Олександр Дік

Фотографія Олександр Дік (photo Alexander Dik)

Alexander Dik

  • День народження: 01.12.1949 року
  • Вік: 67 років
  • Місце народження: Душанбе, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

На екрані Олександр Дік дебютував в 1972 році роллю Гордона Уайтхауза в картині «Небезпечний поворот» — блискучою постановці режисера Володимира Басова за відомою п’єсою Прістлі «Не будіть сплячу собаку». У фільмі знялися зірки вітчизняного кінематографа: Юрій Яковлєв, Валентина Титова, Антоніна Шуранова, а також сам Володимир Басов.

Народний артист Росії

Театр

Олександр Дік народився і виріс в Душанбе. Ще підлітком він дебютував на сцені Душанбинского російського драматичного театру. А до закінчення школи вже твердо утвердилася в бажанні стати актором.

У 1970 році Олександр Дік закінчив Школу-студію МХАТ, курс А. М. Карєва, і був прийнятий в трупу Московського Художнього театру. Коли ж стався сумно відомий розкол, актор вирішив залишитися в Мхаті імені Горького під керівництвом Тетяни Дороніної. За роки роботи їм були зіграні: Тузенбах в «Трьох сестрах» Чехова, Барон у виставі «На дні» Горького, Дантес в «Останніх днях» Булгакова, Наркис в «Гарячому серце» Островського, Малькольм в «Макбеті» Вільяма Шекспіра, Рюмін в «Дачниках» Горького, Мортімер в «Марії Стюарт» Шіллера, Глумов у виставі «На всякого мудреця досить простоти» Острівськ

ого, Чансуэйн в «Сладкоголосой птах юності» Теннессі Вільямса та інші ролі.

У 1994 році перейшов в Театр Російської Армії. Був задіяний у виставах: «Маскарад» (Казарін), «Діамантова орхідея» (Ортон), «Ваша сестра і полонянка…» (Генрі Дарнлей), «Останній палко закоханий» ( Барні), «На дні» (Барон), «Запрошення в замок» (Роменвиль), «Французький посланник» (Павло I), «Вовки та вівці» (Лыняев), «Багато шуму з нічого» (Дон Педро), «Дует для солістки» (Філдінг), «Дерева помирають стоячи» (Директор).

Кіно

На екрані Олександр Дік дебютував в 1972 році роллю Гордона Уайтхауза в картині «Небезпечний поворот» — блискучою постановці режисера Володимира Басова за відомою п’єсою Прістлі «Не будіть сплячу собаку». У фільмі знялися зірки вітчизняного кінематографа: Юрій Яковлєв, Валентина Титова, Антоніна Шуранова, а також сам Володимир Басов.

Надалі Олександр Дік не дуже балував своєю присутністю кінематограф. Серед його окремих робіт: маркіз в історичній драмі «Батько Сергій» ( 1978), шпигун-резидент Джордж Скейнс у гостросюжетному фільмі «Кільце з Амстердама» (1981), співробітник торгового представництва Веріс Спелси у фільмі «Смерть на злеті» (1982), Стентон у детективі «Ваші пальці пахнуть ладаном» (1993).

Телеглядачі могли бачити актора у фільмах-виставах: «Марія Стюарт» (Мортімер), «Дачники» (Рюмін Павло Сергійович), « Повісті Бєлкіна. Хуртовина» (Дравин). Крім того, Олександр Дік двічі знімався у випусках популярного телевізійного альманаху «Цей фантастичний світ». У другому випуску (1979 рік) він зіграв Сайреса Хедлі, а в дванадцятому — доктора робототехніки Пітера Богерта.

З 90-х років Олександр Дік працює над озвучуванням зарубіжних фільмів. Його голосом говорять герої Жерара Депардьє у фільмі «Граф Монте-Крісто», Рутгера Хпуэра в «Бетмена», Дона Чидла у фільмі «Пароль «Риба-меч», ряд героїв у знаменитій гостросюжетної стрічці «Карти, гроші, два стволи» та ін.

Лмчная життя

Був одружений на актрисі Кюнне Ігнатової, яка працювала разом з ним у Мхаті.

Фільмографія:

1972 Небезпечний поворот

1976 Марія Стюарт — фільм-спектакль

1978 Отець Сергій

1979 Цей фантастичний світ. Випуск 2 — фільм-спектакль

1979 Дачники — фільм-спектакль

1981 Кільце з Амстердама

1982 Смерть на злеті

1984 Повісті Бєлкіна. Завірюха — фільм-спектакль

1987 Цей фантастичний світ. Випуск 12 — фільм-спектакль

1987 Християни

1992 Одна на мільйон

1993 Ваші пальці пахнуть ладаном

1997 Все те, про що ми так довго мріяли

2001 Марш Турецького (2 сезон) — серіал