Едуард Бредун

Фотографія Едуард Бредун (photo Eduard Bredun)

Eduard Bredun

  • День народження: 06.10.1934 року
  • Вік: 49 років
  • Місце народження: Волноваха, Донецька, Україна
  • Дата смерті: 18.07.1984 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народився 6 жовтня 1934 р . у Донецькій області. Закінчив ВДІК (1957, майстерня Ю. Райзмана).

У кіно Едуард Бредун почав зніматися ще, будучи студентом Вдіку. Нічого примітного в цих картинах не було. Але на зйомках мелодрами Михайла Калатозова «Перший ешелон» він познайомився з початкуючою актрисою Ізольдою Извицкой, яка згодом стала його дружиною. У 1957 р. Бредун закінчив ВДІК, а рік потому став актором Театру-студії кіноактора. Тоді ж молодий актор зіграв свою першу велику роль в кіно — у драмі «Вітер». Саме тут виконавці головних ролей — Едуард Бредун і Ельза Леждей – «піднялися до вершин своєї творчої біографії, зіграли так, як не грали ні до, ні після» (Д. Шацилло — Кинокалендарь-87, N2). Однак, ця роль так і залишилася кращою в біографії актора. Сказати відверто, видатним талантом Едуард Бредун, на відміну від своєї дружини Ізольди Извицкой, не відзначався. Тим часом Извицкая після виходу на екрани драми «Сорок перший» стала справжньою зіркою світового масштабу. Про Едуарда Бредуна стали говорити не інакше, як: «Це Едік, чоловік Ізольди Извицкой». І це сильно дратувало актора. В кінці 50-х – початку 60-х популярність Ізольди Извицкой пішла на спад. Слава,

ледь розпочавшись, тут же зникла, і звикнути до цього актрисі було найважче. У Бредуна справи були і того гірше. Суцільні епізоди, малозначні фільми сприяли розвитку у нього заздрощів до слави дружини. Тому в цей момент, коли ейЭдуард Бредун і Арчіл Гоміашвілі у фільмі «12 стільців» була потрібна підтримка надійного людини, в особі Бредуна вона її не знайшла. Єдине, що він зміг зробити – так це навчив дружину заглушати образи горілкою. Так поступово обидва почали спиватися.

А. Бернштейн розповідав: «Саме Бредун, може бути, сам того не бажаючи, привчив молоду дружину до спиртного. Але це не завадило йому згодом ображати її, звинувачуючи у пияцтві… Вплив алкоголю на її тендітний організм було руйнівним: вже скоро вона несподівано для оточуючих почала втрачати координацію рухів, йти в небуття. Актори розповідали мені, що під час кінофестивалю в Гіркому з кімнати готелю, яку займали Бредун і Извицкая, було чути таку розмову: «Мені погано, Едік… Я більше не можу пити цю гидоту». – «А ти похмелися, легше буде». Бувало, під час отездов чоловіка на зйомки або гас

троли актриса забувала про горілку, але несподівано приїжджав Бредун з незмінною пляшкою, потім з’являлися «друзі». Як це не блюзнірськи звучить, але в поведінці Бредуна ясно вгадувалося бажання опустити дружину нижче себе. Трагізм ситуації посилювало те, що актриса не могла мати дітей. До кінця 60-х обидва актора вже відверто спилися. Едуард Бредун знімався вкрай рідко, та й то в епізодичних ролях. А в січні 1971 р. він пішов від вкінець опустилася дружини до її подруги, прихопивши з собою всі речі. Цей догляд остаточно добив нещасну жінку: її розум потьмарився. Вона закрилася в своїй квартирі і тижнями не показувалася на вулиці, харчуючись одними сухарями. Через місяць Извицкая померла.

У першій половині 70-х Бредун знявся в декількох стрічках Леоніда Гайдая, з яким познайомився ще під час зйомок фільму «Вітер». Це були знову ж таки епізоди в комедіях: «12 стільців», «Іван Васильович змінює професію», «Інкогніто з Петербурга», «Не може бути!». Помер Едуард Бредун 18 липня 1984 р. в Москві, не доживши до свого 50-річчя трьох місяців.

Фільмографія:

1. Зелений діл — 1955Эдуард Бредун у фільм

е «Іван Васильович змінює професію»

2. Перший ешелон — 1955 — Монеткин

3. Різні долі — 1956 — товариш по чарці

4. Координати невідомі — 1957

5. Вітер — 1958 — Федір

6. Справа «строкатих» — 1958 — Мітя

7. День перший — 1958

8. Любов’ю треба дорожити — 1959 — Степан

9. Ровесниці — 1959

10. Хліб і троянди — 1960 — Петька

11. Артист із Коханівки — 1961

12. Козаки — 1961 — Лукашка

13. Ланцюгова реакція — 1962 — Сенька Мороз

14. Армагеддон — 1962

15. Колеги — 1962 — Федір Горбів

16. Маленький утікач — 1966

17. Авдотья Павлівна — 1966 — Паша

18. Пароль не потрібен — 1967 — Меркулов

19. Морські оповідання — 1967 — ЗыковАлександр Дем’яненко і Едуард Бредун у фільмі «Іван Васильович змінює професію»

20. Господар тайги — 1968 — Варлашкин

21. В’язні Бомону — 1970 — Потапчук

22. Дванадцять стільців — 1971 — Паша Емільович

23. Іван Васильович змінює професію — 1973 — спекулянт радиотоварами

24. Нейлон 100% — 1973

25. Не може бути! — 1975 — гість

26. SOS над тайгою — 1976

27. Дванадцять стільців — 1977 — родич Альхена

28. Інкогніто з Петербурга — 1977 — шинкар

29. Голубка — 1978