Гаміда Омарова

Фотографія Гаміда Омарова (photo Gamida Omarova)

Gamida Omarova

  • День народження: 25.04.1957 року
  • Вік: 59 років
  • Місце народження: Баку, Азербайджан
  • Громадянство: Азербайджан

Біографія

Азербайджанська актриса, Народна артистка Азербайджану (2005).

Гаміда Омарова народилася в родині вчителів іноземної мови. Її батьки познайомилися, навчаючись в одному університеті. Троє їх дітей померли в дитинстві. Коли народилася четверта дитина, дівчинка, батьки здійснили паломництво до святині «Софі-Гамід» поблизу Казаха, а дитину назвали на честь святилища — Гамидой. Батьки Омарової розлучилися в 1960 році, батько одружився вдруге і поїхав у своє рідне Казах. Омарова зростала з матір’ю і бабусею в Баку. Після закінчення середньої школи вона вступила на філологічний факультет Азербайджанського Державного Університету. У 1975 році закінчила перший курс Омарова пройшла іспит і стала однією з 15 (з 300 претендентів), зарахованих таким чином у Всесоюзний державний інститут кінематографії.

З 1977 року Омарова знялася в більш, ніж 30 фільмах, ставши найбільш успішною азербайджанської актрисою 80-х. За межами Азербайджану вона відома роллю Теллі у фільмі «Не бійся, я з тобою» (1982, реж. Ю. Гусман). У 1988 році Омарова отримала звання Заслуженої артистки Азербайджанської РСР. Після розпаду Радянського Союзу азербайджанська кіноіндустрія прийшла в занепад. Раптова професійна незатребуваність обернулася для Омарової, коли-то знімалася в чотирьох фільмах одночасно, періодом глибокої депресії. У 1992 році вона вийшла заміж і народила сина. Одночасно Омарова вела телевізійну програму «Ретро» — огляд класичних азербайджанських та зарубіжних фільмів.

З 2002 року Гаміда Омарова — автор сценарію телепередачі «Киноштрих». З 2007 — ведуча телепередачі «Сеанс» по каналу ANS. З 2006 року є президентом Спілки кінематографістів Азербайджану.

Фільмографія

1980 — Золота прірву — Шафига

1980 — Хочу зрозуміти — Чинара

1980 — Вах! — Фатьма

1981 — Дорожню пригоду — Зумруд

1981 — Дід діда мого діда — Зейнаб

1982 — Узеір Гаджибеков — Малейкий

1982 — Не бійся, я з тобою — Теллі

1982 — Нізамі — Афаг-Пері

1982 — Срібний фургон — Медіна

1982 — Тут тебе не зустріне рай — Нуризад

1983 — Дощ у свято — Парвін

1983 — Учитель музики — Шафига

1986 — Вир — Тамара

1989 — Два береги — Зивар

1991 — Остання любов Ширбалы — Назлы

1991 — Газельхан — Ханум

1992 — Згорю у вогні очищення — Захра

1992 — В’язниця людожера (Іран) — Нурія

1998 — Кімната в готелі — Рафига

2003 — Політ самотнього журавля — Гюльгяз

2007 — Кавказ — Циганка