Іван Гаврилюк

Фотографія Іван Гаврилюк (photo Ivan Gavriliuk)

Ivan Gavriliuk

  • День народження: 25.11.1948 року
  • Вік: 68 років
  • Місце народження: с. Йосипівка, Буський р-н, Львівська обл., Україна
  • Громадянство: Україна

Біографія

З 1973 року Іван Гаврилюк — актор кіностудії імені А. Довженко. Найпомітніша робота 70-х — головна роль у релігійній драмі «Спокута чужих гріхів».

Заслужений артист Української РСР (1977)

Народний артист України (1992)

Лауреат премії Ленінського комсомолу СРСР (1979)

Кіно. 70-е — 80-е роки

Іван Гаврилюк закінчив кинофакультет КДІТМ імені В. К. Карпенка-Карого в 1970 році.

У кіно Гаврилюк почав зніматися ще під час навчання в театральному інституті — з 1967 року. Дебютував він у ролі Іванко в драмі Бориса Івченка «Анничка». Першою великою роботою стала головна роль в історичній драмі «Хліб і сіль», в якій актор знявся по закінченні інституту.

З 1973 року Іван Гаврилюк — актор кіностудії імені А. Довженко. Найпомітніша робота 70-х — головна роль у релігійній драмі «Спокута чужих гріхів».

Пік популярності актора припав на 80-ті роки. Тоді їм були зіграні головні ролі у героїко-пригодницькому фільмі «На вагу золота», виробничих драмах «Потрібні чоловіки» і «Тепло студеної землі», історичному фільмі «Данило — князь Галицький», філософській притчі «Небилиці про Івана».

З 1986 року Іван Гаврилюк — художній керівник киновидео-об’єднання «Україна».

Актор незалежної України

Іван Ярославович став першим актором незалежної України, кому було присвоєно почесне звання народний артист України.

В останні роки Іван Гаврилюк працює на студії яті Лариси роднянської «Контакт» — актором, сценаристом і режисером. Він створив дві

ліричні документальні стрічки: «Місто Коломия» та «Прикарпаття. Горі і частки» (разом з Тимуром Залоевым).

У 2002 році Іван Гаврилюк після довгої перерви знявся в серіалі » Анатолія Матешка «Критичний стан». У серіалі, на думку всієї творчої групи, відбулося нове народження цього актора — він зіграв мера міста. Працюючи над роллю соціального героя, Гаврилюк відкрив приголомшливі психологічні грані свого таланту.

В даний час Гаврилюк Іван Ярославович — Депутат Верховної Ради від фракції «Наша Україна».

Фільмографія:

1968 Анничка

1969 Комісари

1970 Сім’я Коцюбинських

1970 Хліб і сіль

1971 Захар Беркут

1972 Після ярмарку

1973 Пов

про сильніше мене

1975 Дума про Ковпака (фільм 2-й, «Буран»)

1975 Танець Орла

1975 Тривожний місяць вересень

1976 Ати-бати, йшли солдати…

1978 Спокута чужих гріхів

1978 Віщує перемогу

1978 Шлях до Софії

1979 Вавілон XX

1980 Від Бугу до Вісли

1981 Сто радощів, або книга великих відкриттів

1982 Повернення Батерфляй

1983 Легенда про княгиню ольгу

1983 На вагу золота

1983 Потрібні чоловіки

1984 Климко

1984 Тепло студеної землі

1986 Ігор Савович

1986 Нові казки Шахерезади

1987 Данило — князь Галицький

1987 Остання ніч Шахерезади

1990 Небилиці про Івана

1992 Чотири листа фанери — режисер, актор

2002 Критичний стан — серіал