Людмила Волинська

Фотографія Людмила Волинська (photo Lyudmila Volynskaya)

Lyudmila Volynskaya

  • День народження: 20.12.1904 року
  • Вік: 73 року
  • Дата смерті: 03.12.1978 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Радянська актриса театру і кіно. Заслужена артистка РРФСР (1956).

Людмила Волинська народилася в сім’ї військового лікаря Олексія Федоровича Волинського. У 1924 році закінчила в Москві студію при театрі Семперанте і в тому ж році стала акторкою цього театру. У 1929-1932 роках служив в Московському Тюгу. З 1932 року — у різних театрах Ленінграда: ЛОСПС, в Червоному театрі, в Ленінградському театрі ім. Ленінського комсомолу, який у 1949 році очолив Георгій Товстоногов. У кіно дебютувала в 1935 році у фільмі «Дубровський».

У 1957 році запрошена Товстоноговим у Великий драматичний театр ім. М. Горького, де служила по 1974 рік. Найвідоміша театральна робота — Бабуся у виставі «Я, бабуся, Іліко та Іларіон». У 1974 році покинула сцену.

Померла в павлівському Будинку ветеранів Академії наук. Урна з прахом похована на Богословському кладовищі в огорожі поховання Коновалових.

Творчість

Театральні роботи

Великому драматичному театрі ім. М. Гіркого

1959 — «Варвари» А. М. Гіркого. Постановка Р. А. Товстоногова — Притикіна

1964 — «Я, бабуся, Іліко та Іларіон» Н. Думбадзе, Р. Лордкіпанідзе. Постановка Р. С. Агамирзяна — Бабуся

Фільмографія

1935 —Дубровський — баба

1957 — Шторм — епізод

1958 — Шофер мимоволі — лікар Фаїна Семенівна

1959 — Піднята цілина — Перфильевна

1961 — Балтійське небо — Ганна Степанівна

1966 — Республіка ШКІД — Амвон

1967 — Комісар — мати Магазаника

1969 — Завтра, третього квітня… — вчителька Людмила Петрівна

1971 — Тінь — торговка отрутами

1974 — Царевич Проша — нянька принцеси