Геннадій Нілов

Фотографія Геннадій Нілов (photo Gennady Nilov)

Gennady Nilov

  • День народження: 01.10.1936 року
  • Вік: 80 років
  • Місце народження: Ленінград, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Геннадій Нілов закінчив Ленінградський державний інститут театру, музики і кінематографії. Початок кінобіографії було покладено виконанням відразу ж головної ролі Івана Кандакова в оптимістично — виробничої драмі Миколи Розанцева «Людина з майбутнім». Акторові вдалося показати цілісність, щирість характеру свого дивакуватого молодого героя – винахідника, до якого всі ставилися з гумором.

Скупі факти

Геннадій Нілов народився 1 жовтня 1936 року в Ленінграді. У школі Гена Нілов обожнював спорт у всіх його проявах: здорово метав спис, стрибав з жердиною, біг на довгі дистанції, плавав, фехтував, непогано грав у волейбол. Важко уявити, але цей хлопець з «довгими м’язами», як про нього говорили фізруки, мав дев’ять розрядів з різних видів спорту! Міг навіть пірнути без акваланга на 11 метрів!

А ще Геннадій Нілов з дитинства варився в театральному соку. Його дядько по материной лінії — знаменитий актор Павло Кадочников, після війни певний час жив в одній квартирі з Ниловыми. Коли Павло Петрович знімався у фільмі «Подвиг розвідника», то хлопчик теж брав участь у масовці. Так поступово і втягнувся.

Потім успішний вступ до театрального інституту, де про Нілова незабаром стали говорити: «Єдина суто російська рожа на курсі!» «Характерний актор лірико-комедійного плану», — а таке резюме акторові поставили в його дипломі.

Кіно

Геннадій Нілов закінчив Ленінградський державний інститут театру, музики і кінематографії. Початок кінобіографії було покладено виконанням відразу ж головної ролі Івана Кандакова в опт

имистично — виробничої драмі Миколи Розанцева «Людина з майбутнім». Акторові вдалося показати цілісність, щирість характеру свого дивакуватого молодого героя – винахідника, до якого всі ставилися з гумором.

А далі була одна з кращих ролей Геннадія Нілова в кіно – «похмура особистість» фізика Сундукова в ліричній комедії Генріха Оганісяна «Три плюс два» за п’єсою Сергія Михалкова «Дикуни». Всі, крім Нілова, що знімалися в цьому фільмі, були вже відомими акторами: Наталя Кустинська, Наталя Фатєєва, Андрій Миронов, Євгеній Жаріков. Вони і в титрах йшли першими. «Цей холодний ленінградський характер», — саме такими слівцями іноді поливав Нілова режисер Оганісян, але зате, коли картина вийшла, всі в один голос заговорили, що образ ниловского фізика Сундукова потрапив точно в десятку.

Обійдене жіночою увагою Скринь, вірний своїй фізики, як ніби передбачив неголосну акторську долю самого Геннадія Нілова. Після «Три плюс два» у фільмографії актора лише кілька відомих ролей: Віктор Клименко у фантастиці «Продавець повітря» (1967) за мотивами однойменної повісті Олександра Бєляєва, курилка у казці «Снігуронька» (1968)та лікар в телесеріалі «Сержант міліції» (1974) за мотивами повісті Ігоря Лазуткіна.

Частіше актор задовольнявся ролями другого плану, як у кінострічках «Капітан Немо» (Шийно) і «Зірка привабливого щастя» (Трубецкой). Зате на знімальних майданчиках партнерами Геннадія Нілова були маститі актори: Олексій Баталов і Наталя Бондарчук, Олег Стриженов та Ігор Костолевський, Інокентій Смоктуновський і Владислав Стржельчик, Олег Янковський та Тетяна Федорова.

На початку 90-х Геннадій Нілов потрапив на «Ленфільмі» під скорочення штатів, встигнувши, щоправда, перед цим зіграти кілька епізодичних ролей, найпомітніша з яких — директор школи Василь Васильович у військовому кіноромані «Я тебе ніколи не забуду» у Павла Кадочникова.

Особисте життя

Потрапивши на біржу праці, Нілов цілий рік отримував допомогу по безробіттю — 22 рублі 50 копійок…. З тих пір актор зарікся зніматися в кіно, назавжди порвав з кінематографом. Син Геннадія Нілова, актор Олексій Нілов, пропонував зніматися разом у серіалі «Вулиці розбитих ліхтарів», але Геннадій Петрович навідріз відмовився: «Моє кіно давно скінчилося».

Втім, Геннадій Нілов зовсім не виглядає нещасною людиною. Онживет собі спокійненько в Приозерске під Пітером і з захопленням розповідає про свою звичайної некиношной життя, як його Скринь про фізику: «Я добре виглядаю, бо весь час на риболовлі, за грибами! У мене є і маленький городик, там два парничка — помідорчики, огірочки, петрушка…. Ось я їх виховую і поливаю». Що правда, то правда! По вигляду не скажеш, що акторові вже за 70! Фігура і осанка, як у професійного спортсмена!

Фільмографія:

1960 Людина з майбутнім

1961 найперші

1963 Три плюс два

1964 Слід в океані

1965 Музиканти одного полку

1965 Перший відвідувач

1966 Третя молодість

1967 Продавець повітря

1967 Первороссияне

1968 Ранок довгого дня

1968 Снігуронька

1969 Потрійна перевірка

1970 Салют, Маріє!

1971 Море нашої надії

1971 Місія в Кабулі

1972 В чорних пісках

1974 Сержант міліції

1975 Дума про Ковпака

1975 Капітан Немо

1975 Зірка привабливого щастя

1976 Мене це не стосується

1977 Хто — за, хто — проти

1980 Кожен третій

1983 Я тебе ніколи не забуду

1986 Турксиб

1987 Біле прокляття

1987 Поразку

1990 Адвокат. Вбивство на монастирських ставках

1993 Кінь Білий

1993 Роман імператора