Маргарита Сергеечева

Фотографія Маргарита Сергеечева (photo Margarina Sergeecheva)

Margarina Sergeecheva

  • День народження: 24.05.1963 року
  • Вік: 53 роки
  • Місце народження: Новомосковськ, Дніпропетровська обл., Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Після школи Маргарита Сергеечева надійшла в ЛГИТМиК на курс професора Володимира Вікторовича Петрова, який згодом закінчила з червоним дипломом. Зовнішність актриси – маленький зріст, низький голос — зумовлювала її амплуа травесті. Тому-то Маргариту після закінчення інституту звали в ТЮГ імені Брянцева, але вона відмовилася.

Головне дитяче обличчя радянського кінематографа

Маргариті Сергеечевой було шість років, коли вона з мамою прийшла на спектакль у ленінградському БДТ. В антракті цікава дівчинка пробралася за лаштунки, де й познайомилася зі знаменитим актором Юхимом Копеляном. Юхиму Захаровичу так сподобалася дівчинка, що він поспішив розповісти про неї на «Ленфільмі». Незабаром послідувало запрошення. Так, несподівано для самої себе, юна Рита стала кіноактрисою.

Починала Маргарита Сергеечева з ролей у дитячих короткометражних фільмах, знятих різними режисерами з розповідей Віктора Драгунського: «Пожежа у флігелі, або Подвиг в льодах» (Рита), «Підзорна труба» (Оленка), «Капітан» (Оленка), «Де це бачено, де це чувано» (Олена Илютина). Режисером однієї з короткометражок («Капітан») була Аян Шахмалиева. Вона-то і довірила Маргариті головну роль в картині «Дивні дорослі».

Телефільм «Дивні дорослі

» був поставлений за мотивами однойменної повісті А. Минчковского і оповідав про дівчинку Тоні, взятої на виховання з бетдома бездітним подружжям. Серйозна драматична роль вимагала від юної актриси величезного внутрішнього напруги. Рита впоралася чудово, її Тоня-Джульєтта, чарівна дівчинка з білими косами, просто вразила всіх своїм недитячим розумом. Не випадково картина була удостоєна Гран-прі «Злата Прага» на XII МКТФ в Празі і Приз Спілки кінематографістів СРСР на VI ВФТФ.

Починаючи з цього часу, Рита Сергеечева на довгий час стала головним дитячим обличчям у радянському кінематографі. Вона зіграла головні ролі у фільмах Аян Шахмалиевой «Діти як діти» (Оля) і «Світло у вікні» (Рита), казці Геннадія Васильєва «Поки б’ють годинник» (Маша), біографічній стрічці Ігоря Вознесенського «Четверта висота» (Гуля Корольова в дитинстві).

«Дорослі» ролі

Після школи Маргарита Сергеечева надійшла в ЛГИТМиК на курс професора Володимира Вікторовича Петрова, який згодом закінчила з червоним дипломом. Зовнішність актриси – маленький зріст, низький голос — зумовлювала її амплуа травесті. Тому-то Маргариту після закінчення інституту звали в ТЮГ імені Брянцева, але вона відмовилася.

Перебравшись до Москви, Маргарита ще деякий час продовжувала небезуспішно зніматися в кіно. Глядачам, безумовно, запам’яталася її Настя Філімонова в картині Миколи Засєєва-Руденка «Без року тиждень», а також героїні у фільмах режисера Рудольфа Фрунтова «Жив відважний капітан» (Тася Желдакова), «Про любов, дружбу і долю» (Маша), «Дурні вмирають по п’ятницях» (Ритка).

Подальша доля

Коли почалися перебудовні часи, Маргарита Сергеечева зрозуміла, що настав час міняти професію. Маргарита повернулася в північну столицю, закінчила медичне училище і стала працювати на «Швидкої допомоги». Розповідають, що пацієнти, особливо діти, в ній душі не чули. Маргариту Володимирівну завжди відрізняли доброта, щире співчуття і величезне чарівність.

У 2007 році Маргарита Сергеечева перенесла інсульт, і їй довелося залишити роботу.

Фільмографія:

1973 Пожежа у флігелі, або Подвиг в льодах — короткометражний

1973 Підзорна труба — короткометражний

1973 Капітан — короткометражний

1973 Де це бачено, де це чувано — короткометражний

1974 Дивні дорослі

1974 Ще не вечір

1976 Поки б’ють годинник

1977 Четверта висота

1978 Діти як діти

1980 Світло у вікні

1982 Без року тиждень

1984 Казки старого чарівника

1985 Підсудний

1985 Жив відважний капітан

1986 Хто увійде в останній вагон

1987 Про любов, дружбу і долю

1988 Помилуй і прости

1989 За прекрасних дам!

1990 Дурні вмирають по п’ятницях

1991 Брюнетка за тридцять копійок