). Серед кіноробіт: дядько Сергій («Добровольці», 1958), Трофімов («Сварка в Лукаши, 1958), Максим Петрович («Прощайте, голуби!», 1960), Єлісєєв («Вірте мені, люди», 1965), генерал Баришев («Щит і меч», 1968), матрос Петрових («Надбання республіки», 1972), Антип Тимофєєв («Росс

ія молода», 1982) та ін.

У 1953 р. Сергію Плотнікову присвоєно звання заслуженого артиста РРФСР, 1965 р. — звання народного артиста РРФСР, у 1979 р. — народного артиста СРСР.

У 1979 р. удостоєний звання «Почесний громадянин міста Архангельська».

Помер 29 жовтня 1990 р. в Архангельську. Похований на Жаровихинском кладовищі.

Фільмографія.

1. Михайло Ломоносов — 1955 — єпископ

2. Незвичайне літо — 1956

3. Перші радості — 1956

4. Пригоди Артемка — 1967

5. Шторм — 1957

6. У дні Жовтня — 1958

7. Добровольці — 1958 — дядько Сергій

8. Сварка в Лукаши — 1958 — Трофимов

9. Чудотворна — 1960

10. Прощайте, голуби! — 1960 — Максим Петрович

11. Завтрашні турботи — 1962

12. Тиша — 1963

13. Доки людина жива — 1963

14. При виконанні службових зобов

анностей — 1963 — Струмилін

15. Знайомтесь, Балуєв! — 1963

16. Поїзд милосердя — 1964

17. Завірюха — 1964 — поп

18. Вірте мені, люди — 1965 — Єлісєєв

19. Три пори року — 1965

20. Без свідків — 1966

21. Браслет-2 — 1967

22. Незабутнє — 1967

23. Там, де довга зима — 1967

24. Шосте липня — 1968

25. Щит і меч — 1968 — генерал Баришев

26. Наші знайомі — 1969

27. Крок з даху — 1970 — Степан

28. Руське поле — 1971

29. Надбання республіки — 1972 — матрос Петрових

30. Іванов катер — 1972

31. Іжорський батальйон — 1972

32. Зустрічі і розставання — 1973

33. Рейс перший, рейс останній — 1974

34. Георгій Сєдов — 1975

35. Щоденник Карлоса Эспинолы — 1976

36. Будинок під жарким сонцем — 1977

37. Ризик — благородна справа — 1977

38. Бунтівна барикада

— 1978

39. Хода золотих звірів — 1979

40. Вірою і правдою — 1979

41. І будемо жити (новела в кіноальманаху «Що можна Кузенкову?») — 1980

42. Три роки — 1980

43. Білий танець — 1981

44. Відрядження в санаторій — 1981 — Федір Кирилович

45. Ви чиє, старичье? — 1982

46. Спадкоємиця по прямій — 1982

47. Таємне голосування — 1982

48. Росія молода — 1982 — Антип Тимофєєв, батько Таисьи

49. Карантин — 1983

50. Двічі народжений — 1984

51. Шанс — 1984 — Битий

52. В бездоріжжя — 1986

53. Михайло Ломоносов — 1986

54. Привід — 1986

55. Русь споконвічна — 1986

56. Консультант з епохи (новела в киноалманахе «Клініка») — 1987

57. Осінні сни — 1987

58. Мандрівник — 1987

59. Гулящие люди — 1988

60. Ранкове шосе — 1988 — Миколаїв

61. Микола Вавилов — 1990