Семен Соколовський

Фотографія Семен Соколовський (photo Semen Sokolovsky)

Semen Sokolovsky

  • День народження: 25.12.1921 року
  • Вік: 73 року
  • Місце народження: Ніжин, Росія
  • Дата смерті: 28.09.1995 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

радянський актор, народився в Ніжині (нині — Чернігівська область України). Навчався в Московському міському театральному училищі. З 1945 року — в Московському драматичному театрі (потім — Театр на Малій Бронній). Народний артист РРФСР (1974).

У кіно з 1953 року. Перша роль — Гамза в радянсько-албанській фільмі режисера Сергія Юткевича «Великий воїн Албанії Скандербег».

Завдяки значною і імпозантної зовнішності, часто запрошувався на ролі військових, іноземців, джентльменів. Серед фільмів з його участю: «Пісня першого кохання», «Надзвичайний доручення», «Вибух після півночі», «Мері Поппінс, до побачення!» та ін. Однією з найбільш помітних робіт Соколовського стала роль полковника Скопіна-Шуйського в телесеріалі «Слідство ведуть Знавці».

Помер у Московському Будинку ветеранів сцени. Похований на Донському кладовищі.

Фільмографія

1953 — Великий воїн Албанії Скандербег — Гамза

1957 — Двоє з одного кварталу — Нурі

1958 — Про мого друга — командир

1958 — Пісня першого кохання — Варужан

1964 — Молодожон — Воронов

1965 — Надзвичайний проручение — Борис Савінков

1966 — 26 бакинських комісарів

1967 — Генерал Рахімов

1967 — Три дні Віктора Чернишова — батько Антона

1969 — Вибух після півночі — Самарін

1970 — Вибух уповільненої дії

1971 — Антрацит1971 — Зірки не гаснуть — Мартынау

1971 — Слідство ведуть знавці. Справа № 4. Повинну голову… — полковник Вадим Олександрович Скопин

1972 — Слідство ведуть Знавці. Справа № 6. Шантаж — Скопин

1972 — Слідство ведуть Знавці. Справа № 7. Нещасний випадок — полковник Скопин

1972 — Цирк запалює вогні — Мортімер

1972 — Це солодке слово — свобода!

1972 — Людина зі сторони (телеспектакль) — Гліб Миколайович Рябінін

1974 — Світло в кінці тунелю — епізод

1975 — Слідство ведуть Знавці. Справа № 10. Удар у відповідь — полковник Скопин

1976 — Дні хірурга Мишкіна — Володимир

1978 — І знову Аніскін — Семен Семенович Пекарський, капітан пароплава «Преображенський»

1979 — Слідство ведуть Знавці. Справа № 14. Подпасок з огірком — полковник Скопин

1980 — Таємниця Едвіна Друда (телеспектакль) — Сластигрох

1981 — Чорний трикутник — Муратов

1982 — Слідство ведуть Знавці. Справа № 17. Він десь тут — генерал-майор Скопин (в епізодах)

1983 — Мері Поппінс, до побачення! — літній джентльмен

1988 — Цивільний позов