Олександр Нокс

Фотографія Олександр Нокс (photo Alexander Knox)

Alexander Knox

  • День народження: 16.01.1907 року
  • Вік: 48 років
  • Місце народження: Стрэтрой, Онтаріо, Канада
  • Дата смерті: 25.04.1955 року
  • Громадянство: Канада

Біографія

Олександр Нокс був канадським актором і автором серії пригодницьких романів про освоєння територій Великих Озер в дев’ятнадцятому столітті.

Олександр Нокс (16 січня 1907 року — 25 квітня 1995 року) був канадським актором і автором серії пригодницьких романів про освоєння територій Великих Озер в дев’ятнадцятому столітті.

Народився в місті Стрэтрой, Онтаріо в сім’ї пресвітеріанського священика. Його письменницький, а пізніше й акторські таланти проявилися в ранньому віці. Ставши дорослим, переїхав до США, Бостон, щоб грати на сцені. У тридцятих роках він рушив на Лондон, де зміг з’явитися в декількох кінофільмах. У 1940 році він грав на сцені в бродвейській п’єсі «Jupiter Laughs» разом з актрисою Джесікою Тенді. У 1944 році Дерріл Ф. Зэнак вибрав його на головну роль у фільм «Wilson», біографічну стрічку про життя Вудро Вільсона. За цю роль Нокс отримав номінацію на премію Оскар в категорії «Кращий актор». Однак під час «Ери Маккарті» (десятиліття з кінця сорокових років, характеризується хвилею страхом перед коммунизмо

м: звинуваченнями в нелояльності, підривній діяльності і політичної зради без належних свідоцтв), голлівудські студії помістили Олександра Нокса в «чорний список», і він повернувся в Англію.

З 1943 року він був одружений на американській актрисі Доріс Нолан.

В Англії Нокс отримав кілька другорядних ролей. Однією з них була робота в трилері «The Night My Number Came Up» в 1955 році. У 1967 році він знявся в двох картинах — «Accident» і у фільмі бондіани «You Only Live Twice».

У 1971 році Нокс випустив п’ять пригодницьких новел, що розповідають про освоєння диких канадських територій в 19 столітті. Дивно, але деякі з них містили сексуальні пасажі, яскраво контрастировавшие з його спокійним чином на екранах, що приніс йому популярність.

У 1980 році Нокс повернувся в Канаду для роботи в телесеріалі «Tinker, Tailor, Soldier Spy». Наступний рік став визначним в житті Александара Нокса,оскільки він отримав почесну юридичну ступінь від Університету Західного Онтаріо.

У нього були головні ролі в «Over 21», «Sister Kenny», «The Vikings», «Europa ’51», «None Shall Escape», «The Longest Day» і «Nicholas and Alexandra». Всього їм видано шість пригодницьких романів: «Bride of Quietness», «Night of the White Bear», «The Enemy I Kill», «Raider’s Moon», «The Kidnapped Surgeon» і «Totem Dream».

В останнє десятиліття свого життя Нокс влаштувався в Бенвике-на-Твиде в Англії.

Олександр Нокс помер у квітні 1995 року в восьмидесятивосьмилетнем віці від раку.

Фільмографія:

The Sea Wolf (1941)

Commandos-Strike at Dawn (1942)

None Shall Escape (1944)

Wilson (1944)

Over 21 (1945)

Sister Kenny (1946)

The Sign of the Ram (1948)

Tokyo Joe (1949)

I’d Climb the Highest Mountain (1951)

Two of a Kind (1951)

The Son of Dr. Jekyll (1951)

Man in the Saddle (1951)Europa ’51 (1952)

The Sleeping Tiger (1954)

The Night My Number Came Up (1955)

Reach for the Sky (1956)

High Tide at Noon (1957)

The Wreck of the Mary Deare (1959)

Chase a Crooked Shadow (1958)

The Vikings (1958)

The Two-Headed Spy (1958)

Operation Amsterdam (1959)

Crack in the Mirror (1960)

Oscar Wilde (1960)

The Longest Day (1962)

In the Cool of the Day (1963)

The Damned (1963)

Man in the Middle (1963)

Woman of Straw (1964)

Crack in the World (1965)

Mister Moses (1965)

Modesty Blaise (1966)

Khartoum (1966)

The 25th Hour (1967)

Accident (1967)

You Only Live Twice (1967)

How I Won the War (1967)

Villa Rides (1968)

Shalako (1968)

Fräulein Doktor (1969)

Run a Crooked Mile (1969, TV)

Skullduggery (1970)

Puppet on a Chain (1971)

Nicholas and Alexandra (1971)

Holocaust 2000 (1977)

Gorky Park (1983)

Joshua Then and Now (1985)