Гліб Глєбов

Фотографія Гліб Глєбов (photo Gleb Glebov)

Gleb Glebov

  • День народження: 11.05.1899 року
  • Вік: 67 років
  • Місце народження: Воскресенськ, Росія
  • Дата смерті: 03.03.1967 року
  • Громадянство: Білорусь
  • Оригінальне ім’я: Гліб Сорокін
  • Original name: Gleb Sorokin

Біографія

Народний артист Білоруської РСР (1940). Народний артист СРСР (1948). Лауреат Сталінської премії (1941, 1948 — за театральну роботу).

Справжнє прізвище — Сорокін. Народився 29 квітня (11 травня) 1899 р. в р. Воскресенську Московської губернії. Сценічну діяльність почав у 1921 р. в пересувних трупах на Україні. З 1926 р. — актор 1-го Білоруського драматичного театру (нині Білоруський театр їм. Я. Купали в Мінську).

Актор великого комедійного дарування, органічний і пластичний, видатний імпровізатор. Талант Глібова розкрився в 1930-ті рр. У скарбницю білоруського театру увійшли його відомі ролі: Кропля («Костянтин Заслонів» А. Мавзона) і Гліб ГлебовТуляга («Хто сміється останнім» К. Кропиви). Всього

виконав понад 160 ролей різних жанрів. Серед кращих: Немира («Батьковщина» К. Чорного), Пустаревич («Павлинка» Я. Купали), Мендоса («День чудових обманів» Р. Шерідана), Гарпагон («Скупий» Ж.-Б. Мольєра), Романюк («Калиновий гай» А. Корнійчука), Горошку («Вибачте, будь ласка» А. Макаенка) та ін Багато його персонажі стали прозивними. Ті, хто пам’ятає цього актора на сцені, говорять про надзвичайну доброту, яка виходила від нього і в житті, і в театрі. Незалежно від тієї ролі, яку відводив драматург його персонажу, Глєбов вмів привернути увагу публіки і зробити найменшу

роль значною і цікавою.

Одним з перших в Білорусії Р. П. Глібов був удостоєний почесного звання «Народний артист СРСР», двічі ставав лауреатом Державної премії СРСР. Працював на радіо, де особливою популярністю користувалися казки для дітей у виконанні артиста. З 1949 р. знімався в кіно: «Костянтин Заслін», «Наші сусіди», «Поліська легенда», «Сувора жінка», «Перші випробування», «Східний коридор», ін. У 1943 р. очолював фронтову бригаду театру.

З 1941 по 1947 рр. був художнім керівником театру ім. Янки Купали. Був депутатом Верхо

вного Ради СРСР 6-го скликання.Гліб Глєбов в ролі Туляги у виставі «Хто сміється останнім»

Помер 3 березня 1967 р. в Мінську.

Фільмографія:

1. Костянтин Заслонів — 1949 — Кропля

2. Зелені вогні — 1955

3. Микола Паровоз («Початок шляху») -1956

4. Посіяли дівки льон — 1956

5. Поліська легенда — 1957

6. Наші сусіди — 1957 — Шпаковський

7. Як посварилися Іван Іванович з Іваном Никифоровичем — 1959

8. Люди на мосту — 1959

9. Хліб і троянди — 1960

10. Сувора жінка — 1961

11. Перші випробування — 1961

12. Москва — Генуя — 1964

13. Східний коридор — 1966 — Зязюля