Олексій Якубов

Фотографія Олексій Якубов (photo Alexey Yakubov)

Alexey Yakubov

  • День народження: 12.04.1960 року
  • Вік: 56 років
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужений артист РФ (1994).

Театр

Олексій Якубов закінчив у 1980 році ГИТИС, курс Олега Табакова. До 1985 року актор працював у Дитячому музичному театрі, а потім перейшов в трупу театру «Сатирикон». В «Сатириконі» Якубов грає багато і різноманітно. Серед його робіт: Шекспір («Що наше життя?»), Фарцовщик («Особи»), Лихос («Геркулес і Авгієві стайні»), Тютюн («Мауглі»), Экстраваганц («Багдадський злодій»), Король («Голий король»), Р-н Диафуарус («Уявний хворий»), Рагно («Сірано де Бержерак»), Граф Альбафьорита («Хазяйка готелю»), Керуючий («Перетворення»), Петро («Ромео і Джульєтта»), Ведучий («Шоу-Сатирикон») Джекоб-Гачок («Тригрошова опера»), Старий Отрапа («Жак і його пан»), Розенкранц, Гробар («Гамлет»), Отець Амвросій («Слуги і сніг»), Директор, Дрізд («Шантеклер»), Дезидеріо («Синьйор Тодеро господар»), Юсов («Прибуткове місце»), Шприх («Маскарад»), Фанфур («Синє чудовисько»).

Керівник «Сатирикону» Костянтин Райкін високо відгукується про свого актора: «Артист в самому серйозному сенсі слова. На сцені нічого і ніколи не робить півноги. Легко поєднує комедію і драму. Абсолютно жертовний по відношенню до театру осіб, з чудовим почуттям гумору. Його життєвий досвід, дуже різний, істотно розширив за останні роки його акторські можливості. З моєї точки зору, володіє великими педагогічними здібностями, що я використовую, запросивши його викладати свій курс в Школу-студію МХАТ».

А ось як пише про Олексія Якубове преса. «Вечірня Москва» (про виставу «Багдадський злодій»): «Особливо привабливий у цьому спектаклі забавний, чарівний в своїй органічності ведучий — коментатор подій, він же Экстраваганц — комедійний артист милістю Божою — Олексій Якубов. Це саме йому в першу чергу зобов’язаний спектакль своїм тісним контактом з глядачем». «Moscow Times» (про виставу «Прибуткове місце»): «Якубов (Юсов) — енциклопедія облуди, судом, рухів тіла, жестів і поглядів у створеному ним портреті дрібного шахрая, який

абсолютно поховав всілякі докори сумління, твердо вірячи в те, що він надходить тільки так, як має надходити кожному».

Кіно

Початок галереї кіноперсонажів Олексія Якубова поклала роль Кістки в знаменитому фільмі-катастрофі режисера Олександра Мітти «Екіпаж» (1979). Молодий актор створив образ молодого хлопця, батька дитини Наталії. Регулярно ж сниматьсяв кіно Якубов почав лише з 90-х років, граючи, як правило, невеликі ролі. Актора можна було побачити як у комедіях (Сашко — «Приватний детектив, або операція «Кооперація», друг і пособник Василя Кроликова — «Ширлі-мирлі»), так і в гостросюжетних стрічках (міліціонер в Читі – «Д. Д. Д. Досьє детектива Дубровського»). Довелося Олексію Якубову знятися навіть в еротичному фільмі – «Особливості банної політики» він зіграв генерала.

Сам актор, розповідаючи про свою роботу в кіно, зазначає, що труднощів там, загалом, немає: «У кіно використовуєш те, що накопичив у театрі. За рідкісним винятком, коли ти знімаєшся в дуже хорошому кіно. Тоді на знімальному майданчику може виникнути подобу театральної атмосфери. Але це буває дуже рідко. А іноді взагалі не трапляється».

В останні роки Олексій Якубов періодично знімається в серіалах, відзначаючи, що така робота приносить хороший досвід. Одна з помітних «серіальних» ролей Якубова – директор цирку Вольдемар в «Принцесу цирку». Актор зазначає, що цей персонаж йому близький: «Тому що він зітканий з мене. Спочатку, на перших знімальних днів режисери (а їх було 5) просили грати мелодраму. А потім, коли дізналися меняближе, мені віддали на відкуп можливість самому будувати свого персонажа».

До всіх своїм роботам Олексій Якубов ставиться критично. При цьому, де б він не знімався (у серіалі або повнометражному кіно), актор не дозволяє собі халтурити. «Ми – професіонали, — каже він, — повинні підтримувати мінімальні санітарні норми, а не опускатися нижче плінтуса».

Фільмографія:

1979 Екіпаж

1981 Рідня

1981 Очікується похолодання і сніг — короткометражний

1989 Приватний детектив, або операція «Кооперація»

1991 Пустеля

1993 Стріляють ангели

1993 Російський регтайм

1995 Ширлі-мирлі

1996 Сторінки театральної пародії

1999 Жартувати изволите? — кіноальманах

1999 Що сказав небіжчик

1999 Небо в алмазах

1999 Д. Д. Д. Досьє детектива Дубровського

2000 Особливості банної політики або Лазня-2

2003 З новим роком, з новим щастям!

2003 Бульварний обкладинка

2004 Зимовий роман

2005 Золотий теля — серіал

2006-2007 Проклятий рай — серіал

2006-2007 Хто в домі господар? — серіал

2008 Солдати 15. Новий заклик — серіал

2008 Принцеса цирку — серіал

2009 степ бай Степ

2009 Марго. Вогняний хрест (Білорусь-Росія)

2009 Ісаєв

2009 Аптекар