Марі Бонневі

Фотографія Марі Бонневі (photo Maria Bonnevie)

Maria Bonnevie

  • День народження: 26.09.1973 року
  • Вік: 43 роки
  • Місце народження: Вестерос, Швеція
  • Громадянство: Швеція

Біографія

Лауреат призу Монреальського фестивалю в номінації «Краща жіноча роль» (2002, за фільм «Я — Діна»).

Освіта

Марія Бонневі народилася у шведському місті Вестерос в сім’ї норвезької актриси Яннік Бонневі і шведського актора Валдвика Пера. Дитинство майбутньої актриси пройшло в столиці Норвегії Осло. Дівчина займалася в школі класичного і сучасного танцю. Також, навчаючись в середній школі, вона вивчала драматичне мистецтво в спецкласі.

Закінчивши курси музики і драми в Копенгагені, Марія Бонневі продовжила навчання в Данії на приватних акторських курсах професора Вогг. А в 1993 році Марія закінчила акторський коледж Стокгольмського університету.

Театр

По закінченні навчання, Марія Бонневі в 1993 році стала актрисою шведського Національного академічного театру в Стокгольмі («Scenskolan»). У 1995 році вона перейшла в трупу знаменитого Королівського національного драматичного театру Швеції («Dramaten»). Їй довелося зіграти на цій сцені у виставах великого режисера Інгмара Бергмана. Брала участь актриса і в радіоспектаклів, який поставив Бергман.

Сьогодні Марія Бонневі — провідна актриса театру, в її репертуарі п’єси класиків світової та скандинавської драматургії.

Кіно

На кіноекрані Марія Бонневі дебютувала в 1991 році. Вона зіграла Емму у фільмі Храфна Гуннлаугссона «Білий вікінг» і казкову принцесу в німецькому фільмі Ули Солум «Король — полярний ведмідь». Проривом актриси стала участь в картині режисера Біллі Аугуста за романом Сельми Лагерлеф «Єрусалим» (1996), де вона талановито зіграла Гертруду. Епічне, багатопланове полотно, повна драматичних подій і пристрастей, було засновано на реальних подіях 1886 року, коли сорок селян з маленьког

про шведського приходу під впливом харизматичного мандрівного проповідника продали свої будинки і все майно і вирушили за ним у святу землю.

Справжню популярність Марії Бонневі принесла головна роль в психологічній драмі режисера Оле Борнедала «Я – Діна» (за мотивами бестселера норвезької письменниці Хербьорг Вассмо «Щоденник Діни»), де актриса знялася разом зі знаменитим Жераром Депардьє. Її героїнею стала дівчина, яка хворіла в дитинстві важку психологічну травму, – з її вини загинула мама, і батько не зміг пробачити цього дочки. Позбавлена батьківської любові, Діна зросла на самоті, розриваючись між хворобливою уявою і нестримною жагою до життя…

Фільм «Я – Діна» — став одним з найбільш амбітних проектів всього скандинавського кінематографу. Бюджет цієї історичної стрічки склав 144 млн. норвезьких крон (близько $21 млн.), вона спочатку знімалася на англійській мові в розрахунку на міжнародний ринок. Проте великий інтерес фільм викликав тільки на батьківщині романістки, ставши там хітом прокату (цей фільм подивився приблизно кожен шостий норвежець активного віку). Що ж до Марії Бонневі, то вона була удостоєна на кінофестивалі в Осло Призу Норвезької кіноакадемії і стала справді національною зіркою.

Помітні ролі Марія Бонневі зіграла також у пригодницькому бойовику «Тринадцятий воїн» (прислужниця Ольга), мелодрамі Крістофера Бое «Реконструкція» (Симона), драмі Пола Фейга «Мене звуть Девід» (мати Девіда), драмі Симона Стахо «День і ніч» (Сара), драмі Річарда Хоберта «Три сонця» (Емма).

«Вигнання»

Вперше з російським режисерка

єкос Андрієм Звягінцевим Марія Бонневі зустрілася на кінофестивалі в Швеції. Їх представили один одному, і Звягінцев (до того часу знайомий з творчістю актриси) запитав, чи погодилася б вона в нього знятися. Марія, яка встигла подивитися його знаменитий фільм «Повернення», відповіла: «Немає нічого великого, чого б я могла бажати в цьому житті».

На тому й порішили, і незабаром Марія отримала головну роль Віри у драмі «Вигнання». У другому своєму фільмі Звягінцев знову звернувся до теми сімейних відносин. Тільки, якщо в «Поверненні» увага режисера і глядача була зосереджена на батька та синів, то у «Вигнанні» протагоністами стали чоловік і дружина, чоловік і жінка.

Говорячи від своєї ролі, актриса зазначає: «Для мене вона дуже персональна. Я вважаю, що це те, що може статися в житті. В першу чергу ми говоримо про взаємовідносини між Алексом і Вірою. Коли люди втрачають одне одного. І обидва стають самотніми. Коли поступово любов вмирає між ними. Я думаю, що це постійно відбувається».

В кадрі Марії Бонневі довелося говорити по-російськи. Їй, знає на нашій мові лише кілька слів, було дуже складно. Але, за її словами, російська мова дуже гарна, і вона, усвідомлюючи це, набувала сили для того, щоб продовжувати роботу. Залишилася акторка задоволена і озвучуванням (дублювала Марію актриса Олена Лядова): «Мені дуже сподобався голос, і я рада була. Я навіть пишаюся, що у мене був саме такий голос».

Марія Бонневі взагалі зазначає, що отримала величезне задоволення від роботи з Андрієм Звягінцевим та російськими колегами. «Я завжди з трепетом ставилася до Росії. Наприклад, коли я була маленькою дівчинкою, по телевізору показували репортажі про Росію, я відразу ж зупиняла свій погляд. Я грала Чехова, я все життя прагнула до Москви кожен вечір. Різниця, мабуть, полягає в тому, що ви, росіяни, більш відкриті, коли висловлюєте свої емоції. Ви такі, які ви зараз ось тут, сьогодні. Мені здається, що ми в свою чергу більше вдаємо, що у нас краще йдуть справи, ніж вони відбуваються насправді. Але відчуваю себе як вдома, тут в Росії», — говорить актриса.

Фільмографія:

1991 Король — полярний ведмідь / Kvitebjorn Kong Valemon (Німеччина)

1991 Білий вікінг / Hviti vikingurinn (Данія)

1993 Телеграфіст / Telegrafisten (Данія)

1996 Єрусалим / Jerusalem (Данія)

1997 День і ніч / Jour et la nuit, Le (Франція-Канада-Бельгія-Іспанія)

1997 Безсоння / Insomnia (Норвегія)

1999 Цацики і поліцейський / Tsatsiki, morsan och polisen (Данія)

1999 Тринадцятий воїн / 13th Warrior, The (США)

2001 Бабки / Oyenstikker (Норвегія)

2001 Hr. Boe & Co.’s Anxiety (Данія)

2001 Syndare i sommarsol (Швеція-Норвегія)

2002 Я — Діна / I Am Dina (Швеція-Франція-Норвегія-Німеччина)

2002 Himmelfall / Падаючі небеса (Норвегія)

2003 Реконструкція / Reconstruction (Данія)

2003 Мене звуть Девід / I Am David (США)

2003 Mamma, pappa, barn (Швеція)

2004 Загроза / Treat / Hotet (Швеція-Фінляндія)

2004 Три сонця / Tre solar (Швеція)

2004 День і ніч / Day and Night / Dag och natt (Данія)

2007 Вигнання (Росія)

2008 Про це не знає ніхто / Det som ingen ved (Данія)

2009 Engelen (Швеція-Фінляндія-Норвегія)