Олена Добронравова

Фотографія Олена Добронравова (photo Elena Dobronravova)

Elena Dobronravova

  • День народження: 21.07.1932 року
  • Вік: 66 років
  • Дата смерті: 24.01.1999 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужена артистка РРФСР (1968).

Народилася 21 липня 1932 р. в Москві в родині артистів Мхату Бориса Георгійовича Добронравова (1896-1949) і Марії Юльевны Добронравову (1900-1964). Навчалася в Школі-студії імені в. І. Немировича-Данченко (1950-52) при МХАТ імені М. Гіркого. У 1954 р. закінчила Театральне училище імені Б. В. Щукіна. Разом з нею на курсі (художній керівник — А. А. Орочко) навчалися Григорій Абрикосів, Юліан Панич, Леонід Сатановський, Антоніна Дмитрієва, Олександр Шво

рін. Після закінчення «Щуки» увійшла в трупу Академічного Театру імені Євг.Вахтангова.

В кіно — з 1954 р., перша роль — Катя Травникова у фільмі Йосипа Хейфіца «Велика родина». Серед інших фільмів з її участю: «Місто запалює вогні», «Золотий ешелон», «Їх знали тільки в обличчя», «робоче селище» та ін.

Олена Добронравова була запрошена на роль Вероніки у фільм «Летять журавлі», але Михайло Калатозов порахував, що вона виглядає як-то…

олидно, і віддав перевагу їй студентку Гітісу Тетяну Самойлову. У 1970 р. Добронравову затвердили на роль Люби Трофімової у фільм «Офіцери», проте на зйомках у неї стався конфлікт з режисером Володимиром Роговим і вона була замінена актрисою Центрального Театру Радянської Армії Аліною Покровської…

Померла в Москві 24 січня 1999 р. Похована на Новодівичому кладовищі поряд з батьками.

Фільмографія:

1. Велика родина — 1954 — Катя Травників

2. 300 років тому… — 1956

3. Місто запалює вогні — 1958

4. Золотий ешелон — 1959 — Надя

5. Завтрашні турботи — 1962

6. Робочий селище — 1965

7. Їх знали тільки в обличчя — 1966

8. Портрет Доріана Грея — 1968

9. Щит і меч — 1968 — глухоніма

10. Звинувачуються у вбивстві — 1969

11. Повість про чекіста — 1969 — Ніна Савіна

12. Місія в Кабулі — 1970

13. Командир щасливої «Щуки» — 1972

14. Москва, любов моя — 1974

15. Тегеран-43 — 1980