Георгій Гегечкорі

Фотографія Георгій Гегечкорі (photo Georgiy Gegechkori)

Georgiy Gegechkori

  • День народження: 23.02.1923 року
  • Вік: 80 років
  • Місце народження: Тбілісі, Грузія
  • Дата смерті: 11.03.2003 року
  • Громадянство: Грузія

Біографія

Закінчив Тбіліський інститут театрального мистецтва імені Руставелі Ш. (1944, ТГИТИ).

З 1944 — актор Тбіліського академічного театру імені Руставелі Ш..

Народний артист Грузинської РСР (1955).

Народний артист СРСР.

Лауреат Державної премії Грузії.

Лауреат премії ім. К. Марджанішвілі.

Кавалер Ордена Честі

Театр

Закінчив Тбіліський інститут театрального мистецтва імені Руставелі Ш. (1944, ТГИТИ).

З 1944 — актор Тбіліського академічного театру імені Руставелі Ш..

Народний артист Грузії Георгій Гегечкорі — патріарх грузинського театру. Протягом десятиліть він працював у театрі ім. Шота Руст

авели. Серед його театральних робіт особливо слід відзначити: Глумова («На всякого мудреця досить простоти» А. Островського), Дон-Сезара («Дон Сезар де Базан» Ф. Дюмануа, А. Денери), Глостера («Король Лір» Шекспіра), Бекінгема («Річард III» Шекспіра), Відьму («Макбет» Шекспіра), Сценариуса («Маленький містечко» Т. Вайлдера в театрі кіноактора) та ін.

У репертуарі театру одного актора був моновистава Р. Гегечкорі «Хазарула», створений на основі трьох оповідань видатного письменника Нодара Думбадзе — «Хазарула», «Невдячний» і «Бажання».

Кіно

В кіно — з 1954 року. Перша роль — Леван в комедії «Стрекоза». Георгій Гегечкория знімався на різних кіностудіях, але найвідоміші його ролі створено на кіностудії «Грузія-фільм»: «Скалка», «Переполох», «Древо бажання», «Береги».

Георгій Гегечкорі помер 11 березня 2003 від раку. Похований у Дидубийском пантеоні.

Фільмографія:

1954 Бабка

1956 Заноза

1965Я бачу Сонце

1969 Адам і Хева

1969 Час щасливих знахідок

1970 Старі млини

1970 Колір граната («Саят-нова»)

1971 Намисто для моєї коханої

1973 Мелодії Верийского кварталу

1974 Блокада (фільм 1-й: «Лужский рубіж», «Пулковський меридіан»)

1974 Нічний візит

1975 Переполох

1976 Втеча на світанку

1977 Берега — серіал

1977 Древо бажання

1978 все життя

1979 чи Людина він?

1983 Клятвенная запис

1987 Вельд

1987 Коріння

1992 Я обіцяла, я піду…