Сергій Барковський

Фотографія Сергій Барковський (photo Sergey Barkovsky)

Sergey Barkovsky

  • День народження: 14.12.1963 року
  • Вік: 53 роки
  • Місце народження: Алма-Ата, Казахстан
  • Громадянство: Казахстан

Біографія

Заслужений артист Росії (2005)

Лауреат премії «За кращу чоловічу роль» на фестивалі вистав для дітей «Бананова риба» в Таллінні (1996, за роль у виставі «Каліф-лелека»).

Дитинство

Сергій Барковський народився 14 грудня 1963 року в Алма-Аті. Правда це місто, за визнанням самого Сергія, він зовсім не пам’ятає, оскільки вже в три роки його відвезли на Україну, в місто Миколаїв.

Тут, у Миколаєві, і пройшло дитинство Сергія. Звичайне дитинство радянського хлопчиська, який, як і багато хто, був піонером, потім комсомольцем (і навіть головою ради дружини), крокував під барабан і вірив у «світле майбутнє»…

Відбувся будівельник комунізму

По закінченні школи, Сергій Барковський відправився до Ленінграда — вступати на філософський факультет ЛДУ. На філософському факультеті тоді було два відділення: власне філософський і наукового комунізму. Сергій вибрав другий – адже щоб побудувати те саме «світле майбутнє», треба було цього спочатку навчитися! Єдиний момент бентежив майбутнього «будівника комунізму» — на його переконання, щоб отримати справжню життєву практику, для початку необхідно було відслужити в армії…

Успішно пройшовши випробування, Сергій підійшов до останнього — іспанської мови. Його треба було обов’язково здати на «відмінно», що власне і сталося. І тут Несподівано для викладачів Сергій попросив їх поставити йому четвірку. Своє прохання він пояснив бажанням служити в армії, мовляв армія — це квінтесенція життя, безцінний досвід, школа життя і т. д. Викладачі були в повному шоці, — такі заяви в самий розпал Афганської кампанії! Скінчилося все тим, що викладачі САМІ стали вмовляти його вступити в університет! Вмовили… «А через рік, — зізнається Сергій, — поспілкувавшись з моїми однокласників, які відслужили і знали що це таке насправді – армія, зрозумів, що праві були ті викладачі».

Сергій Барковський розповідає: «Мені пощастило, що я потрапив на дуже творчий курс філософського факультету, що рідкість, на відміну від технарів. Філософи зазвичай – одинаки. Все ж мудреці! Все – в своєму світі. А тут – всі люди підібралися – відкриті, творчі. У нас були і музиканти, і художники, і поети… Кожен другий писав вірші! Кожен четвертий — пристойні! Ми видавали збірники, за які іноді нам потрапляло. Газету видавали. «Зебра» називалася…»

Університет Сергій закінчив з відзнакою. Потім близько року викладав філософію в ЛВИМУ їм. Макарова, готуючись до вступу в аспірантуру, але… несподівано вирішив круто змінити своє життя.

Покликання

Тягу до акторської професії Сергій відчув ще, будучи студентом. При університеті існував самодіяльний театр. Під керівництвом режисера Ігоря Борисова хлопці ставили різні спектаклі, капусники. Сергій згадує: «Все це мене так «запалило» — я відчував якийсь підйом, натхнення. Мені не стільки подобалося виходити на сцену — скільки існувати на ній. Відчувати особливу реальність, кожним нервом відчувати Правду. І тоді я зрозумів, що мені дано займатися цією справою».

Після закінчення університету Сергій деякий час паралельно з викладацькою діяльністю займався в напівпрофесійній студії, яку вів Вадим Сергійович Голіков, керівник театру Комедії. А коли Голіков став набирати курс в ЛГИТМиК, Сергій Барковський пішов до нього вчитися.

Провчившись півтора року у Голікова, Барковський перейшов на курс Мара Володимировича Сулімова. Він згадує: «У цього майстра була потужна школа! Якщо ви прочитаєте книгу «Посвята в режисуру» — ви зрозумієте що це таке — Школа Сулімова. У цій книзі, яку ми видали з моїм однокурсником, Олександром Синотовым, зібрані всі брошури Сулімова, які він писав для студентів. Про засадах режисури, на мій погляд, мало хто так писав. Станіславський, Кнебель… На пальцях однієї руки можна порахувати…»

Саме Сулімов зробив з невдалого філософа справжнього актора. Ще навчаючись в інституті Сергій Барковський зіграв безліч цікавих ролей, серед яких: князь Мишкін у виставі за романом Ф. Достоєвського «Ідіот», Дон Хуан у виставі за п’єсою Жуховицького «Остання жінка сеньйора Хуана», Сільченко у виставі за розповідями Ст. Шукшина «Штрихи до портрета», Мозгляков у виставі «Дядечків сон», Войцек у виставі за п’єсою Бюхнера «Войцек». Своїми роботами Барковський вже тоді заслужив визнання фахівців. Сам Сулімов говорив: «Навіть якщо Барковський грає погано – він грає добре!»

Інститут Сергій Барковський закінчив з двома дипломами – акторських і режисерських. Причому обидва диплома – червоні!

Театр

Інститут Сергій Барковський закінчив у 1992 році. І в тому ж році він був прийнятий в трупу Молодіжного театру на Фонтанці. У цей важкий для Росії час, коли країну потрясали політичні та економічні кризи, Барковський не опустив руки. Разом зі своїм однокурсником Сергієм Єгоровим вони написали п’єсу-фантазію на тему східних казок, яка називалася «Каліф–лелека». Щоб хоч якось проіснувати, вони їздили з цією казкою по дитячим садкам і школам.

Пізніше Барковський відновив цей спектакль, який «обріс» деталями, нюансами. А в 1996 році на фестивалі вистав для дітей «Бананова риба» в Таллінні робота Барковського була відзначена премією «За кращу чоловічу роль».

У Молодіжному театрі Барковський працює і донині. Актор надзвичайно популярний у пітерських театралів. Його люблять за чудові, глибокі образи, створювані на сцені з властивим йому розумом, любов’ю і віртуозністю справжнього майстра. Діапазон ролей, доступних художник, надзвичайно широкий. У його репертуарі: «Ніч помилок» (Сер Чарльз Марлоу), «Дванадцята ніч, або що завгодно» (Сер Тобі Белч), «Склянка води» (Болінгброк), «Ластівка» (Абрам Желтухін), «Дні Турбіних» (Тальберг, Олексій Турбін), «Жайворонок» (Король Карл), «Три сестри» (Чебутикін) і багато інших.

Одночасно з роботою в Молодіжному театрі Барковський виступає на сценах інших театрів. Так у театрі «Російська антреприза ім. А. Миронова» актор грав Джорджа Райлі у виставі «Входить вільна людина» і Павла Прохоровича у виставі «Жартівники». Був Барковський задіяний у виставах Театру комедії ім. Н. Акімова («Примари», роль — Паскуале Лойяконо), Творчого об’єднання «Арт Пітер» («Картини з життя дівчини Любові Отрадиной», роль — Актор Шмага; «Я повинен прибрати президента», роль — Франсуа Піньон; «Месьє Амедей», роль — Кюре Жозеф), Пушкінського театрального центру («Історія села Горюхина», «Авдій Флюгарин», «Жуковський. Прощання»), Петербурзького експериментального театру («Тореро», роль — Маркос-імпресаріо), Театральної компанії «Антіка» («Флорентійська трагедія», роль — Купець Сімоне).

За свої роботи Сергій Барковський неодноразово нагороджувався престижними театральними преміями. Особливо варто відзначити Премію імені Смоктуновського (актора, який є кумиром Сергія Барковського) за виконання ролі Карла у виставі Молодіжного театру на Фонтанці «Жайворонок».

Кіно

На відміну від театру кіно у Сергія Барковського досягнення набагато скромніше. І це незважаючи на те, що знімається актор дуже багато. Сам актор пояснює це так: «Для кіно я «темна конячка», тому, мабуть, мені й дістаються ролі маленьких людей, невдах. Якщо в театрі я граю різні характери, різний вік, темперамент, то в кіно, і особливо в серіалах, — чомусь однотипних героїв. Чи То тому що камера бачить «однозначніше», тому що вибір акторів дуже великий. Може, кінорежисерам зручніше визначеність».

Глядачі знають актора за ролями у фільмах і серіалах: «Літаючий пістолет» з серії «Ніро Вульф і Арчі Гудвін» (Фредерік Веплер), «Бідний, бідний Павло» (Доктор Роджерсон), «Бандитський Петербург» (Лібман), «Вулиці розбитих ліхтарів» (Стукач Степанич), «Спецвідділ» (Дорі), «Три кольори любові» (Прохоров), «Сестри» (Гоша), «Брежнєв» (Горбачов) і іншим.

Одна з яскравих ролей актора — професор Звєрєв у молодіжній комедії «Зачеплені». Як зізнається сам актор: «Від роботи в проекті я отримав особливе задоволення. По-перше, роль цікава: декан абсолютно жива людина, що принципово важливо. Він не номінальна функція, а особистість зі всіма своїми плюсами і мінусами, складностями, протиріччями. З одного боку, мій герой фігура сильна. Він декан факультету, керівник і, в силу свого службового становища, не може бути іншим. З іншого боку, як особистість він слабкий, часом безглуздий, з масою комплексів. Цей образ пізнаваний. У нього своя доля і тут є що грати.До того ж, «Зачеплені» — це молодіжний серіал, чого у нас мало. Конфлікт поколінь-вічна тема, коли не виникає якоїсь «зчеплення» між людьми різних віків і світоглядів. Ця тема мені близька, тому що у мене є син приблизно такого ж віку як і герої серіалу і я відчуваю, скільки потрібно внутрішніх витрат, щоб знайти з ним взаєморозуміння. Нинішнє покоління дуже різко рвонуло вперед. І ця тема теж знаходить свій розвиток у фільмі».

Нагороди:

Лауреат премії «За кращу чоловічу роль другого плану» на фестивалі «Театр без кордонів» в Магнітогорську (1999, за роль у виставі «Ластівка»)

Лауреат призу глядацьких симпатій Петербурзького товариства «Театрал» (1999, за роль у виставі «Ластівка»)

Дипломант Міжнародного театрального фестивалю р. в Тольятті «З Росією у XXI століття» (2000, за роль у виставі «Ластівка»)

Лауреат премії Міжрегіонального фестивалю «Різдвяний парад» (2001, за роль у виставі «Я повинен прибрати президента»)

Лауреат премії благодійного громадського фонду сприяння театру і телебачення «Маски» їм. І. М. Смоктуновського на Московському міжнародному телевізійно-театральному фестивалі «Молодість століття» (2002, за роль у виставі «Жайворонок»)

Лауреат 1-ї премії на Фестивалі моновистав «Монокль» в Петербурзі (2003, за роль у виставі «Історія села Горюхина»)

Лауреат 2-ї премії на Фестивалі моновистав «Монокль» в Петербурзі (2005, за роль у виставі «Авдій Флюгарин»)

Лауреат Гран-Прі фестивалю моновистав «Відлуния» у Києві (2006, за роль у виставі «Історія села Горюхина»)

Лауреат премії «Золотий софіт» в номінації «Краща чоловіча роль у драматичному театрі» (2005-2006, за роль у виставі «Жартівники»).

Фільмографія:

1993 Ключ

1994 Тихі сторінки

1997 Сеньйора – серіал

1998-2003 Вулиці розбитих ліхтарів – серіал

1999 Агент національної безпеки – серіал

1999 Хрустальов, машину

1999 Трохим

2000 Бандитський Петербург – серіал

2001 Ніро Вульф і Арчі Гудвін. Літаючий пістолет

2002 Різдвяна містерія

2002 Червоний стрептоцид

2002 Бідний, бідний Павло

2003 Спецвідділ – серіал

2003 Гра в стилі модерн

2003 Погана звичка

2004 Три кольори любові – серіал

2004 SOS

2004 Лісова царівна

2004 Сестри – серіал

2004 Лінії долі – серіал

2004 Жіночий роман – серіал

2005 Велика прогулянка – серіал

2005 Морські дияволи – серіал

2005 Зворушені – серіал

2005 Лабіринти розуму – серіал

2005 Панове присяжні – серіал

2005 Екстрене гальмування

2005 Брежнєв

2005 Нелегал

2005 Бридкі лебеді

2006 Подвійне прізвище

2006 Травесті

2006 Фаворит – серіал

2006 Столипін – серіал

2006 Півтори кімнати і околиці – серіал

2006 Пером і шпагою – серіал

2006 Група Z – серіал

2006 Ніч на тринадцяте – серіал

2006 Перстень спадкоємця династії – серіал

2007 Хто був Шекспіром – серіал

2007 1814 («Ліцей»)

2007 Стратити не можна. Помилувати

2008 Підприємець

2008 Залюднений острів: Фільм перший