Григорій Сіятвінда

Фотографія Григорій Сіятвінда (photo Grigoriy Siyatvinda)

Grigoriy Siyatvinda

  • День народження: 26.04.1970 року
  • Вік: 46 років
  • Місце народження: Тюмень, Росія
  • Громадянство: Росія
  • Зріст: 168 см

Біографія

Після школи майбутній актор вступив у Тюменський індустріальний інститут (нині Тюменський державний нафтогазовий університет) на факультет технічної кібернетики, в якому закінчивши тільки один курс був призваний до лав Радянської армії, а демобілізувавшись назад уже не повернувся, поїхав поступати в театральні вузи в Москву. У 1995 році закінчив Вище театральне училище ім. Б. В. Щукіна (курс Алли Казанської) куди потрапив багато в чому завдяки своєму художньому керівникові, оскільки, як потім з’ясувалося, при вступі йшла велика дискусія на кафедрі акторської майстерності брати чи ні «персонаж дещо несподіваний для російської сцени» . Вже навчаючись в училищі, почав працювати в театрі ім. Вахтангова — перша постановка з його участю «Я тебе більше не знаю, милий» вийшла в 1994 році.

Лауреат премії «Чайка» в номінації «Прорив» (1999, за виконання 14 ролей у виставі «Квартет»)

Лауреат премії «Кумир» у номінації «Надія року» (2000, за виконання 14 ролей у виставі «Квартет»)

Лауреат Державної премії в галузі літератури і мистецтва за виконання ролей класичного і сучасного репертуару (2003)

Дитинство

Григорій сіятвінда Дэвидович народився 26 квітня 1970 року в Тюмені. Своєю появою він зобов’язаний батькові-замбийцу і мамі-сибирячке, які познайомилася в харківському університеті, а своїм героїчним ім’ям діда — колишньому льотчикові. З 2 до 5 років жив в Замбії, а потім, після розлучення батьків, повернувся з матір’ю в Тюмень. «Дозамбийское» і «послезамбийское» дитинство Григорія пройшло в невеликій двокімнатній квартирі в Тюмені, яку, крім нього, населяли мама, бабуся, прабабуся і дід. Все це велике військо і виховувала його з усіх сил.

У 5-му чи 6-му класі Григорій потрапив в драмгурток Тюменського палацу піонерів, як він сам каже: «Просто йшов в сім’ї стандартний розмову, чим мені зайнятися. Мама запропонувала: «Піди, ти весь час що-небудь зображаєш». І з легкої руки мами я сходив, спробував…».

Навчання

Після школи майбутній актор вступив у Тюменський індустріальний інститут (нині Тюменський державний нафтогазовий університет) на факультет технічної кібернетики, в якому закінчивши тільки один курс був призваний до лав Радянської армії, а демобілізувавшись назад уже не повернувся, поїхав поступати в театральні вузи в Москву. У 1995 році закінчив Вище театральне училище ім. Б. В. Щукіна (курс Алли Казанської) куди потрапив багато в чому завдяки своєму художньому керівникові, оскільки, як потім з’ясувалося, при вступі йшла велика дискусія на

кафедрі акторської майстерності брати чи ні «персонаж дещо несподіваний для російської сцени» . Вже навчаючись в училищі, почав працювати в театрі ім. Вахтангова — перша постановка з його участю «Я тебе більше не знаю, милий» вийшла в 1994 році.

Театральна кар’єра

Після закінчення театрального училища Сіятвінда став актором московського театру «Сатирикон», де працює і донині. Григорій зарекомендував себе як самобутній театральний актор, він один з провідних акторів трупи, переграв половину репертуару і саме тут почав колись шлях до популярності, феєрично зігравши в комедії «Квартет» відразу 14 ролей, пізніше відзначених преміями «Чайка» і «Кумир». У 2003 році удостоєний Державної премії в галузі літератури і мистецтва за виконання ролей класичного і сучасного репертуару.

В «Сатирикон» давно ходять не тільки на Райкіна, але і на Сиятвинду. Костянтин Райкін високо відгукується про нього: «Гриша — актор практично без обмежень діапазону жанрів; до того ж, прекрасно відчуває форму, неймовірно беручкий, точний. При цьому він дисциплінований, добросовісний і дуже працездатний». Це при тому, що сам актор вважає себе ледачим. Два тижні пляжного відпочинку в році, за його словами, марнотратство. У нього був період, коли він репетирував відразу чотири ролі у різних виставах. О 10 ранку була репетиція «Прибуткового місця» в «Сатириконі». До трьох їхав на репетицію «Отелло» до Олександра Зельдовічу. Потім грав вечірній спектакль. І години до дванадцятої ночі їхав на репетицію «Арабської ночі» до Олександра Назарову, де був до трьох-чотирьох ранку. В цей же час Григорій репетирував «Властивість пристрасті» з Амалією Гольданской у Самгіна!

Кіно

У кіно Григорій Сіятвінда дебютував в 1996 році у фільмі Валерія Чикова «Не клей дурня». З тих пір він зіграв більш ніж в двадцяти фільмах. Одих з найвідоміших фільм 2005 року «Піжмурки», в якому зіграв Григорій ефіопа Баклажана – «чорного негра». Щоб знятися в цьому фільмі акторові довелося довго ходити в солярій, так як на пробах режисер фільму Олексій Балабанов забракував його порахувавши його занадто світлошкірим.

У 2007 році на екран вийшли дві частини фантастичного екшна «Параграф 78» за оповіданням Івана Охлобистіна. У них Сіятвінда грає Фестивалю — одного з 7 воїнів — дуже цинічного, егоїстичної людини, в кінці фільму приймає смерть від рук героя Гоші Куценка.

Особисте життя

Прихильниць у Григорія завжди вистачало, але до 37 років актор залишався холостяком. І ось в 2007 році він, нарешті, одружився. Його обраницею стала танцівниця і хореограф Тетяна.

Вони познайомилися на знімальному майданчику фільму «Кінофестиваль», Сіятвінда грав там міністра якоїсь африканської країни і повинен був танцювати з балетом і двома солістами. Однією з них була Таня, а друга — її подруга, яка потім стала свідком у них на весіллі. Тоді він для себе її і виділив, правда, зробити якісь кроки посоромився. А через кілька місяців вони зустрілися знову на іншій картині — на «Бідної Крихті». Вдруге підійти виявилося набагато легше і Григорій попросив номер її телефону, через тиждень подзвонив, сходили в кіно, посиділи в кафе.

Перше побачення було в листопаді, а близькі стосунки почалися тільки навесні. А через півроку, в день народження Тетяни, Григорій запропонував їй стати його дружиною. «Весь стіл Гриша застелив білими трояндами, а зверху поставив подарунок — велику скриньку для коштовностей: «Ти подивися, які там шухлядки, полички — покопайся…» Відкриваю чергове відділення і бачу кільце — абсолютно приголомшливе, з величезним діамантом. Я була убита наповал! І тут дивлюся — він захвилювався, спітнів і раптом каже: «Будь моєю дружиною!» Це, напевно, був найемоційніший момент в моєму житті!» — згадує Тетяна.

Весілля вони відсвяткували, як годиться, і на лімузині вирушили у свій улюблений італійський ресторан. Єдине, чим їх весілля відрізнялася від всіх інших, — це кількістю гостей. Їх було всього двоє, вони ж свідки.

Як каже актор: «Я досить замкнута людина і «свій кут» мені хочеться зберегти. Загалом, ми вирішили, що це тільки наш свято — двох людей, тому і з гостей у нас були лише свідки. Але в іншому, як годиться, і весільну сукню, і лімузин, і наш улюблений італійський ресторан на набережній… В театрі я нічого заздалегідь не говорив. Потім вже прийшов з кільцем і повідомив: «Ось, я одружився! Спокійно, хлопці, не ображайтеся, ми нікого не запрошували».

Фільмографія:

1997 Не валяй дурня

1999 Такі вільні метелики — фільм-спектакль

2001 Ростов-папа

2001 Мамука

2002 Спартак і Калашников

2002 Світські хроніки

2002 Неможливі зелені очі

2004 Садиба — серіал

2005 Забійна сила-6 — серіал

2005 Великогабаритні

2005 Піжмурки

2006 Офіцери — серіал

2006 Кінофестиваль, або Портвейн Ейзенштейна

2006 Бідна крихта

2007 Параграф 78

2007 Параграф 78 : пункт 2

2007 Одна любов на мільйон

2007 Артисти

2008 Чемпіон

2008 Траса М8

2008 Ділки — серіал

2009 Білий білий день — короткометражний

2011 Врятувати і зберегти

2011 Казка. Є…

2011 Побачення

2011 Пістолет Страдіварі (Росія-Україна)

2011 Пилъ. Курилъ

2011 Арам зам зам або все включено