Маріанна Шульц

Фотографія Маріанна Шульц (photo Marianna Shults)

Marianna Shults

  • День народження: 05.07.1973 року
  • Вік: 43 роки
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

У 15 років Маріанна Шульц влаштувалася працювати в Театр на Перовської гардеробницею. Незабаром їй посміхнулася удача: дівчину ввели в кілька вистав. Пізніше вона зробила спробу вступити в Школу-студію МХАТ. Маріанна згадує, що тоді вона сама собі здавалося геніальною дівчинкою. Можливо, ця впевненість подіяла на Олега Павловича Табакова, і він зарахував дівчину на свій курс. Вчитися їй довелося разом з Дариною Юрської, Олексієм Агаповым, Сергієм Угрюмовим, Віталієм Єгоровим.

Заслужена артистка РФ (2005).

Лауреат премії газети «Комсомольская правда» (1995, за роль у виставі «Останні»)

Лауреат премії газети «Московська правда» як краща актриса року (1997)

Краща актриса Театру Табакова (1997)

Дитинство

Маріанна Шульц — корінна москвичка. Вона виросла у звичайній родині: тато — робітник на заводі, у мами було багато професій. Будинок, в якому крім Маріанни було ще шестеро дітей, тримався на бабусі, маминої мами. Вони жили сім’єю в двох квартирах, які перебували на одному сходовому майданчику.

Маріанні було дев’ять років, коли батьки розлучилися. Всі семеро дітей залишилися з батьком. Вона згадує: «Взагалі-то я жила в інтернаті, тільки на вихідні приходила додому, але все одно вважаю своє дитинство дуже хорошим». Мама пізніше знову вийшла заміж, народила ще одну доньку. До нещастя згодом вона померла від раку підшлункової залози…

Театр

У 15 років Маріанна Шульц влаштувалася працювати в Театр на Перовської гардеробницею. Незабаром їй посміхнулася удача: дівчину ввели в кілька вистав. Пізніше вона зробила спробу вступити в Школу-студію МХАТ. Маріанна згадує, що тоді вона сама собі здавалося геніальною дівчинкою. Можливо, ця впевненість подіяла на Олега Павловича Табакова, і він зарахував дівчину на свій курс. Вчитися їй довелося разом з Дариною Юрської, Олексієм Агаповым, Сергієм Угрюмовим, Віталієм Єгоровим.

Будучи студенткою другого курсу МарианнаШульц була запрошена Володимиром Машковим на роль Наташі в його спектакль «Зоряна година за місцевим часом», поставлений на сцені Театру п/р О. П. Табакова (знаменитої «Табакерки»). Молода актриса добре себе зарекомендувала і після закінчення в 1994 році Школи-студії МХАТ залишилася працювати у Табакова.

На сцені «Табакерки» нею зіграно чимало цікавих ролей: Людмила Шутова в «Матроській тиші», Віра в «Останніх» (премія газети «Комсомольская правда»), Тамара в «Психе», Мері Мод в «Старому кварталі», Лідія Андріївна у виставі «Любов як мілітаризм», Марина в «Провінційних анекдотів», Березня у «Болеро», Матінка Бэйярд Женевива у виставі «Довгий різдвяний обід», Леді Чилтерн у виставі «Ідеальний чоловік» та ін.

Критики відзначають: «Героїні Маріанни привабливі і чарівні. Вона може зіграти молоду дівчину, а може і жінку у віці, як це було у навчальному спектаклі Школи-студії «Мораль пані Дульської». «В її акторській натурі безліч фарб, дивацтв, ексцентрики, наївності, — говорить про Маріанні Олег Табаков, — іноді вона відіграє самозабутньо. Це рідкісна якість на сцені, особливо коли це поєднується з талантом».

Крім служби в театрі п/р Табакова Маріанна Шульц була зайнята в спектаклях Юрія Гримова «Дали» (ролі Гали і Дали) і Анатолія Ледуховского «Ці високі жінки» (роль 2-й невідомою). У МХТ імені А. П. Чехова зіграла роль Гледіс у виставі Володимира Машкова «№ 13».Кіно

Відразу після закінчення навчання Маріанна Шульц знялася в російсько-французькій короткометражку режисера Жана-Люка Леона «Трамвай в Москві» в ролі Маріанни і у фільмі Георгія Данелія «Орел і решка» (за мотивами повісті Володимира Маканіна «На першому диханні») в ролі Маші, дружини Андрія. Надалі ж споглядати актрису могли лише театрали, відвідують спектаклі «Табакерки».

Знову на екрані Маріанна Шульц почала з’являтися лише в новому столітті. Після низки невеликих ролей (секретарка в комедії «Старі шкапи», менеджер в картинній галереї Наташа в телефільмі «Вузький міст», секретар в суді у фільмі «любов у будь-яку погоду») вона з’явилася в ролі Цили Розенблюм в серіалі «Московська сага». Зворушливо-безглузда, прикріплена чужорідним грудочкою в професорську сім’ю Градових, її героїня полюбилася мільйонам глядачів. Особливість серіалу полягала в тому, що він охоплював життя Росії протягом 30-х – 50-х років. Героїня Маріанни Шульц на екрані також проживала значний відрізок життя — від 22 до 53 років. Актриса згадує: «Складність була в тому, що весь час знімали різні вікові періоди. У мій перший знімальний день Циле було 53 роки. Спеціального старящего гриму мені не накладали, трохи відтіняли очі і чорнилом робили сивину. Мені дуже сподобалася ця робота. Команда була чудова!»

В останні роки актриса регулярно знімається в кіно. Серед її ролей: Світлана в мелодрамі «Мій осінній блюз», продавець в магазині сувенірів в мелодрамі «Тариф новорічний», Ганна Караєва в серіалі «Закон і порядок: Відділ оперативних розслідувань -2». У 2001 році на екрани вийшов серіал «Новини», у якому Маріанна Шульц зіграла Тамару Стародубцеву, імідж-директора ТСТ.

Озвучення

Багато років Маріанна Шульц займається озвученням зарубіжних фільмів. Її голосом говорили Джулія Робертс в гостросюжетної стрічці «Дванадцять друзів Оушена», Кейт Уінслет у фільмах «Відпустка по обміну» і «Як малі діти», Кемерон Діаз у «Ванільному небі», Моніка Беллуччі в картині «Малена» і багато хто інші зірки світового кінематографа.

Фільмографія:

1995 Трамвай в Москві — короткометражний

1995 Орел і решка

2000 Старі шкапи

2002 Головні ролі

2003 №13 — фільм-спектакль

2004 Вузький міст

2004 Про кохання в будь-яку погоду

2004 Московська сага

2005 Бідні родичі

2006 Чортове колесо

2006 Тупий жирний заєць

2006 Звіримо життя — короткометражний

2006 День грошей

2007 Я — охоронець

2007 Вся така раптова

2008 Тариф новорічний

2008 Мій осінній блюз

2008 Квартирантка

2008 Закон і порядок: Відділ оперативних розслідувань -2 — серіал

2009 Я — Вольф Мессінг — документальний

2009 Операція «Праведник»

2010 Вчитель в законі. Продовження

2010 Розкрутка

2010 Шляховики-2 — серіал

2010 Новорічні свати (Україна)

2010 Неудачников.net

2010 Знайда

2011 Сибір. Монамур

2011 Новини — серіал

2011 Голубка