Сайдо Курбанов

Фотографія Сайдо Курбанов (photo Saido Kurbanov)

Saido Kurbanov

  • День народження: 06.06.1947 року
  • Вік: 69 років
  • Місце народження: кишлак Калай-Лябі-про

Біографія

Сайдо Бобоевич Курбанов (6 червня 1947, кишлак Калай-Лябі-про (Таджикистан)) — таджицький, російський актор і режисер театру і кіно. Чоловік актриси Фариды Муминовой. Живе в Москві.

* 1947 — народився в кишлаку Калай-Лябі-про (Таджикистан)

* 1965 — почав працювати на кіностудії «Таджикфільм»

* 1969-1975 — навчався на режисерському факультеті Вдіку (майстерня В. Таланкін, Тобто Дзигана)

* 1991-2004 — працював актором і постановником в Драматичному театрі ім. А. С. Пушкіна (р. Магнітогорськ)

Театральні постановки

Актор

* «Без вини винуваті» А. Островського — Дудукин

* «Битва» Х. Мюллера — Дудукин

* «Вишневий сад» А. Чехова — лакей Яша

* «Гамлет» Ст. Шекспіра — Полоній

* «Дикун» А. Касона — професор Хуліо

* «Дядя Ваня» А. Чехова — Серебряков

* «Кар’єра Челестіно» А. Миколаї — Джордж

* «Хто боїться Вірджинії Вульф?» Е. Олбі — Джордж

* «Драбина» Б. Кауфман — керуючий Макхаби

* «Любовні листи» А. Гурнея — Ендрю

* «Ну все, все… все?» Н. Броду — Він

* «Сон в літню ніч» Ст. Шекспіра — Тезей

* Утішник вдів Д. Маротта, Б. Рандони — Едуардо

* «Французький квартал» Т. Вільямса — Фотограф

* «Чайка» А. Чехова — Дорн

* «Людина з Ламанчі» Д. Вассермана, Д. Дэриота — ватажок

* «Чотири листи фанери» Е. Козловського — Шухрат

* «Ці вільні метелики» Л. Герша — Ральф Остін

* «Яблучна леді» О. Данилова — Ернандес ля Торре

Режисер

* «Закоханий заєць» М. Бертенева

* «Ми йдемо дивитися Чапаєва» О. Данилова

* «Нареченої» Л. Корсунського

* «Публіці дивитися забороняється» Ж. Марсана

* «Капелюх пана Андерсена» Ст. Плешаков, Тобто Пальцева

Фільмографія

Актор

1. 1967 — У горах моє серце — Софол

2. 1977 — Облога

3. 1977 — Ти іноді згадуй — Обидов

4. 1982 — Дивись веселіше (ТБ) — Багдадський злодій

5. 1982 — Моя любов — революція (ТВ)

6. 1986 — Додатковий прибуває на другий шлях (ТБ) — капітан Курбанов

7. 1986 — Кульгавий дервіш — дервіш

8. 1989 — Квартира — Сумний

9. 1992 — Чотири листа фанери — Шухрат

10. 1993 — Особисте життя королеви

11. 2002 — Спецназ — професор Фархадов

Режисер

1. 1980 — Золота стріла

2. 1986 — Додатковий прибуває на другий шлях (ТБ, спільно з В. Ахадовым)

3. 1988 — Погляд (спільно з В. Ахадовым)

4. 1989 — Квартира

5. 1992 —Чотири листа фанери

Нагороди

* 1999 — приз за кращу чоловічу роль на фестивалі «Театральна весна» (р. Челябінськ)

Звання

* 2004 — Заслужений артист Російської Федерації

Цікаві факти

* Сайдо Курбанов — пристрасний хокейний уболівальник: з перших років роботи в Магнітогорську він подарував своє серце місцевій команді «Металург». У коментаторської кабіни він почувається так само впевнено, як і на театральних підмостках: в тандемі з журналістом Ст. Мозковим він часто коментував матчі, що транслюються місцевою телекомпанією «ТВ-ІН» з магнітогорського Льодового палацу.

Література

1. Мозковий Ст. Ти іноді згадуй… (до 50-річчя Сайдо Курбанова). — «Магнітогорський робочий», 7 червня 1997; с. 1, 4.