Олександр Январьов

Фотографія Олександр Январьов (photo Aleksandr Yanvarev)

Aleksandr Yanvarev

  • День народження: 23.10.1940 року
  • Вік: 64 роки
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Дата смерті: 11.02.2005 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Дуже цікавий, талановитий, колоритний кіноактор, з яскраво вираженим негативним чарівністю. «Поганий хлопець» радянського кіно. Популярність прийшла до нього після ролі осавула Голована, ад’ютанта генерала Хлудова, у фільмі Алова і Наумова «Біг».

Народився 23 жовтня 1940 р. Своє прізвище Олександр Январьов отримав в дитбудинку за назвою місяця, в якому його знайшли. Взагалі ж, відомо про нього не так вже й багато.

У 1966 р. закінчив акторський курс Вдіку. Спочатку курс набирав режисер Юрій Сергійович Побєдоносцев. Потім його прибрали, і на його місце прищел Яків Олександрович Сегель. Але незабаром він потрапив в автокатастрофу і його змінив Борис Андрійович Бабочкін. «Взагалі наш курс був якийсь нещасний, — згадувала актриса Тамара Совчи, — у нас немає жодної людини, у якого склалася б доля. Ольга Гобзева – черниця, Олег Видів – в Америці. Віктор Семенов, Дальвин Щербаков та Тетяна Іваненко пішли на Таганку. Ольга Гаспарова, Світлана Старикова, Михайло Селютін, Галина Комарова, Олександр Январьов…»

Дипломна робота Январьова — роль Іщенко в картині «Час вперед!» — стала путівкою у велике кіно. Роль негідника Сироткіна у фільмі «Два квитка на один сеанс» стала для Январьова знаменної. Наступні двадцять сім знімальних років позитивний в житті Январьов поганим хлопцем на екрані був незмінно.

Актор згадував: «мені казав Папанов взагалі простіше, ну що, хлопчисько, Олександр Январьов у фільмі «Я Вас любив…»зіграємо сьогодні?» Ці слова перед початком зйомки картини «Бел

орусский вокзал» Анатолій Папанов сказав самого затребуваного «хлопчику радянського кіно».

З 1966 р. Олександр Январьов — актор Театру-студії кіноактора, з 1985 р. — актор кіностудії ім. М. Гіркого.

…Білогвардієць, кримінальник, директор ПТУ, вчитель і міліціонер… Январьов говорив, що тільки що чорта не зіграв. Особливо гріла серце Алексендру Івановичу роль командира Гонто. Мрія зіграти князя Мишкіна в «Ідіоті» так і не збулася, але у Гонто, на думку Январьова, той же характер.

Разом з перебудовою в життя актора прийшла справжня драма. Незатребуваність. Причому профнепридатним Олександр Іванович зробив себе сам. Пропозиції зіграти негідників у новому кіно періодично надходили. Прочитавши сценарій, Январьов тут же відмовлявся, оскільки на його думку, «хулігана грати — це одне, а грати банальне хуліганство — це вже зовсім інша формулювання!»

Якось він сказав: «Ви вибачте, що я такими іменами кидаюся, але Мастрояні мені сказав: Ми настільки залежні, нас настільки вживають, що ми себе не відчуваємо. Я говорив, ні, я відчуваю, що я — людина, він говорив — перестань, тільки не бреши!»

У 90-ті — на зміну патріотичним картинам прийшли американські бойовики. Радянський глядач Январьова забув, а в росс

ийского з’явилися свої кумири. Забутий актор намагався знайти розраду у вині…

Олександр Январьов у фільмі «Білоруський вокзал» Грошей на гідну старість у Январьова, як і у багатьох радянських кінозірок, не було. Тисяча дев’ятсот карбованців пенсії, жалість до себе і гордий поворот голови — це все, що дісталося Олександру Івановичу від блискучої кар’єри у спадок. Сам він останнім часом часто жартував: ось і збулася мрія — зіграти драматичну роль. Але Январьов ніколи не припускав, що цю роль йому саме життя. А від її пропозицій, як відомо, відмовитися ще нікому не вдавалося…

Помер він у Москві 11 лютого 2005 р. у віці 65 років.

Фільмографія:

1. При виконанні службових обов’язків — 1963

2. Аптекарка — 1964

3. Час, вперед! — 1965

4. Два квитки на денний сеанс — 1966 — Сироткін

5. Сіра хвороба — 1966

6. Я вас любив… (Твір на вільну тему) — 1967 — Борис Опанасович

7. Золотий теля — 1968

8. Четвертий тато — 1968

9. Шосте липня — 1968

10. Золото — 1969

11. Червоний намет — 1969

12. Білоруський вокзал — 1970 — водій Саша

13. Біг — 1970 — осавул Голован

14. Зворотної дороги немає — 1970

15. Якщо ти чоловік… — 1971

16. Старики-розбійники — 1971 — Володя, син Ганни Па

вловны

17. Ти і я — 1971

18. Адреса вашого будинку — 1972

19. Витоки — 1973

20. Парашути на деревах — 1973

21. Контрабанда — 1974

22. Особисте життя — 1974

23. Отроки у всесвіті — 1974

24. Народжена роволюцией. Серії 1, 2: Важка осінь. Напад — 1974 — Кутьков

25. Від зорі до зорі — 1975

26. SOS над тайгою — 1976

27. Легенда про Тіля — 1976

28. Поле перейти — 1976

29. Зникнення — 1977

30. Версія полковника Зоріна — 1978

31. Недопесок Наполеон III — 1978

32. Здається квартира з дитиною — 1978

33. Сибіріада — 1978

34. Людина, якій щастило — 1978

35. Шукай вітру… — 1979

36. Моя Анфіса — 1979

37. Небезпечні друзі — 1979

38. Тегеран-43 — 1980

39. Сліпа куля — 1980

40. Підсніжники і едельвейси — 1981

41. Право на постріл — 1981

42. Інспектор Лосєв — 1982

43. До своїх! — 1983

44. Люблю. Чекаю. Лена — 1983

45. Тривожна неділя — 1983

46. Якщо можеш, прости… — 1984

47. Навіщо людині крила — 1984

48. Перша Кінна — 1984

49. Жив відважний капітан — 1985

50. Не ходіть, дівки, заміж — 1985

51. Голова Горгони — 1986

52. Постарайся залишитися живим — 1986

53. До розслідування приступити — 1986

54. Акція — 1987

55. По траві босоніж — 1987

56. Причали — 1987

57. Смиренне кладовище — 1989