Малколм Макдауелл

Фотографія Малколм Макдауелл (photo Malcolm McDowell)

Malcolm McDowell

  • День народження: 15.06.1943 року
  • Вік: 73 року
  • Місце народження: Хорсфорт, Йоркшир, Великобританія
  • Громадянство: Великобританія
  • Зріст: 174 см

Біографія

Малкольм Макдауелл (англ. Malcolm McDowell; 1943 р., Великобританія) — англійський актор театру і кіно. Найбільш відома роль — у фільмі «Заводний апельсин» (1971) Стенлі Кубрика.

Малкольм Макдауелл народився 13 червня 1943 року в Лідсі в сім’ї бармена. В юності працював у пабі батька, потім — комівояжером. Після проходження курсів акторської майстерності грає в провінційних театрах. У 1964 році потрапляє в трупу Королівського шекспірівського театру. З 1965 року працює на телебаченні. У 1968 році знявся у фільмі «Якщо» режисера Ліндсея Андерсона. Пізніше Макдауелл зіграв у фільмі «О, щасливчик» (1973).

Справжню популярність актор здобув у 1971 році після зйомок у «Заводном Апельсин» Стенлі Кубрика. Мабуть, це найкраща його роль, де він зумів навіть викликати співчуття до свого героя, неповнолітньому садисту та ґвалтівнику Алексу.

Після виходу цього фільму майже завжди Малкольму пропонували реалізовувати на екрані негативних персонажів: божевільного імператора ДревнегоРима Гая Калігулу у фільмі Тінто Брасса, радянського серійного вбивцю часів перебудови, аналогічного Андрія Чикатила. Макдауелл навіть запрошувався на «Мосфільм» для зйомок у фільмі Карена Шахназарова «Царевбивця».

В кінці 1970-х і 1980-х роках в кар’єрі Макдауелла настає спад, в основному він грає невеликі ролі. У 1982 році Макдауелл знявся у фільмі «Люди-кішки» режисера Пола Шредера.

У 1990-х роках грає в мультимедійному «Wing Commander III» (1993). Відома його роль в телесеріалі «Зоряний шлях: Покоління» (1994).

В даний час Макдауелл працює на американському телебаченні.

Фільмографія

* 1968 — Если / If…

* 1969 — Силуети на пересіченій місцевості / Figures In A Landscape

* 1971 — Заводний апельсин / A Clockwork Orange

* 1973 — О, щасливчик! / OLucky Man!

* 1975 — Королівський блиск / Royal Flash

* 1976 — Аси в небі / Aces High

* 1979 — Калігула / Caligula

* 1979 — Подорож у машині часу / Time After Time

* 1982 — Люди-кішки / Cat People

* 1982 — Мерлін і чарівний меч / Merlin And The Sword

* 1982 — Госпіталь «Британія» / Britannia Hospital

* 1983 — Блакитний грім / Blue Thunder

* 1988 — Захід / Sunset

* 1988 — Тюремна біржа / Buy & Cell

* 1989 — Поцілунок Ізабель / Jezebel’s Kiss

* 1990 — Місяць-44 / Moon 44

* 1990 — Клас-1999 / Class Of 1999

* 1990 — Божевілля / Disturbed

* 1990 — Царевбивця / The Assassin of the Tsar, СРСР

* 1992 — Вітер зі сходу / Vent ‘ Est

* 1994 — Зоряний шлях: Покоління / Star Trek: Generations

* 1994 — / Wing Commander III — Heart of the Tiger

* 1994 — Часи серця / Seasons Of The Heart

* 1994 — В оці змії / In The Eye Of The Snake

* 1994 — який зізнався — смерть / Dangerous Indiscretion

* 1995 — Танкістка / Tank Girl

* 1995 — Меч короля Артура / Kids Of The Round Table

* 1996 — / Wing Commander VI — The Price of Freedom

* 1998 — Садівник / The Gardener

* 1999 — 2000: момент апокаліпсису / Y2K

* 2000 — Гангстер №1 / Gangster No.1

* 2001 — Приходьки в Америці / Just Visiting

* 2002 — Я — шпигун / I Spy

* 2004 — Евіленко / Evilenko

* 2005 — Дзеркальні війни: Відбиття перше / Mirror Wars: Reflection One, Росія

* 2007 — Хеллоуїн 2007 / «Halloween»

* 2007 — Війна і світ / «Війна і мир»

* 2008 — Антоніо Вівальді / Antonio Vivaldi