Лів Ульман

Фотографія Лів Ульман (photo Leev Ulman)

Leev Ulman

  • День народження: 16.12.1939 року
  • Вік: 77 років
  • Місце народження: Токіо, Японія
  • Громадянство: Норвегія

Біографія

Захоплюючись її драматичним мистецтвом, можна сказати, що це – з’єднання «непорочної краси і щирого стилю».

Лів Ульман (справжнє ім’я і прізвище – Лів Юханна Ульманн) народилася 16 грудня 1939 року в Токіо.

Її батьки були норвежці. Лів Ульманн навчалася в лондонській школі драматичного мистецтва. Її сценічний дебют відбувся в театрі «Рогаланд» в норвезькому місті Ставангері, а в кіно вона дебютувала в 1957 році.

Її побачив на сцені Інгмар Бергман, і з тих пір вона стала однією з його найулюбленіших актрис. Вона зіграла головні ролі в таких знаменитих фільмах, як «Персона»(1966), «Шепоти і крики»(1972), «Сцени з подружнього життя»(1973), «Обличчям до обличчя»(1975) і «Осіння соната»(1977).

Вона отримала «Золотий жук» (шведський «Оскар») за кращу жіночу роль, зігравши у фільмі Бергмана «Сором». Кілька разів вона отримувала номінацію вже власне на «Оскара» і чотири роки поспіль визнавала американськими критиками кращою актрисою. Роль Крістіни у фільмі Яна Труэля «Емігранти і нова країна» принесла Лів Ульманн приз «Золотий глобус» і дала новий імпульс її міжнародного визнання. У 1992 році Лів Ульманн за власним сценарієм поставила свій перший повнометражний художній фільм «Софі». У 1995 році вона почала співпрацювати в Швеції з драматичним театром, в якому поставила п’єсу «Відверті зізнання», написану за сценарієм Інгмара Бергмана.

На сцені Лів Ульманн зіграла безліч головних ролей в Австралії, Норвегії, Швеції, Лондоні, Лос-Анджелесі і, нарешті, на Бродвеї. Захоплюючись її драматичним мистецтвом, можна сказати, що це – з’єднання «непорочної краси і щирого стилю».

Однак в останні роки вона пішла зі сцени і з екрану і цілком зосередилася на письменницькій праці і кінорежисурі.

Лів Ульманн виступала також близько 20-ти років послом доброї волі UNICEF і тоді ж стала головою Міжнародного Комітету порятунку.

У 1976 році вона дебютувала зі своєю автобіографічною книгою «Зміни», а потім у 1984 році стала автором книги «Прилив і відлив». Обидві книги були перекладені на кілька мов.

Фільмографія:

1982 Love (segment «Parting»)/ Збірник к/м фільмів «Любов»/(новела «Розлука»)

1992 Sofie/ Sophie/Софі

1995 Kristin Lavransdatter/ Kransen /Дочка Христини Лавран

1995 Lumiere et compagnie/ Lumiere and Company Люм’єр і компанія

1996 Enskilda samtal/ Private Confessions/Приватні визнання

2000 Trolosa/Faithless/Невірна