Олексій Мешканців

Фотографія Олексій Мешканців (photo Aleksey Zhiltcov)

Aleksey Zhiltcov

  • День народження: 21.02.1895 року
  • Вік: 77 років
  • Місце народження: Гаврилов Посад, Іваново, Росія
  • Дата смерті: 29.02.1972 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист РРФСР (1968). Лауреат Сталінської премії (1952).

Народився 9 (21) лютого 1895 р. в р. Гаврилов Посад (нині — Іванівська область). У 1924 р. закінчив 3-ю студію Мхату і вступив у трупу Мхату. У студії грав ролі Ізмаїла і Тимура («Принцеса Турандот» Гоцці), Барабошева («Правда — добре, а щастя краще» Островського), Мерика і Генерала («Чеховський спектакль»). Кращі ролі у Мхаті: Кліщ, Губин, Тетерів, Квач, булочник Сучків, Павич у творах Горького («На дні», «Достигае

та інші», «Міщани», «Вороги», «В людях», «Єгор Буличов та інші»), Наркис («Гаряче серце» Островського), Комендант («Глибока розвідка» Крона), 2-й мужик («Плоди освіти» Л. Н. Толстого; Сталінська премія ,1952), Рославлев («Битва в дорозі» за Р. Ніколаєвої), Головнокомандувач («Любов Ярова» Треньова).

У 1927 р. заснував студію народно-героїчного театру, до 1937 р. був її керівником; поставив там спектаклі, в яких

виступав і як актор: «Єгор Буличов та інші» (виконував роль Буличова), «На дні» (роль Сатину), «Омелян Пугачов» (роль Пугачова), «Одруження Белугина» (роль Белугина). Вів велику педагогічну і режисерську роботу у Палацах культури, Поховання Олексія Жильцова на Новодівичому кладбищена радіо і телебаченні. Їм інсценізовано «Фома Гордєєв» Горького, «Тисяча душ» Писемського та ін Знімався в кіно.

Помер 29 лютого 1972 р. в

Москві. Урна з прахом похована в колумбарії Новодівичого кладовища.

Фільмографія:

1. У пошуках радості — 1939

2. Мічурін — 1948 — Биків

3. На дні — 1952 — Кліщ

4. Школа лихослів’я — 1952

5. Анна Кареніна — 1953 — Коренів, камердинер Кареніна

6. Мертві душі — 1960

Використані матеріали:

Театральна енциклопедія

Енциклопедія кіно Кирила і Мефодія

Фотографії з Великої Радянської Енциклопедії та з архіву автора.