Олексій Усольцев

Фотографія Олексій Усольцев (photo Alexey Usoltsev)

Alexey Usoltsev

  • День народження: 06.09.1977 року
  • Вік: 39 років
  • Місце народження: Перм, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

У 1998 році Олексій Усольцев закінчив Школу-студію і був прийнятий в трупу Театру Табакова. За роки роботи їм було зіграно безліч різнопланових ролей: Василь («Звичайна історія» Ст. Розова за В. Гончарову), Льова Уткін («Псих» А. Минчина).

Лауреат премії Благодійного Фонду Олега Табакова «За акторський ансамбль» (2006, за роль у виставі «Розповідь про сім повішених»)

Лауреат премії «Чайка» в номінації «Деякі люблять гарячіше» (2007, за роль у виставі «Розповідь про щасливу Москві»)

Театр

Олексій Усольцев народився і виріс в Пермі. Закінчивши школу, він відправився в столицю і з в 1994 році з першого заходу поступив в Школу-студію при МХАТ, і в ВТУ ім. Б. В. Щукіна. Після недовгого роздуму Олексій зупинив свій вибір на Школі-студії МХАТ (курс О. П. Табакова). В період навчання працював монтувальником в театрі і, за сумісництвом, нянею.

У 1998 році Олексій Усольцев окончилШколу-студію і був прийнятий в трупу Театру Табакова. За роки роботи їм було зіграно безліч різнопланових ролей: Василь («Звичайна історія» Ст. Розова за В. Гончарову), Льова Уткін («Псих» А. Минчина)

Прислуга («Небезпечні зв’язки» Ш. де Лакло), Сем («Довгий різдвяний обід» Т. Вайлдера), Гас Каверли і Огастес Каверли («Аркадія» Т. Стоппарда), Гриць («Нащадок» Ст. Жеребцова), Віктор («Болеро» П. Когоута), Крапилин і Будьоновець («Біг» М Булгакова), адвокат Фанарин («Воскресіння. Супер» братів Преснякових за Л. Н. Толстому), Кеш («Коли я вмирала» У. Фолкнера), рядовий Дон Карні («Білоксі-Блюз» Н. Саймона), Іполит («Ідіот» Ф. М. Достоєвського), Ферруччо )«Лицедій» Т. Бернхарда), Василь Каширін («Розповідь про сім повішених» Л. Андрєєва), Манілов («ПРИГОДУ, складене по поемі Н. В. Гоголя „Мертві душі“»), Віктор Васильович Божко («Розповідь про щасливу Москві» А. Платонова) та ін. Роботи Олексія Усольцева відзначені театральними преміями.

Олег Павлович Табаков так відгукується про свого учня: «Грунтовний, міцний. Він володіє рідкісним властивістю бути чоловіком на сцені. На нього можна покластися, їй можна довіряти. Таким душевним здоров’ям віє від нього, що просто дивуєшся. Скромний і навіть сором’язливий, однак смів у вирішенні поставлених перед ним завдань».

Останнім часом Олексій Усольцев є художнім керівником театральної студії «Новий Факультет» при МГСУ.

Кіно

На кіноекрані Олексій Усольцев дебютував у ролі сержанта Братеева в знаменитій стрічці режисера Олександра Мітти «Кордон. Тайговий роман». Серед ролей актора також: Льова Уткін у фільмі-виставі «Псих», літературний редактор Віктор Залеський в детективі «Ви замовляли вбивство» та ін.

Фільмографія:

2000 Кордон. Тайговий роман

2002 Пристрасті по Бумбараш — фільм-спектакль

2002 Розпечена субота

2002 Війна

2005 Псих — фільм-спектакль

2007 Вчитель в законі

2008 Єрмолови — серіал

2009 Братани — серіал

2010 Стомлені сонцем 2: Предстояння

2010 Шляховики-2 — серіал

2010 Ви замовляли вбивство