Едвард Р. Робінсон

Фотографія Едвард Р. Робінсон (photo Edvard G. Robinson)

Edvard G. Robinson

  • День народження: 12.12.1893 року
  • Вік: 79 років
  • Дата смерті: 12.01.1973 року
  • Громадянство: США

Біографія

Едвард Голденберг Робінсон (англ. Edward G. Robinson, 12 грудня 1893 — 12 січня 1973) — американський актор.

Народився 12 грудня 1893 року в Бухаресті в єврейській родині. У 1903 році сім’я эммигрировала в Нью-Йорк. У Нью-Йорку він закінчив вищу школу, а потім Міський коледж Нью-Йорка. Потім він вступив до 2-х річну Американську школу драматичних мистецтв, де змінив ім’я.

Акторську кар’єру Едвард Робінсон став в 1913 році, в 1915 році дебютував на Бродвеї. Перша роль в кіно — фільм Arms and the Woman (1916) Джорджа Фицмориса, де Едвард зіграв робочого фабрики але вона була незначною і низькооплачуваною. Наступна роль була більш серйозна — фільм The Bright Shawl (1923) режисера Джона С. Робертсона. Наступна робота була через 6 років — це фільм Роберта Флорі The Hole in the Wall (1929). Після цього фільму Едвард Робінсон став постійно зніматися в кіно і в період з 1930 по 1932 рік знявся в 14 фільмах.

Найбільше визнання актор отримав за роль гангстера Ріко Банделло у фільмі [[Маленький Цезар]](1931), після якого визначилося його амплуа, як «жорстокий хлопець», і більшість наступних ролей Едвард Робінсон зіграв у кримінальних драмах. У період з 1932 по 1950 рік знявся більш ніж в 40 фільмах, в тому числі в 5 фільмах з Хамфрі Богартом.

У 1950-1952 році Едвард Робінсон тричі викликали давати свідчення в Комісію з розслідування антиамериканської діяльності, де пригрозили чорним списком» і він назвав імена комуністичних і антиамериканських пропагандистів, тим самим звільнивши себе від загроз Комісії і очистивши своє ім’я. Але після цього Едварду стали пропонувати менше ролей, але все ж антикомуніст Де Мілль, Сесіль Блаунт запропонував йому роль у фільмі Десять заповідей (1956), який отримав «Оскар» за кращі спецефекти.

Едвард Робінсон створив значну колекцію творів мистецтва, в першу чергу сучасного абстрактного, але був змушений продати її грецькому магнату в 1956 році для врегулювання питання фінансового при розлученні з дружиною Гледіс, так як його фінансовий стан значно погіршився після «Голлівудської Комуністичної полювання на відьом» Комісією з розслідування антиамериканської діяльності в 1950 році. У 1956 році Едвард Робінсон повернувся на Бродвей, де взяв участь у мюзиклі Middle of the Night.

Після «Десяти заповідей» Робінсон зіграв свої знамениті ролі у фільмах Дірка в голові (1959) разом з Френком Сінатра, Малюк Цинциннаті (1965). Також передбачалося, що Едвард Робінсон зіграє головну роль у фільмі Хрещений батько, але, незважаючи на заперечення студії Френсіс Форд Коппола призначив на цю роль Марлона Брандо.

Останню роль в кіно Едвард Робінсон зіграв у фантастичному фільмі Зелений сойлент (1973). Всього Едвард Робінсон зіграв у 101 фільмі.

Робінсон ніколи не номінувався на премію «Оскар», але в 1973 році він був удостоєний почесного «Оскара» за досягнення в кіно.

Едвард Робінсон помер від раку 12 січня 1973 році, у віці 79 років, не доживши до вручення премії всього 2 місяці.

Фільмографія

Arms and the Woman (1916)

The Bright Shawl (1923)

The Hole in the Wall (1929)

Warner Bros. Jubilee Dinner (1930)

Night Ride (1930)

A Lady to Love (1930)

Outside the Law (1930)

East Is West (1930)

The Widow from Chicago (1930)

How I Play Golf by Bobby Jones No. 10: Trouble Shots (1931)

Little Caesar (1931)

The Slippery Pearls (1931)

Smart Money (1931)

Five Star Final (1931)

The Hatchet Man (1932)

Two Seconds (1932)

Tiger Shark (1932)

Silver Dollar (1932)

The Little Giant (1933)

I Loved a Woman (1933)

Dark Hazard (1934)

The Man with Two Faces (1934)

The Whole Town’s Talking (1935)

Barbary Coast (1935)

Bullets or Ballots (1936)

Thunder in the City (1937)

Kid Galahad (1937)

The Last Gangster (1937)

A Slight Case of Murder (1938)

The Amazing Dr. Clitterhouse (1938)

I Am the Law (1938)

Verdensberomtheder i Kobenhavn (1939)

A Day at Santa Anita (1939)

Confessions of a Nazi Spy (1939)

Blackmail (1939)

Dr. Ehrlich’s Magic Bullet (1940)

Brother Orchid (1940)

A Dispatch from Reuters (1940)

The Sea Wolf (1941)

Manpower (1941)

Polo with the Stars (1941)

Unholy Partners (1941)

Larceny, Inc. (1942)

Tales of Manhattan (1942)

Moscow Strikes Back (1942)

Magic Bullets (1943)

Destroyer (1943)

Flesh and Fantasy (1943)

Tampico (1944)

Mr. Winkle Goes to War (1944)

Double Indemnity (1944)

The Woman in the Window (1945)

Our Vines Have Tender Grapes (1945)

Scarlet Street (1945)

American Creed (1946)

Journey Together (1946)

The Stranger (1946)

The Red House (1947)

All My Sons (1948)

Key Largo (1948)

Night Has a Thousand Eyes (1948)

House of Strangers (1949)

It’s a Great Feeling (1949)

Operation X (1950)

Actors and Sin (1952)

Vice Squad (1953)

Big Leaguer (1953)

The Glass Web (1953)

What’s My Line?

Black Tuesday (1954)

Hell on Frisco Bay (1955)

The Violent Men (1955)

Tight Spot (1955)

A Bullet for Joey (1955)

Illegal (1955)

Nightmare (1956)

Десять заповідей (1956)

The Heart of Show Business (1957)

A Hole in the Head (1959)

Seven Thieves (1960)

Pepe (1960)

My Geisha (1962)

Two Weeks in Another Town (1962)

A Boy Ten Feet Tall (1963)

The Prize (1963)

Robin and the 7 Hoods (1964)

Good Neighbor Sam (1964)

Cheyenne Autumn (1964)

The Outrage (1964)

The Cincinnati Kid (1965)

All About People (1967)

Grand Slam (1967)

The Blonde from Peking (1967)

Operation St. Peter’s (1967)

The Biggest Bundle of Them All (1968)

Never a Dull Moment (1968)

It’s Your Move (1969)

Золото Маккенни (1969)

Song of Norway (1970)

Mooch Goes to Hollywood (1971)

Neither by Day Nor by Night (1972)

Soylent Green (1973)