Гунар Цілінскій

Фотографія Гунар Цілінскій (photo Gunar Tsilinskiy)

Gunar Tsilinskiy

  • День народження: 25.05.1931 року
  • Вік: 61 рік
  • Місце народження: Огре, Ризька, Латвія
  • Дата смерті: 25.07.1992 року
  • Громадянство: Латвія

Біографія

Радянський і латвійський актор театру і кіно, режисер, сценарист.

У 1951 році Гунар Альфредович Цілінскій закінчив Огрський лісопромисловий технікум, а в 1954 році — театральний факультет Латвійської консерваторії в Ризі і з 1955 року працював актором в Академічному театрі драми Латвійської РСР.

Першу роль в кіно Гунар Цілінскій зіграв у 1959 році у фільмі «Чужа в селищі». Актор створював на екрані образи сміливих, рішучих людей, головним чином у героїко-пригодницьких і детективних картинах.

У 1966 році Цілінскій виконав головну роль у фільмі «Ноктюрн». Романтична історія кохання латиша Жоржа і француженки Іветти, їх боротьби з фашизмом у лавах Інтернаціональної бригади в Іспанії, а потім у Франції, виявилася багато в чому надуманою. Все ж цей фільм залишив свій слід у творчій біографії Цилинского. В актора,що грав до сих пір ролі героїчного плану, він допоміг виявити ліричну сторону дарування. Щоправда, обидва ці начала — героїчне й ліричне — існували у фільмі нарізно, розбивалися сюжетом. Перед нами було як би два героя. Один з них переконував силою любові, інший — вчив мужності.

Апофеозом стали 1967 — 1968 роки, коли за роль розвідника Кузнєцова в мосфільмовскій картині «Сильні духом» Гунар Цілінскій отримує ряд премій і стає кращим актором 1967 р. за опитуванням журналу «Радянський екран».

У 1975 році Цілінскій став режисером Ризькій кіностудії.

У 1978 році разом з Вией Артмане Гунар Цілінскій виконав головні ролі в художньому фільмі «Театр», знятому за романом Сомерсета Моема. В якості режисера і сценариста Цілінскій дебютував у 1976 році фільмом «Соната над озером», поставленого за романом Регіни Эзеры «Колодязь».

Помер Гунар Цілінскій 25 липня 1992 року від серцевого нападу.

Фільмографія

1958 — Чужа в селищі — Яніс

1960 — Сильніше урагану — Буш

1964 — Армія «Плиски» — Платайс-Загурський

1964 — Капітан Нуль — Імант

1965 — «Тобаго» міняє курс — Дрезинь

1966 — Ноктюрн — Жорж

1967 — Сильні духом — Микола Кузнєцов

1967 — Годинник капітана Енріко — капітан Енріко

1968 — 24-25 не повертається — Пурвитас

1968 — Армія «Плиски» знову в бою — Платайс

1968 — За поворотом — поворот — Роберт

1969 — Землеміри — Каспар

1969 — Промені на склі — Вальтер

1969 — Посол Радянського Союзу — Хельмер

1970 — Насип — Суворий

1970 — Соняшники

1971 — В тіні смерті — Биркенбаум

1971 Тримайся за хмари — Володимир Севастьянов

1973 — Афера Цеплиса

1973 — Дотик — Ян Фабриціус

1973 — Шах королеві діамантів — капітан Соколовський

1974 — Великий атракціон — Зарубін

1975 — У клешнях чорного раку — Герцог

1976 — Напад на таємну поліцію

1976 — Соната над озером — Рудольф

1977 — Подарунки по телефону — Полковник

1978 — Чоловічі ігри на свіжому повітрі

1978 — Тому що я — Айварс Лидакс

1978 — Театр — Майкл Гослін

1979 — За скляними дверима

1980 — Рання іржа

1981 — Слідством встановлено — Артур Крамс

1983 — Перевертень Те — Те

1984 — Останній візит — Тім Бертон

1985 — Фронт у рідній домівці

1986 — В зарослу канаву легко падати

1987 — Об’їзд

1988 — Вікторія

1989 — Тапер

1993 — Спадкоємиця «перевертнів»