Ольга Вікланд

Фотографія Ольга Вікланд (photo Olga Vikland)

Olga Vikland

  • День народження: 24.11.1911 року
  • Вік: 83 роки
  • Дата смерті: 08.05.1995 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Визначна театральна актриса, виконавиця гостро характерних ролей. У кіно прославилася, знімаючись в кінокомедіях «Щасливий рейс», «Господиня готелю», «За двома зайцями».

У 1932-35 вчилася в Театральному технікумі при Театрі ім. МОСПС. Працювала в театрі ім. Моссовєта до 1949 року. З 1950 — актриса Московського драмтеатру ім. А. С. Пушкіна.

Ольга Вікланд була примою театру імені Мосради в 30-40-е роки. Вона грала молодих, життєрадісних героїнь і мала натовпи шанувальників. Один з них — знаменитий актор Михайло Названов — став її чоловіком. Про їх кохання складали легенди, їх листування нещодавно опублікували кілька киноведческих журналів. Спочатку невдачливий, невдаха актор, Названов на хвилі людського і творчого щастя отримав три Сталінські премії поспіль і здобув заслужене визнання.

У 1950 році Ольга Вікланд і Михайло Названов перейшли в театр імені Пушкіна, де Ольга Артуровна значилася до кінця своїх днів. Вихованка старої акторської школи, вона була сувора до себе і оточуючим. Завжди брала під свою опіку молодих, які подають надію колег і безкорисливо займалася наставництвом. Якщо їй щось не подобалося — ніколи не розводила дипломатію, говорила свої зауваження відкрито і сміливо. Кілька разів сама бралась за режисуру, але цього театру допомогти нічим вже не можна було.

Ольга Вікланд залишила сцену несподівано для всіх. Вона відчула, що стала забувати текст, щось плутати, тому рішення прийняла швидко і однозначно.

У кіно у актриси склалося амплуа різкою, норовливої жінки, яка все бере в свої руки, так як впевнена, що тільки вона знає життя. Її малосимпатичні героїні, тим не менш, подобалися глядачам, і Ольга Вікланд стала однією з улюблениць екрану. Серед її кращих ролей в кіно: Дуня («Рідні поля»), Ніна Павлівна Коринкина («Без вини винуваті»), Цариця-Водяница («Садко»), Атуева («Весілля Кречинського»), мадемуазель Нинон («За двома зайцями»), Бабариха («Казка про царя Салтана»), Отаманша («Снігова королева»).

Народна артистка Росії (1949).

Лауреат Державної премії СРСР (1949 — за театральну роботу).

Померла 8 травня 1995 року.

Фільмографія:

* 1. Без вини винуваті — 1945 (Спектакль) …Ніна Павлівна Коринкина

* 2. Рідні поля — 1945 () …Дуня

* 3. Щасливий рейс — 1949 (Комедія)

* 4. Садко — 1952 (Пригоди) …Цариця-Водяница

* 5. Весілля Кречинського — 1953 (Спектакль) …Атуева

* 6. Господиня готелю — 1956 (Комедія)

* 7. Наші сусіди — 1957 ()

* 8. Гутаперчевий хлопчик — 1957 (Драма)

* 9. Дон Кіхот — 1957 (Пригоди) …селянка

* 10. Абсолютно серйозно — 1960 (Комедія)

* 11. За двома зайцями — 1961 (Комедія) …мадемуазель Нинон

* 12. Снігова королева — 1966 (Мультфільм / Казка) …отаманша

* 13. Казка про царя Салтана — 1966 (Пригоди) …Бабариха

* 14. Дванадцять місяців — 1972 (Мультфільм / Казка) …мачуха

* 15. Тихоня — 1973 (Лірична комедія)

* 16. Швидкість — 1985 (Драма)