Леонід Галлис

Фотографія Леонід Галлис (photo Leonid Gallis)

Leonid Gallis

  • День народження: 12.01.1911 року
  • Вік: 66 років
  • Місце народження: Бердянськ, Україна
  • Дата смерті: 19.08.1977 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народився 29 грудня (12 січня) 1911 р. У 1935 р. закінчив Державний експериментальний театральний технікум ім. Нд.Мейерхольда (Москва). Після закінчення був прийнятий в трупу Театру ім. Мейєрхольда. З 1938 р. актор Театру ім. М. Н.Єрмолової. Одна з кращих його ролей – Глумов у виставі «Скажені гроші» А. Н.Островського в постановці А. М. Лобанова (1945).

Народився 29 грудня (12 січня) 1911 р. У 1935 р. закінчив Державний експериментальний театральний технікум ім. Нд.Мейерхольда (Москва). Після закінчення був прийнятий в трупу Театру ім. Мейєрхольда. З 1938 р. актор Театру ім. М. Н.Єрмолової. Одна з кращих його ролей – Глумов у виставі «Скажені гроші» А. Н.Островського в постановці А. М. Лобанова (1945).

Знімався в кіно. Перша роль — моряк Лаврентьєв у фільмі «Поїзд іде на Схід» (1947). Картина стала для того часу подією. Однак незабаром його спіткала немилість начальства. Почалося з того, що Сталін під час перегляду картини роздратовано зауважив: «Я зійду на наступній станції» — і пішов з переглядового залу. Після цього фільм і актори, що грали в ньому, піддалися ж

сточайшей критиці. А причина була в тому, що в картині, де головні ролі зіграли Леонід Галлис і Лідія Драновская, головною темою стали взаємовідносини чоловіка і жінки, відсунувши на другий план патріотичні теми трудових подвигів. Довгі роки після цього Леоніду Павловичу не діставалися ролі в кіно. Лише з середини 50-х він знову став з’являтися на екрані. Серед фільмів: «Два капітана» (1955, реж. В. Я. Венгеров), «Випробування вірності» (1954, реж. В. А. Пир’єв). Зіграв у кіно Кулигіна в «Трьох сестрах» (1964, реж. С. В. Самсонов), Аносова в «Гранатовому браслеті» (1964, реж. А. М. Роом), Денікіна в «Залізному потоці» (1967, реж. Е. Л. Дзиган). У театрі грав ролі різко протилежні: Олівер «Як вам це сподобається» У. Шекспіра (1940), Красалин в «Далеко від Сталінграда», Басов в «Дачниках» М. Гіркого (1949), Мулін в «Невольницах» Островського, Ход в «Європейській хроніці» А. Н.Арбузова (1953) та ін В останні роки зіграв у кіно Гіляровського у фільмі «Сюжет для невеликого оповідання» (1969, реж. С. В. Юткевич), Куратора у фільмі » Леонід Галлис (праворуч) у фільмі «Поїзд іде на Схід» Монолог» (1972, реж. В. А. Авербах). Одна з останніх значних робіт Галліс в Театрі ім. Єрмолової – Чарнота у п’єсі «Біг» М. А. Булгакова. Поставив в театрі ряд вистав – «Ліс» Островського (1964), «Час і сім’я Конвей» Дж.Б.Прістлі (1966) і ін

Помер Леонід Галлис в Москві 19 серпня 1977 р. Похований на Ваганьковському кладовищі.

Фільмографія:

1. Поїзд іде на схід -1948 — Лаврентьєв

2. Випробування вірності — 1954 — Андрій Калмиков

3. Атестат зрілості — 1954

4. Ми з вами десь зустрічалися — 1954 — один Геннадія Максимова

5. Два капітана — 1955 — Татаринов

6. Покликання — 1956

7. Пригоди Артемка — 1956

8. Координати невідомі — 1957

9. Василь Суриков — 1959Могила Леоніда Галліс на Ваганьковському кладовищі

10. Прощайте, голуби! — 1960

11. Доки людина жива — 1963

12. Казка про Мальчиша-Кибальчиша — 1964

13. Три сестри — 1964 — Кулигін

14. Гранатовий браслет — 1964 — Аносов

15. Залізний потік — 1967 — Денікін

16. Сюжет для невеликого оповідання — 1969 — Гіляровський

17. Ціна — 1969

18. Монолог — 1972

19. Моє життя — 1972

20. День за днем — 1972

21. Друге дихання — 1974