Готліб Ронінсон

Фотографія Готліб Ронінсон (photo Gotlib Roninson)

Gotlib Roninson

  • День народження: 12.02.1916 року
  • Вік: 75 років
  • Місце народження: Вільнюс, Литва
  • Дата смерті: 25.12.1991 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народився 12 лютого 1916 р. у Вільно (нині — р. Вільнюс, Литва) в німецькій сім’ї.

На початку 1920-х років переїхав разом з родиною до Москви. З 1928 по 1939 рік Ронінсон співав у дитячому хорі, був солістом міманса Великого театру СРСР. Але кар’єра там швидко завершилася — занадто яскравими були його появи в масовках. І до того ж трапилася трагедія — над ним вчинив насильство балерун, якого всі в театрі називали Корінь. І як потім Гоша не намагався влаштувати своє сімейне життя, нічого не вийшло. Він так і залишився самотнім артистом іншої орієнтації. До того ж, Готліб Михайлович дуже любив свою маму, завжди дбайливо ставився до неї, намагався її не засмучувати. Вона сама ростила сина і не хотіла, аби її місце зайняла якась інша жінка. Тому тих нечисленних дівчат, яких Ронінсон приводив у будинок, його мама зустрічала холодно. Може, ще й тому він так і не одружився і все життя прожив разом з нею в однокімнатній квартирі на Кримському валу, недалеко від парку ім. Горького.

Юний Готліб був завзятим театралом, не пропускав ні однієї столичної прем’єри. Особливо часто він ходив у МХАТ, який був його улюбленим театром. Гоша знав поіменно не тільки всю трупу Художнього, але і вивчив напам’ять весь його репертуар. Там же він познайомився з Михайлом Булгаковим, який в ту пору писав для Мхату свої п’єси.

Коли почалася війна, Готліба Ронинсона не взяли на фронт за станом здоров’я, тому він залишився з матір’ю в Москві. Але коли в жовтні 41-го ворог підійшов впритул до столиці, Готліб Ронінсон та Інокентій Смоктуновський у фільмі «Бережись автомобіля»Ронинсоны поїхали в Верхнеуральск. Там 25-річний Готліб влаштувався на роботу старшим піонервожатим і вихователем дитячого будинку.

Повернувшись після евакуації до Москви, Ронінсон поступив у Театральне училище ім. Б. В. Щукіна, яке у 1945 р. закінчив. Навчався на одному курсі разом з Володимиром Етуш, Геннадієм Юдіним, Ніною Архипової, Володимиром Шлезінгером, Оленою Ізмайлової, Тетяною Коптевої. Кажуть, в юну і чарівну Коптєву (майбутню актрису і педагога «Щуки») Готліб Ронінсон був закоханий…

У 1946 р. його прийняли в трупу Московського театру драми і комедії на Таганці, який тоді очолював режисер Олександр Плотніков. 45 років Готліб Ронінсон пропрацював в ньому – він виявився єдиним актором, який значився у цій трупі до п

рихода Юрія Любимова і залишався в ній при новому керівництві. У Любимова Ронінсон грав досить багато, причому самі різні ролі: чоловічі, жіночі, комічні, трагічні. Він брав участь у таких знаменитих виставах, як «Майстер і Маргарита», «10 днів, які потрясли світ», «А зорі тут тихі…». Майстер гротеску, Ронінсон прекрасно володів мімікою, а його трохи заикающаяся мова надавала героям неповторний шарм. Його завжди тягнуло до серйозних драматичних ролей, хоча він і був Готліб Ронінсон у виставі «Товариш, вір…»природженим коміком: що б не говорив і не робив на сцені — все виходило смішно. Для того, щоб «розігріти» себе перед виходом на сцену, йому обов’язково треба було з кимось посваритися. Він міг причепитися до чого завгодно і сказати, наприклад, художник: «Що ти та-ак дивишся на мене?» І ще всі чомусь думали, що Ронінсон — примхливий чоловік, і ніхто не хотів сидіти з ним в одній гримерці…

У 50 років Готліб Ронінсон знявся в ролі начальника Дєточкіна в комедії Ельдара Рязанова «Бережись автомобіля». Його герой у сцені суду вигукував мовчазної сусіда по лаві: «А ви не знаєте, так мовчіть!» Це було так смішно, що Рязанов запросив актора в свій наступний фільм «Зигзаг удачі» — на роль ревнивого чоловіка Лідії Сергіївни. Потім Ронинсона стали знімати й інші режисери-комедіографи: Леонід Гайдай побачив у ньому ексцентричного Кислярского з «12 стільців», Георгій Данелія затвердив його на роль інтелігентного сусіда в «Афоню», Олексій Коренєв зняв актора в ролі начальника цеху в серіалі «Велика перерва». Ронинсона запрошували Міхалков, Алов і Наумов, Дорман. Герої Готліба Ронинсона завжди викликали сміх. Сам же актор був безмежно відданою мистецтву і так само нескінченно самотнім. Сім’ї у нього не було, а були тільки друзі. Готліб Михайлович завжди потрапляв в смішні історії, він здавався всім трохи безглуздим і дивакуватим, але колеги цінували його доброту і бажання всім допомогти.

Про його готовність прийти на допомогу всім без винятку складалися легенди. «Дядя Гоша, Готліб Ронінсон і Віктор Колпаков в фільмі «Зигзаг удачі»зроби що-небудь, голова болить! Дядько Гоша, зуб полікуй!» — з такими проханнями до Готлибу Ронинсону нерідко зверталися артисти театру. Його називали не інакше як «дядя Гоша — Швидка допомога». Він действите

льно, трохи «поворожив» руками над головою, знімав біль і умів заговорювати зуби. А сам Ронінсон від народження страждав епілепсією.

Удостоїв уваги Готліба Ронинсона його колега по театру знаменитий Володимир Висоцький. Ронинсону на його 50-річчя Висоцький присвятив наступні рядки:

Якщо хворий морально ти

Або хворий фізично,

Захворів епохально ти

Або періодично —

Не ходи ти за приватникам,

Не плати ти їм грошики,

Іди до Гоше, нещастя,

Тебе вилікує Гошенька.

В останні роки Готліб Михайлович багато і часто хворів. Він переніс кілька операцій і кожен крок давався йому з великим трудом, однак власні болячки хвилювали його менше, ніж хвороба матері. І коли вона померла, ця втрата остаточно підкосила актора. Готліб Ронінсон і Арчіл Гоміашвілі у фільмі «12 стільців»Жити одному стало нестерпно.

За кілька років до своєї смерті Ронінсон сказав комусь із акторів: «Я замовив собі надгробну плиту з написом: «Тут лежить народний артист РРФСР Готліб Ронінсон», нехай мені потім на могилку поставлять».

Помер же він в повній самоті 25 грудня 1991 р. В той день повинен був відбутися спектакль «Майстер і Маргарита», у якому він грав. Готліб Михайлович був надзвичайно пунктуальною людиною і ніколи в житті не запізнювався ні на репетиції, ні на вистави. Тому, коли актор вперше за довгі роки не з’явився на роботу, його колеги забили тривогу і відразу після подання вирушили до нього додому на Кримський вал.

Розповідає Валерій Погорільців: «Увійшовши, ми стали свідками страшної картини: Ронінсон з червоним обличчям (інсульт) лежав посеред кімнати на килимі, з його разжатого кулачка викотилася маленька жовта таблетка… і на тлі такого нещастя, ледве-ледве передвигась, стояли два техніка-доглядача з домоуправління — чоловік з дружиною. Справа в тому, що Готліб Михайлович страждав на епілепсію, тому в рот не брав спиртного. Але — і це природно — такого помітного художник, як він, у всяких відрядженнях, будь то Грузія чи Молдова, шанувальники дарували колекційні вина і коньяки, найдорожчі, з великою витримкою. Звичайно, він часто ділився з хлопцями, але більшість дорогоцінних пляшок стали експонатами егоГотлиб Ронінсон домашньої виноробної колекції. Коли ми увійшли, то побачили цих техніків-алкоголіків, вже вила

кавших колекцію: весь кухонний стіл був заставлений порожніми пляшками… Пізніше Ронинсона відвезли в морг…

В кімнаті Готліба Михайловича висіли два портрети — його і мами, написані олією. На столі були листи, рецензії, які він дбайливо збирав. Під ранок мені зателефонувала його літня сусідка Ольга Мойсеївна і попередила, що папери та особисті речі Ронинсона викинуті на смітник. Я приїхав на «Жовтневу» в 8 ранку, але сміттєвоз вже забрав вміст ящиків, я не встиг врятувати його архів. Квартиру тієї ж ночі пограбували. Після закордонних гастролей Ронінсон привозив дефіцитні касетні магнітофони, телефони, фотоапарати — все це винесли, нічого не залишилося. Ні-чо-го. Квартира перейшла державі. Він світло жив і світло пішов по-англійськи, не прощаючись…»

Поховали Готліба Ронинсона у Москві на Введенському кладовищі.

Фільмографія:

1. Кораблі штурмують бастіони — 1953 — турків

2. Кубинська новела — 1962

3. Стережись автомобіля — 1966 — Яків Михайлович, начальник Дєточкіна

4. Зигзаг удачі — 1968 — чоловік Лідії Сергіївни

5. Урок літератури — 1968

6. Четвертий тато — 1968

7. Кабачок «13 стільців» — 1969 — пан Станіслав

8. Біг — 1970 — грек-сладострастник

9. Дванадцять стільців — 1971 — Кислярский

10. Старики-розбійники — 1971 — лікар

11. Земля, до запитання — 1972 — трамвайщик

12. Велика перерва — 1973 — начальник Федоскіна

13. Райські яблучка — 1973

14. Відповідна міра — 1974

15. Афоня — 1975 — інтелігентний господар затопленої квартири

16. Не може бути! — 1975 — Іван Миколайович

17. Іронія долі, або З легким паром! — 1975 — пасажир в аеропорту

18. Раба кохання — 1975

19. Атланти і каріатиди — 1977

20. Фантазії Веснухина — 1977 — дядько Гоша

21. Ходіння по муках — 1977 — перукар

22. Ліки проти страху — 1978 — директор магазину

23. Місяць довгих днів — 1978

24. Адам одружується на Єві — 1980

25. Якби я був начальником — 1980

26. Про бідного гусара замовте слово — 1980

27. Повернення резидента — 1982 — аптекар Поммере

28. Десять днів, які потрясли світ — 1987

29. Мій чоловік — інопланетянин — 1990

30. Самогубець — 1990

31. За Таганці ходять танки — 1991 — лікар

Озвучував мультфільми:

1. Мішок яблук — 1974

2. Чудеса в решеті — 1978

3. Свинопас — 1980

4. Загубилася птах у небі — 1988